sâmbătă, 7 octombrie 2017

Doradă în crustă de sare

Pregătire:15 minute
Preparare: 30 minute
Cantitate: 4 porții
Preț: 70 lei
Dificultate: mica

Ingrediente

Pentru doradă:

-4 dorade – 1,5kg; 
-1kg sare; 
-5 albușuri de ou; 
-½ lămâie; 
-3 lg. rozmarin proaspăt;
Se amestecă sarea cu albușurile de ou. Peștii se curăță de solzi si măruntaie, se pun într-o tavă de cuptor pe hârtie de copt. Se bagă rozmarin și felii de lămâie în pești, apoi se ung pe fiecare parte cu amestecul de albuș și sare, astfel încât să se formeze o crustă. Se dau la cuptorul preîncălzit la 180°C pentru 30 minute. Când sunt gata se sparge crusta de sare și se curăță de piele și oase.


 Pentru salata de roșii cu capere: 


-5 roșii; 
-2 lg. capere;
-8 frunze busuioc;
-1 lg. oțet balsamic;
-2 lg. ulei de măsline;
-2 cepe mici;
-1 praf sare;
Se taie roșiile cubulețe și se înlătură semințele, se pun într-un bol alături de caperele mărunțite, busuiocul tocat mărunt, ceapa tocată, ulei, oțet și sare.
 







sâmbătă, 26 august 2017

Rulouri cu cârnați




Pregătire: 40 minute
Preparare: 30 minute
Cantitate: 8-10 porții
Preț: 25-30 lei
Dificultate: medie



Pentru cârnați:
Ingrediente:
-1kg. pulpă porc tocată;
-1 ceapă roșie;
-3 grăunți de usturoi;
-1lg. boia afumată;
-2lg. boia dulce;
-2lg. semințe de fenicul;
-3lg. pesmet;
-2lg. cimbru uscat;
-1lg. piper;
-2lg. sare.
 Se toacă ceapa mărunt și se zdrobește usturoiul. Se pisează semințele de fenicul într-un mojar. Se adaugă peste carne alături de ceapă, usturoi și restul ingredientelor. Se amestecă bine. Urmează partea în care se fac cârnații, dar nu se folosesc intestine sau membrană din plastic, ci o folie de plastic alimentară. Pentru o mai bună manevrabilitate este recomandată folosirea unei folii de bună calitate, care este puțin mai groasă. Se întinde o bucată de folie și se taie la o lungime de 40cm. Se pune un sfert din compoziția de cârnați pe folie. Se formează cu ajutorul mâinilor, udate în prealabil pentru a împiedica lipirea, un cilindru din carne cu diametrul de 4 cm. Se pune cilindrul de carne pe o laterală a foliei, iar apoi se rulează și se leagă la capete. Se repeta operația pana când toată carnea este învelită în folie. Se dă la frigider pentru o oră.
 
Preparare:
Ingrediente:
-1 pachet foi de aluat;
-1 ou;
-1lg. semințe de susan;
-1lg. semințe de mac;
-1lg semințe de fenicul.
 Cât timp carnea stă la frigider se dezgheață foile de aluat. Când sunt dezghețate, iar cârnații din frigider au devenit fermi, se taie in bucăți suficient de mari cât să acopere cârnații pe trei sferturi din circumferința. Facem acest lucru pentru a nu dubla cantitatea de aluat pe porțiunea unde se face îmbinarea. Cu ajutorul degetelor se întind extremitățile foii cât să acopere cârnatul și să se suprapună pe cel puțin un centimetru. In acest moment se scoate cârnatul din folie si se pune în centrul foii de aluat. Se bate oul și se ung părțile subțiate ale foii cu el. Se pliază părțile unse cu ou peste cârnat și se apasă cu degetele pentru asigurarea lipirii. Se repetă operația cu restul cârnaților. Când sunt gata toate rulourile, se pun pe o farfurie întinsă si se pun în congelator pentru 10 minute. Se vrea întărirea lor pentru o tăiere mai ușoară. Când trec cele 10 minute, se scot din congelator, se ung cu ou, se presară cu mac/susan/fenicul și se taie în bucăți de 2 cm lățime. Se încălzește cuptorul la 180°C. Se întinde pe o tavă o foaie de copt, unsă cu puțin ulei de măsline. Se pun rulourile pe ea si se dau la cuptor pentru 20-30 de minute sau până când aluatul se rumenește.
 
Pentru servire:
Ingrediente:
-muștar;
-ketchup;
 Se servesc calde alături de muștar sau un sos de roșii, iute sau dulce. Sunt bune și reîncălzite, aluatul nu va fi la fel de crocant, dar savoarea va fi aceeași.
 





sâmbătă, 19 august 2017

Pairfait de ficat de rată cu sfeclă murată și infuzie de ulei cu busuioc

Pregătire:10 minute
Preparare: 30 minute
Cantitate: 8-10 porții
Preț: 50-60 lei
Dificultate: mare
Ingrediente:

Pentru parfait-ul de ficat

-800g. ficat de rață;
-2 cepe roșii;
-3 grăunți de usturoi;
-2 crenguțe rozmarin; 
-200ml. vin de porto;
-100ml. coniac;
-200g. unt clarificat;
-1lg. piper alb;
-1lg sare.
 Se toacă ceapa și usturoiul mărunt. Se amestecă cu vinul, coniacul si rozmarinul într-o cratiță mică și se pune la fiert. Se fierbe pentru 10 minute la foc mic sau până când scade cam trei sferturi. Când e gata se strecoară printr-o strecurătoare foarte fină, se aruncă părțile solide și se lasă să se răcească. Între timp se taie ficatul în bucăți mai mici și se înlătură toate vinișoarele. Se pune ficatul într-un blender alături de vin, jumătate din cantitatea de unt (topit), sarea și piperul. Se mixează până când se combină. Se poate trece compoziția printr-o strecurătoare, iar preparatul final va avea o textură mai fină. Se încălzește cuptorul la 160°C. Se poate folosi o formă de cozonac care se tapează cu hârtie de copt unsă cu unt sau ulei. Se toarnă compoziția de ficat într-un strat de 3 cm, dacă mai rămâne, se folosește încă o formă. Se pune forma de cozonac într-o tavă mai mare în care se toarnă apă astfel încât să ajungă până la jumătatea formei. Se dă la cuptor pentru 20-30 minute, se verifică temperatura din interiorul preparatului, iar când ajunge la 70°C, este gata. Se scoate din cuptor și se toarnă deasupra untul clarificat rămas, topit in prealabil. Se dă la frigider până când se răcește, iar untul se întărește.
 
Pentru sosul de morcovi iute
-1 morcov mare;
-1 ceapă albă;
-2 grăunți de usturoi;
-1 ardei iute;
-100ml. smântâna pentru gătit;
-2 lg ulei de măsline;
-200 ml. suc de morcovi sau apă;
-1/2 lg. sare.
 Se curăță și taie rondele morcovul. Ceapa, usturoiul și ardeiul iute se taie foarte mărunt. Se amestecă cu morcovul și se prăjesc in uleiul de măsline pentru 2-3 minute. Se adaugă sucul și se fierbe până când morcovul se înmoaie. Se ia de pe foc, se adaugă sarea și smântâna și se pasează cu ajutorul unui blender vertical. Se lasă să se răcească și se dă la frigider până în momentul servirii.
 

Pentru sfecla murată
-3 sfecle;
-200ml. oțet din vin roșu; -100ml. apa;
-1lg. zahăr;
-1lg. sare.
 Se fierb sfeclele până când se străpung ușor cu furculița, se curată de coajă, se taie cubulețe mici și se pun într-un vas cu capac. Intre timp se amestecă oțetul cu apa, zahărul si sarea. Se fierb până când scade la jumătate. Se toarnă peste sfeclă, se acoperă și se dă la frigider. Dacă lichidul nu acoperă sfecla, se scutură din când în când astfel încât sa se aromeze toate bucățile de sfeclă.

Pentru uleiul infuzat cu busuioc
-100ml. ulei de măsline extravirgin;
-20g. busuioc verde.
 Se toacă busuiocul mărunt. Se amestecă cu uleiul și se mixează într-un blender până când se omogenizează. Se trece printr-o strecurătoare foarte fină pentru a se înlătura toate impuritățile. Se păstrează în frigider până când sunt gata restul ingredientelor.
 
Pentru servire
-100g fistic pisat;
-2 leg ridichi;
-1/2 punga mix salata (rucola, spanac etc..)
 Se scoate parfait-ul din tavă și se taie pe lățime în bucăți de 4 cm. lățime. Se pune cate o bucată într-o laterală a farfuriei. Se pun in partea opusa cubulețe de sfeclă, felii subțiri de ridiche și frunze de spanac. Se stropesc cu uleiul infuzat și câteva lingurițe din sos. Iar deasupra bucății de parfait se presară fisticul.












  








 

joi, 17 august 2017

Risotto cu ciuperci

Pregătire:10 minute
Preparare: 30 minute
Preț: 45 lei
Dificultate: medie

Ingrediente pentru 4 porții


Pentru risotto 
-500g. orez;
-50g. mix ciuperci deshidratate;
-1l. supă de legume;
-2lg. țelină tocată cubulețe;
-2 cepe mici tocate mărunt;
-2 grăunți usturoi zdrobiți;
-50g. parmezan ras;
-100ml. vin alb sec.
-100g. unt;
-2lg. ulei de măsline;
-1lg. sare;
-1lg. piper.
 Se fierb ciupercile pentru câteva minute în apă cu sare până când se hidratează. Se încinge uleiul într-o tigaie. Se adaugă ceapa, usturoiul și țelina. Se prăjesc câteva minute la foc mic până când ceapa devine translucidă. În acest moment se pun ciupercile și orezul și se continuă prăjirea pentru încă un minut, apoi se adaugă vinul. Se gătește până când vinul se evaporă în totalitate. Se lasă focul mic și se începe adăugarea supei, câte un polonic, amestecând constant. Când se absoarbe supa, se pune încă un polonic. Se repetă procesul până când este absorbită toată supa. Se gustă, și dacă orezul e prea tare, se adaugă încă puțină supă. Se oprește focul, se adaugă untul, parmezanul, sarea si piperul, se amestecă până când se incorporează, iar risotto-ul devine cremos.


Pentru garnitura de ciuperci  
-500g. hribi;
-500g. ciuperci champignon;
-4 grăunți de usturoi;
-1leg. pătrunjel;
-câteva frunze de busuioc;
-2lg. sare; 
-3lg. ulei de măsline.
 Se taie ciupercile în sferturi și se frig pe o tigaie grill. Se zdrobește usturoiul și se toacă mărunt pătrunjelul și busuiocul. Se aduc toate ingredientele într-un bol, inclusiv uleiul, și se amestecă bine.
 
Pentru servire
-2lg. coajă de lămâie;
-2lg. ulei de măsline.
 Se pune câte o porție de risotto în centrul farfuriei, iar deasupra câteva linguri cu ciuperci. Se presară coaja de lămâie și se stropește cu câteva picături de ulei de măsline. Un pahar cu vin alb sec, face o companie bună.
 






duminică, 13 august 2017

Shrimp fritters cu maioneză și sos Sriracha


Pregătire:10 minute
Preparare: 25 minute
Preț: 45 lei
Dificultate: medie


Am folosit cuvântul fritter pentru că nu am găsit o traducere potrivită in limba romană. Aș fi putut să spun chiftea, dar chifteaua este definita ca un preparat culinar de forma rotundă sau ovală făcut din carne tocată, ceapă, ouă, verdețuri și condimente, care se prăjește. Iar un fritter este un preparat prăjit format dintr-o porție de aluat care este amestecat/umplut cu bucăți de carne, fructe de mare, fructe, legume sau alte ingrediente. Deci diferența este ca pentru fritter se folosește aluat in compoziție, iar ingredientul principal, fie carne ori legume, nu se toacă. 

Ingrediente pentru 4 porții

Pentru sos
-1 iaurt grecesc;
-3lg. maioneză;
-2lg. sos Sriracha;
-2lg. zeamă de lămâie.
Se amestecă energic toate ingredientele și se păstrează în frigider până în momentul servirii.
 


Pentru fritters
-500g creveți mici decorticați;
-150g făină;
-200g porumb; 
-2 ouă; 
-2 ardei iuți;
-1leg. pătrunjel;
-1leg. ceapă; 
-2lg. coajă de lămâie; 
-1/2lg. praf de copt;
-2lg. ulei de măsline;
-100ml. apă; 
-1lg. sare;
-200ml. ulei pentru prăjit.
Se încinge uleiul de măsline într-o tigaie și se prăjesc creveții pentru 2 minute. Dacă creveții sunt mari, se taie bucăți mici. Se lasă să se răcească puțin și se amestecă cu porumbul, ardeiul iute tăiat mărunt, ceapa verde tăiata rondele, coaja de lămâie, pătrunjelul tocat mărunt și sarea. Se adaugă ouăle și se amestecă bine. Se adaugă făina, praful de copt și apa, se amestecă până când se obține consistența unui aluat de clătite gros. Se prăjește câte o lingura de aluat in baie de ulei, până când se rumenesc, circa 3-4 minute. Se scot pe șervetele de bucătărie și se servesc cât sunt calde alături de sosul obținut anterior.















vineri, 11 august 2017

Ficăței de pui cu ceapă coaptă, ciuperci murate și emulsie de pătrunjel

Pregătire:10 minute
Preparare: 40 minute
Preț: 25 lei
Dificultate: medie

Ingrediente pentru 4 porții



Pentru ficăței:
-800g. ficăței;
-50g unt;
-50 ml. ulei de măsline;
-1/2 căpățâna de usturoi;
-1 lg. sare.
 Se spală ficățeii și se curătă de pielițe și nervuri. Se pun în apa rece pentru 10 minute. Se scurg și usucă. Se încinge o tigaie în care se adaugă untul și uleiul de măsline. Când se topește untul se adaugă usturoiul curățat de coajă și ficățeii. Se prăjesc la foc mic-mediu pentru 3 minute pe fiecare parte. Se scot din tigaie și se păstrează calzi.


Pentru ciupercile murate:
-500g. ciuperci;
-100ml. oțet din vin roșu;
-300ml. apa;
-1lg. piper;
-3 frunze de dafin;
-1lg. zahăr;
-1lg. sare.

 Se amestecă toate ingredientele, mai puțin ciupercile, și se fierb 5 minute la foc mic. Se adaugă ciupercile și se continuă fierberea pentru încă 5 minute. Când sunt gata se scurg de apă și se taie felii foarte subțiri.

Pentru ceapa coaptă:
-2 cepe roșii;
-2lg. oțet balsamic;
-2lg. ulei de măsline;
-1lg. zahăr brun;
-1lg. sare
 Se curăță ceapa. Se taie felii de 1 cm. grosime. Se pun într-un vas termorezistent și se presară cu sare, zahăr și stropește cu uleiul și oțetul balsamic. Se dă la cuptor, preîncălzit la 180°C, și se gătesc pentru 10-15 minute pana când se înmoaie și caramelizează.
 

Emulsia de pătrunjel:
-1 leg. de pătrunjel;
-50 ml. ulei de măsline; 
-1/2lg. sare.
 Se toaca pătrunjelul mărunt, se amestecă cu sarea și se pune într-un vas cilindric în care se poate baga un blender vertical. Se adaugă uleiul de măsline și apoi se mixează cu blender-ul până când se omogenizează.

Sosul de maioneză cu hrean: 
-4 lg. maioneză;
-2 lg. sos de hrean;
-2 lg. zeama de lămâie.
 Se amestecă toate ingredientele energic până când se omogenizează. Se pune într-un recipient de sosuri (dozator sosuri) pentru a se turna mai ușor in farfurie.

Pentru servire:
-2lg. capere;
-200g roșii cherry;
-20g frunze de spanac baby;
-50 ml ulei pentru prăjit.
 Se prăjesc pe rând frunzele de spanac in ulei încins și se pun la scurs pe un șervețel. Se taie roșiile cherry in sferturi. Se pune o lingură din emulsia de pătrunjel într-o laterală a farfuriei și se întinde cu o pensulă sau cu lingura in formă de semilună. Se pun 3-4 bucăți de ficat pe porțiunea cu sos, urmat de felii de ciuperci, bucăți de roșii, frunze de spanac și rondele de ceapă. La final se pun pe lângă ingrediente picături din sosul cu maioneză.
 

 

sâmbătă, 5 august 2017

Supă de roșii coapte cu sos pesto


Ingrediente pentru 6 porții. Prețul preparatului este de aproximativ 30 de lei, iar o porție 5 lei.

Pentru supa de roșii:
-3kg roșii - 9 lei;
-5 cepe mici - 1 leu;
-1 căpățâna usturoi - 1leu;
-1 lg. fulgi de ardei iute;
-1.5 l supă de legume - 2lei;
-1 lg. busuioc verde tocat;
-1 lg. zahăr brun;
-2 lg ulei de măsline;
-2 lg. sare.

Pentru sosul pesto:
-60g. busuioc verde - 9 lei;
-3 grăunți de usturoi;
-2 lg. semințe de pin - 2 lei;
-1 lg. caju;
-30g. parmezan - 3 lei;
-1 lg. sare;
-50 ml. ulei de măsline extravirgin.

Pentru servire:
-4 felii de pâine;
-100 ml. smântâna dulce – 2 lei;


Supa de roșii:
 Se spală roșiile și se coc în cuptor până când se înmoaie iar coaja se curăță ușor. Se curăță de coajă si se taie cubulețe. In aceeași tavă se pune și căpățâna de usturoi, fără a se curăța de coajă, și se gătește cât se gătesc și roșiile.  

 Se toacă ceapa mărunt, iar usturoiul copt se curăță de coajă și se pasează. Se încinge uleiul de măsline într-o oală și se adaugă ceapa, ardeiul și usturoiul. Se prăjesc la foc mic pentru 4-5 minute, după care se adaugă roșiile, supa de legume, busuiocul și zahărul. Se dă focul mare, iar când supa începe să fiarbă, se dă din nou la mic. Se fierbe pentru 25 de minute. Se lasă să se răcească puțin, iar apoi se pasează cu ajutorul unui mixer vertical. 


Sosul pesto:
 Se prăjesc semințele de pin și caju-ul până se rumenesc puțin. Se pun apoi într-un blender alături de restul ingredientelor (ca alternativă se poate folosi un mojar) și se mixează până când se obține o pastă. Se pune într-un vas și se acoperă cu un strat subțire de ulei de măsline. Se acoperă și se păstrează la frigider până în momentul servirii. 


Crutoanele:
Se taie feliile de pâine cubulețe. Se încinge uleiul de măsline într-o tigaie, se adaugă cubulețele de pâine și se prăjesc până când se rumenesc. 

Servire:
Se servește supa caldă sau rece cu o lingură de smântână, una de sos pesto și crutoane. 
  



duminică, 23 iulie 2017

Caracatiță cu ardei copți


Ingrediente pentru 4 porții. Costul preparatului este in jur de 70 de lei, depinde de unde se cumpără caracatița, deci prețul per porție poate ajunge până la 20 de lei.

Pentru caracatiță:
-o caracatiță de 600-700g - 50 lei;
-ulei de măsline extravirgin;
-sare si piper.
 Pentru ardeii copți:
-4 ardei grași de diferite culori - 10 lei;
-2 grăunți de usturoi zdrobiți;
-2 lg. busuioc verde tocat mărunt;
-1 lg. mentă verde tocată mărunt;
-2 lg. ulei de măsline;
-1 lg. oțet balsamic;
-1 lg. sare.
 Pentru vinegretă:
-6 lg. ulei de măsline;
-2 lg. oțet balsamic;
-1 lg. zeamă de lămâie;
-1 lg. semințe de pin prăjite;
-1 lg. capere tocate mărunt;
-1/2 ardei iute tocat mărunt; 
-sare si piper.

 Caracatița
 Există diverse metode de gătire a caracatiței: fierbere pe aragaz sau in cuptor, gătit la aburi, ținută sau nu in saramură înainte, bătută de o piatră, cum se obișnuiește in Grecia, toate au ca scop frăgezirea. Dar cea mai bună metodă este gătirea la sous vide, similar cu fierberea, dar cum se gătește la o temperatură controlată, se evita supra-gătirea. 

 Se începe cu spălarea caracatiței, se taie separat capul de tentacule, se întoarce pe dos și se aruncă tot ce e înăuntru și se clătește bine. Se taie ciocul, rămas pe partea cu tentaculele, iar apoi se scot și ochii. Se separă tentaculele, se clătesc bine și se lasă sa se usuce. 
 Când s-au uscat, se presară cu sare și piper, se stropesc cu puțin ulei de măsline și se pun într-o pungă care se videază ulterior. Se gătește apoi într-un aparat de gătit la sous vide pentru 5 ore cu temperatura setată la 78°C. Când este gata, se scoate din pungă și se lasă să se scurgă de sucul lăsat iar apoi se taie felii subțiri. Se poate păstra in frigider pana la 4 zile. 

 Dacă nu se vrea gătirea la sous vide, am explicat aici cum se poate face fără un aparat special, se fierbe caracatița în apa cu sare pentru 1-2 ore, la foc mic. Când se pătrunde ușor cu vârful unui cuțit, este gătită.



 Ardeii copți
 Se coc ardeii, fie in cuptor, fie pe aragaz. Se curătă de coajă și semințe și se taie bucăți mici. Se amestecă cu restul ingredientelor și se păstrează la cald până când sunt gata restul ingredientelor. 

Sosul
Se amestecă uleiul cu oțetul și zeama de lămâie, iar apoi se adaugă restul ingredientelor. Se amestecă bine și se păstrează în frigider până in momentul servirii. 

Servire
Se pune un sfert din cantitatea de ardei în centrul unei farfurii, se pun deasupra bucăți de caracatiță, până se acoperă ardeii. De ajutor ar fi un inel metalic pentru ornat, altfel se folosește o lingură. La final se stropește generos cu vinegreta.






marți, 27 iunie 2017

Creveti in sos de rosii cherry


Ingrediente pentru 6 portii (pret 75 lei/pret portie 13 lei):

-1 kg creveti proaspeti- 60 lei;
-700g rosii cherry - 10 lei;
-1 ceapa mare - 0.5 lei;
-5 graunti de usturoi - 0.5 lei;
-1 ardei iute - 0.5 lei;
-100 ml vin roze sec -3 lei;
-4 lg. ulei de masline;
-1 lg. sare;
-1 lg. piper;
-1 leg. patrunjel - 1 leu.


 Se incalzeste uleiul de masline intr-o tigaie adanca la foc mediu. Se adauga usturoiul curatat si zdrobit si ceapa tocata foarte marunt. Se prajesc pentru 3-4 minute la foc mic, pana cand ceapa devine translucida.
 Se adauga crevetii, spalati in prealabil, si se gatesc pentru 2 minute, pana cand devin portocalii pe ambele parti. In acest moment se pune vinul, se da focul mai tare si se tine pe aragaz pana cand vinul se evapora. Se scot crevetii si se dau deoparte.


 In aceeasi tigaie se pun rosiile taiate in jumatati si ardeiul iute tocat foarte marunt. Se da focul la minim si se acopera tigaia. Se gateste pana cand rosiile se inmoaie. Se gusta si se asezoneaza cu sare si piper. Daca rosiile sunt prea dulci, se adauga un strop de otet, iar daca sunt prea acre, o lingurita de sare, astfel ca sosul sa aibe un echilibru intre acreala si dulceata.
 Se aduc din nou crevetii in tigaie, se amesteca, si se gatesc pentru inca 2 minute. Se presara cu patrunjelul tocat marunt.
 Se serveste imediat alaturi de paine proaspata.

duminică, 7 mai 2017

Tartar de ton si sos de maioneza cu wasabi

 Biftecul tartar este un preparat facut din carne tocata de vita sau cal, servit de obicei cu ceapa, capere si condimente, cateodata cu un galbenus crud si destul de des cu paine prajita. In prezent, "tartarul" este un termen generalizat pntru orice preparat cu carne cruda sau peste. Numele isi are originea din expresia "à la tartare" care inseamna servit cu sos tartar. Cuvantul "tartar" se presupune a avea o legatura cu Tatarii, dar biftec tartarul nu are legatura cu bucataria tatareasca.

 Cu toate ca tartarul de ton provine din Franta, mie unul mi se pare ca tonul se potriveste foarte bine cu ingredientele asiatice, de aici si aceasta reteta.

 Cantitatile de mai jos sunt pentru 4 portii. Pretul pentru acest preparat este de aproximativ 50 lei, poate varia destul de mult din pricina pretului tonului (calitate si magazin).

Pentru ton:
-300g ton proaspat - 30-40 lei;
-2 fire ceapa verde - 0,5 lei;
-1 lg. susan;
-1 lg. ulei de susan;
-1 lg. sos iute;
-zeama de la 1/2 lime - 0,5 lei;
-sare.
Pentru ceapa crocanta:
-1 ceapa rosie mare - 0,5 lei;
-1 lingura cu faina;
-ulei pentru prajit;
-un praf de sare.
Pentru orez:
-80g orez basmati - 1 leu;
-1 lg. sare;
Pentru maioneza cu wasabi:
-4 lg. maioneza - 0,5 lei;
-2 lg. pasta wasabi - 0,5 lei;
-1 lg. apa.
Pentru sosul de soia:
-100 ml sos de soia -1,5 lei;
-zeama de la 1/2 lime -0,5 lei.
Pentru servire:
-1 leg. ridichi - 1 leu;
-fibre de ardei iute;
-microgreens.

Tonul
 Tonul trebuie sa fie cat mai proaspat intrucat se serveste crud. Asa ca se verifica cu atentie cand se cumpara, se miroase (nu trebuie sa aiba un miros puternic, ranced sau dulceag) si se verifica culoarea (trebuie sa fie aprinsa, daca culoarea si luciul sunt diminuate, inseamana ca a fost spalat). Obligatoriu sa fie intrebat si vanzatorul de pe raionul de peste, i se spune intentia si de cele mai multe ori confirma daca este proaspat sau nu. As recomanda evitarea cumpararii pestelui pentru tartar, daca a fost decongelat inaintea vanzarii.
 Se taie fileul de ton cubulete, cu latura de 1 cm, iar ceapa verde se taie cat mai marunt. Se amesteca tonul cu ceapa si se adauga restul ingredientelor. Se amesteca bine si se da la frigider pana cand se monteaza in farfurie.
 Doua lucruri de mentionat aici:
- daca se tine mai mult de o ora in frigider, este deja gatit. Acizii din lime vor face acest lucru. Asa ca se recomanda consumarea dupa cel mult 30 de minute dupa ce a fost pus in frigider.
- daca se foloseste lime/lamaie in amestec culoarea tonului se schimba. Daca se vrea pastrarea culorii rozalii-rosii, nu se foloseste lamaie, ci poate doar un strop de otet slab acidulat.

Ceapa
 Se taie ceapa solzisori mici si se amesteca cu faina si sarea. Se scutura intr-o strecuratoare pentru a se inlatura excesul de faina. Se prajeste apoi in baie de ulei pentru 2 minute si se scoate pe servetele absorbante.

Orezul
 Se fiebe conform instructiunilor de pe ambalaj si se raceste inainte de folosire.

Maioneaza cu wasabi
 Se dizolva pasta de wasabi intr-o lingura de apa si apoi se amesteca energic cu maioneza. Se pastreaza in frigider pana in momentul servirii. 

Sosul de soia
 Se amesteca sosul de soia cu zeama lime-ului. Se pastreaza de asemenea la rece pana cand restul ingredientelor sunt gata.

Montaj
 Se folosesc farfurii putin adanci. Se pune un inel pentru decorat in mijlocul farfuriei si se incepe adaugarea straturilor. Se incepe cu 2 linguri de orez, urmat de o portie de ton si o lingura cu ceapa prajita. Deasupra se pun cateva felii de ridiche, o lingura cu maioneza, cateva frunze de microgreens (sau orice frunzulite mici comestibile) si fibre de ardei iute. La final se adauga la baza turnuletului cateva linguri din sosul de soia. Se serveste cat mai repede dupa montaj. Recomand un pahar rece de vin alb sau Prosecco.






luni, 17 aprilie 2017

Rata confiata cu piure de cartofi dulci si salata de ridichi

Ingrediente pentru 6 portii. Pretul total pentru acest preparat este de 65 lei, iar portia costa aproximativ 11 lei.

Pentru rata:
-4 pulpe de rata - 40 lei;
-2 cepe rosii - 1 leu;
-100 ml vin rosu - 2,5 lei;
-1 lg. piper;
-sare.

Pentru piureul de cartof dulce:
-800 g cartofi dulci - 8 lei;
-1 lg. fulgi de ardei iute;
-3 lg turmeric dat pe razatoare;
-4-5 graunti de usturoi (gatiti cu rata);
-150g unt - 4 lei;
-1 lg. piper;
-sare

Pentru salata cu ridichi:
-1 leg. ridichi rosii - 1 leu;
-1 leg. ridichi albe - 1 leu;
-zeama de la o lamaie - 0,5 lei;
-1 leg. patrunjel - 1 leu;
-1 leg. chives - 2 lei;
-3 lg ulei de masline;
-sare.

Rata
 Se confiaza pulpele de rata dupa reteta de aici. Se gatesc alaturi de pulpe cativa graunti de usturoi pentru a se folosi la piure.
 Cand sunt gata, se dezoseaza si se toaca marunt. Se taie ceapa marunt si se prajeste in doua linguri de untura de rata pentru 2-3 minute. Se adauga vinul si se continua gatirea pana cand se evapora aproape in totalitate. In acest moment se pune rata, sarea si piperul, se continua gatirea pentru inca 2 minute. Se pastreaza calda pana cand sunt gata restul ingredientelor.

Piureul de cartofi dulci
 Se curata si taie cubulete cartofii dulci, iar apoi se fierb in apa cu sare pana cand se strapung usor cu furculita. Intre timp se incalzeste untul intr-o tigaie si se calesc putin turmericul, ardeiul uscat si ustroiul tocat marunt, doua minute la foc mic. Se amesteca cu cartofii, inclusiv untul, se presara cu sare si piper si se paseaza cu ajutorul unei furculite. Se pastreaza cald.

Salata de ridichi
 Se taie ridichile cubulete, iar patrunjelul si chives se toaca foarte marunt. Se amesteca, se adauga zeama de lamaie si uleiul, se presara cu sare, se amesteca din nou si se acopera. Salata se tine la frigider pana cand urmeaza sa fie folosita.

Servire
 Se foloseste un inel metalic, se aseaza in mijlocul unei farfurii intinse si se adauga preparatele in straturi. Se incepe cu piureul, urmat de rata, iar la final se pune salata. Se poate presa putin pentru a se asigura pastrarea formei. Dupa ce se adauga ultimul strat se scoate inelul. Se serveste imediat alaturi de un pahar de vin rosu.