duminică, 7 mai 2017

Tartar de ton si sos de maioneza cu wasabi

 Biftecul tartar este un preparat facut din carne tocata de vita sau cal, servit de obicei cu ceapa, capere si condimente, cateodata cu un galbenus crud si destul de des cu paine prajita. In prezent, "tartarul" este un termen generalizat pntru orice preparat cu carne cruda sau peste. Numele isi are originea din expresia "à la tartare" care inseamna servit cu sos tartar. Cuvantul "tartar" se presupune a avea o legatura cu Tatarii, dar biftec tartarul nu are legatura cu bucataria tatareasca.

 Cu toate ca tartarul de ton provine din Franta, mie unul mi se pare ca tonul se potriveste foarte bine cu ingredientele asiatice, de aici si aceasta reteta.

 Cantitatile de mai jos sunt pentru 4 portii. Pretul pentru acest preparat este de aproximativ 50 lei, poate varia destul de mult din pricina pretului tonului (calitate si magazin).

Pentru ton:
-300g ton proaspat - 30-40 lei;
-2 fire ceapa verde - 0,5 lei;
-1 lg. susan;
-1 lg. ulei de susan;
-1 lg. sos iute;
-zeama de la 1/2 lime - 0,5 lei;
-sare.
Pentru ceapa crocanta:
-1 ceapa rosie mare - 0,5 lei;
-1 lingura cu faina;
-ulei pentru prajit;
-un praf de sare.
Pentru orez:
-80g orez basmati - 1 leu;
-1 lg. sare;
Pentru maioneza cu wasabi:
-4 lg. maioneza - 0,5 lei;
-2 lg. pasta wasabi - 0,5 lei;
-1 lg. apa.
Pentru sosul de soia:
-100 ml sos de soia -1,5 lei;
-zeama de la 1/2 lime -0,5 lei.
Pentru servire:
-1 leg. ridichi - 1 leu;
-fibre de ardei iute;
-microgreens.

Tonul
 Tonul trebuie sa fie cat mai proaspat intrucat se serveste crud. Asa ca se verifica cu atentie cand se cumpara, se miroase (nu trebuie sa aiba un miros puternic, ranced sau dulceag) si se verifica culoarea (trebuie sa fie aprinsa, daca culoarea si luciul sunt diminuate, inseamana ca a fost spalat). Obligatoriu sa fie intrebat si vanzatorul de pe raionul de peste, i se spune intentia si de cele mai multe ori confirma daca este proaspat sau nu. As recomanda evitarea cumpararii pestelui pentru tartar, daca a fost decongelat inaintea vanzarii.
 Se taie fileul de ton cubulete, cu latura de 1 cm, iar ceapa verde se taie cat mai marunt. Se amesteca tonul cu ceapa si se adauga restul ingredientelor. Se amesteca bine si se da la frigider pana cand se monteaza in farfurie.
 Doua lucruri de mentionat aici:
- daca se tine mai mult de o ora in frigider, este deja gatit. Acizii din lime vor face acest lucru. Asa ca se recomanda consumarea dupa cel mult 30 de minute dupa ce a fost pus in frigider.
- daca se foloseste lime/lamaie in amestec culoarea tonului se schimba. Daca se vrea pastrarea culorii rozalii-rosii, nu se foloseste lamaie, ci poate doar un strop de otet slab acidulat.

Ceapa
 Se taie ceapa solzisori mici si se amesteca cu faina si sarea. Se scutura intr-o strecuratoare pentru a se inlatura excesul de faina. Se prajeste apoi in baie de ulei pentru 2 minute si se scoate pe servetele absorbante.

Orezul
 Se fiebe conform instructiunilor de pe ambalaj si se raceste inainte de folosire.

Maioneaza cu wasabi
 Se dizolva pasta de wasabi intr-o lingura de apa si apoi se amesteca energic cu maioneza. Se pastreaza in frigider pana in momentul servirii. 

Sosul de soia
 Se amesteca sosul de soia cu zeama lime-ului. Se pastreaza de asemenea la rece pana cand restul ingredientelor sunt gata.

Montaj
 Se folosesc farfurii putin adanci. Se pune un inel pentru decorat in mijlocul farfuriei si se incepe adaugarea straturilor. Se incepe cu 2 linguri de orez, urmat de o portie de ton si o lingura cu ceapa prajita. Deasupra se pun cateva felii de ridiche, o lingura cu maioneza, cateva frunze de microgreens (sau orice frunzulite mici comestibile) si fibre de ardei iute. La final se adauga la baza turnuletului cateva linguri din sosul de soia. Se serveste cat mai repede dupa montaj. Recomand un pahar rece de vin alb sau Prosecco.






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu