Am gasit aceste Randunici de mare (Red Gurnad) la Selgros, infatisarea exotica si preistorica, dar si pretul atractiv, m-au facut sa le cumpar. Pretul a fost de 27 lei kg, iar o zi mai tarziu am fost surprins sa vad aceleasi exemplare la Metro la pretul de 70 lei kg. Aveau aceeasi marime, cel mai probabil au avut acelasi furnizor, dar adaosul celor de la Metro este mult mai mare. Are o infatisare exotica, dar se intalneste si in Marea Neagra ca si in Marea Mediterana si Marea Nordului. Poarta acest nume datorita zborului planat pe care il face deasupra apei. Nu este un peste foarte aromat si e destul de osos, oasele se scot mai usor dupa gatire. Acesti pesti sunt cel mai bine folositi in supe, umpluti sau stropiti cu un sos aromat.
Ingrediente pentru 6 portii: pret 40 lei/ Pret portie = 7 lei.
Pentru peste
-1kg Randunica de mare – 30lei;
-2 lg ulei de masline;
-sare.
-500g dovlecei – 4lei;
-500g morcovi – 1 leu;
-50g amidon de porumb;
-ulei pentru prajit;
-sare
Pentru sos
-1 leg ceapa - 2lei;
-4 graunti usturoi - 0.5 lei;
-1 ardei iute - 0,5 lei;
-1 lime - 1leu;
-50ml mirin - 1 leu;
-50ml sake - 1 leu;
-50ml sos soia;
-2lg ulei susan;
-2lg ulei de masline;
-1 praf sare.
Sosul
Se toaca marunt usturoiul, ardeiul iute, ceapa verde si ghimbirul. Se incinge putin ulei intr-o tigaie mica, se adauga usturoiul, ghimbirul si partea alba de la ceapa verde si se prajesc 1 minut. Se adauga mirinul si sake si se fierb pentru 2 minute. Se pune sosul de soia, zeama de lime, uleiul de susan si se continua gatirea pentru inca 1 minut. La final se presara ceapa verde.
Pestele
Se taie pestele fileuri. Se pune ulei la
incins la foc mediu - mare, se aseaza pestele pe partea cu piele si se
prajeste pentru 2 minute. Se intoarce, se da focul mai mic si se continua
prajirea pentru inca 3-4 minute.
Legumele
Se taie morcovul si dovlecelul fasii subtiri (se poate folosi un peeler de legume cu lama zimtata). Dovlecelul se presara cu sare si se lasa sa se scurga de apa ~
10 minute. Apoi se pune intr-un vas cu morcovul si se amesteca cu amidonul de porumb. Se prajesc in baie de ulei pana cand devin crocante ~ 2 minute.
Pentru servire
Se pune o portie de legume, deasupra se
pune un file de peste si se stropeste cu sos.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu