marți, 27 martie 2012

Paella cu fructe de mare


 Paella este un preparat pe baza de orez originar din partea de est a Spaniei, Valencia. Non-spaniolii o considera preparatul national al Spaniei, dar ei o considera ca fiind specifica Valenciei.
 Exista o mare varietate de tipuri de paella, dar pe scara larga sunt folosite trei: paella Valencia (se face din orez, legume verzi, carne(iepure, pui, rata), melci de uscat si fasole), paella cu fructe de mare (se inlocuieste carnea si melcii cu fructe de mare si nu se pun legumele verzi si fasolea) si paella mixta (o combinatie de carne, fructe de mare si legume). Alte ingrediente cheie ale retetei sunt sofranul si uleiul de masline. 
 Eu am preparat o paella cu fructe de mare, dar am adaugat si cateva legume verzi. 
 Ingrediente :
-250g orez;
-500g creveti; 
-1 punga cu un mix de fructe de mare congelate( calamar, midii, caracatita, surimii, creveti);
-1 ceapa;
-2 graunti usturoi;
-1 ardei gras verde;
-1 ardei gras rosu;
-2 ardei iuti; 
-200g mazare;
-1 legatura patrunjel;
-1 pliculet sofran;
-ulei masline;
-sare si piper

   Se curata si spalta crevetii si se prepara o supa din carapace cu 1 litru de apa, sare si piper.
   Se spala si mixul de fructe de mare dupa ce se dezgheata, se usuca, se amesteca cu crevetii si se prajesc in doua linguri de ulei de masline. Se scot si se dau deoparte.

  In uleiul ramas se caleste ceapa, un catel de usturoi si jumatate din patrunjel doua minute si apoi se aduaga si legumele ramase, se mai lasa pe foc cateva minute.

 Se amesteca usturoiul si patrunjelul cu legumele si fructele de mare, se aduga si orezul si se calesc impreuna cateva minute intr-o tigaie mare, pana se caleste si orezul. Se adauga sofranul si supa si se fierbe inabusit pentru 20 minute. Apoi se transfera totul intr-un vas termorezistent si se da la cuptor ( la 200°C) pentru 10 minute.

 Se serveste calda alaturi de un pahar de vin rosu aromat.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu