marți, 25 noiembrie 2014

Cotlete de berbecut cu cartofi zdrobiti si sos de ansoa

 Cotletele de miel se gasesc in supermaket-uri, dar de obicei de import, iar preturile sunt foarte mari (chiar peste 150 lei/kg, cum oasele au aproape jumatate din greutate, pretul ajunge la 300 lei/kg carne). Alta varianta ar fi carmangeriile, unde de obicei sunt deja condimentate si nu corespund intotdeauna gusturilor. Dar exista si locul unde se gasesc proaspete si necondimentate, piata Obor, aici exista 10-15 standuri cu carne proaspata de oaie/miel la preturi mai mult decat decente (25-30 lei/kg).

Ingrediente pentru 2 portii:

Pentru cotletele de berbecut:
- 8 cotlete berbecut (700-800g)
-1 crenguta cimbru;
-1 crenguta rozmarin;
-4 catei de usturoi, curatati si zdrobiti;
-2 lg ulei masline extravirgin + extra pentru prajit;
-sare si piper.

Pentru cartofii zdrobiti;
-500g cartofi;
-3 fileuri ansoa taiate marunt;
-50g unt;
-1 leg. ceapa verde taiata rondele mici;
-sare si piper.

Pentru sosul de ansoa:
-4 fileuri de ansoa;
-1 ceapa mica tocata marunt;
-1 lg. mustar;
-50g unt;
-zeama de la 1/2 lime si coaja rasa;
-sare si piper.





 Se freaca cotletele cu sare si piper, se amesteca
cu cimbrul, rozmarinul, usturoiul si uleiul de masline si se lasa cateva ore la macerat la frigider. Cu 30 de minute inainte de gatire se scoate din frigider si se gateste cand ajunge la temperatura camerei. Se incalzesc cateva linguri de ulei intr-o tigaie si se adauga cotletele. Se prajesc pe fiecare parte cate 2-3 minute pana cand se rumenesc bine. Se muta intr-un vas termorezistent, sau se lasa in tigaie daca acesta se poate baga in cuptor, si se da la cuptorul preincalzit la 180°C pentru 8 minute, pentru a se gati mediu. Se scoate din cuptor si se lasa sa se odihneasca cateva minute.

 Se fierb cartofii in coaja pana cand se strapung usor cu o furculita. Se lasa cateva minute sa se raceasca si se curata de coaja. Se zdrobesc cu o furculita si se adauga untul, fileurile de ansoa, ceapa, sare si piper. Se da deoparte si se pastreaza cald pana cand restul preparatelor sunt gata.

 Se caleste ceapa in unt pana cand se inmoaie putin. Se adauga fileurile de ansoa si se amesteca pana cand se dizolva. Se ia de pe foc si se paseaza cu ajutorul unui blender, se adauga mustarul, zeama de lamaie, coaja de lamaie, sare si piper si se amesteca bine.

 Dupa ce carnea s-a odihnit, se serveste alaturi de cartofii zdrobiti si sosul de ansoa. O salata si o bere rece se potrivesc de minune langa acest preparat.




luni, 24 noiembrie 2014

Tarta cu branza de capra si dulceata de ceapa rosie

Ingrediente:

Pentru aluat:
-2 lg cimbru;
-150 g faina;
-50 g unt;
-2-3 lg apa rece.

Pentru dulceata de ceapa rosie:
-2 cepe rosii mari;
-25g unt;
-35g zahar brun;
-1 lg otet balsamic;
-2 lg vin rosu;
-sare si piper.

Pentru branza de capra:                                Pentru servire:
-200g branza de capra;                                -2 maini de baby spanac;            
-1 galbenus de ou;                                       -2 lg ulei masline;
-30 ml smantana pentru gatit;                     -2 lg zeama de lamaie.
-piper.

 Pentru aluat: se amesteca faina cu cimbrul si untul intr-un robot de bucatarie, pana cand se formeaza frimituri. Se adauga apa rece, treptat, pana cand se obtine un aluat pufos. Se acopera si se da la rece pentru 1 ora.

 Intre timp se toaca ceapa marunt. Se topeste untul intr-o oala cu fund gros peste care se adauga ceapa si restul ingredientelor. Se da in clocot, apoi se da focul la minim. Se gateste pentru 30 de minute, neacoperit, amestecandu-se din cand in cand.

 Se amesteca branza de capra, cu oul, smantana si piperul pana cand se omogenizeaza. Se pastreaza la rece pana cand va fi folosita.

 Se scoate aluatul de la frigider si se imparte in 4 portii egale. Se intind foile de aluat in forme de tarta de 8 cm, unse cu unt. Se pune o greutate pe ele, o alta forma de tarta mai mica, fasole, orez etc, si se da la cuptorul preincalzit la 170°C pentru 20 de minute. Se scoate de la cuptor si se lasa sa se raceasca cateva minute.

 Se pastreaza un sfert din dulceata de ceapa, iar restul se pune in mod egal pe aluat. Deasupra se pune branza de capra in mod egal. Se dau la cuptor pentru inca 10 minute, pana cand branza incepe sa se rumeneasca.

 Pentru servire se pune in farfurii cate un sfert din spanacul amestecat cu ulei de masline si zeama de lamaie, deasupra se pune cate o tarta, iar pe tarta se pune cate o lingura din dulceata de ceapa.







miercuri, 12 noiembrie 2014

Spaghetti alle vongole

 Spaghetti alle vongole (italieneste pentru spaghete cu scoici) este un preparat foarte popular in Italia, in special in regiunea centrala, facut cu scoici proaspete din marea Mediterana.
 Italienii gatesc acest preparat in doua feluri: in alb, cu ulei, usturoi, patrunjel si cateodata putin vin alb; si in rosu, la fel ca la cealalta varianta doar ca se adauga rosii si busuioc. Traditional, scoicile sunt preparate rapid in ulei de masline cu mult usturoi. Scoicile se deschid in timpul gatirii, lasand un lichid care devine principalul agent de aromare. Se adauga peste pastele fierte, cu sare, piper si patrunjel.
 Se pot adauga diverse ingrediente dupa gust, dar niciodata nu se adauga branza, deoarece va taia aroma scoicilor si a uleiului de masline. Varianta mea este cea in rosu cu putin vin alb, ardei iute, dar fara busuioc.
 Scoicile sunt foarte sensibile, asa ca se recomanda gatirea lor in maxim 24 de ore dupa cumparare, pentru ca nu se stie exact cand au fost recoltate si pot avea deja 2-3 zile in momentul in care au fost cumparate. Se pastreaza in frigider, intr-un vas mare, acoperite cu un prosop umed.

Ingrediente pentru 4 portii:

-1kg scoici proaspete (Vongole);
-400g spaghete;
-300g rosii Kumato;
-1 leg patrunjel;
-6 catei usturoi;
-1 ardei iute;
-100 ml vin alb sec;
-ulei masline extravirgin;
-sare si piper.



 Se spala scoicile in apa rece, se arunca cele care sunt deschise, si se pastreaza in apa rece pana cand vor fi gatite.

 Se fierb pastele cu 1 minut mai putin decat scrie pe ambalaj. Se scurg de apa, se stropesc cu putin ulei de masline si se dau deoparte.




 Se incalzesc 4 lg ulei de masline intr-o cratita incapatoare. Se adauga usturoiul si ardeiul iute, tocate marunt. Se prajesc la foc mic, pentru a nu se arde usturoiul, 2-3 minute dupa care se adauga rosiile taiate in jumatati si jumatate din legatura de patrunjel tocata marunt.


                                                                            
Se continua prajirea, la foc mic, inca 2 minute dupa care se adauga scoicile si vinul alb. Se acopera cratita cu un capac, se da focul la mediu, si se continua gatirea pentru 3-4 minute amestecand din cand in cand.
Daca sunt scoici care nu s-au deschis, se arunca. 

 Se iau de pe foc si se amesteca cu pastele.

 Se servesc imediat alaturi de un pahar de vin alb sec.


miercuri, 5 noiembrie 2014

Tarta cu dovleac si cocos

Ingrediente:

Pentru blat:
-4 pachete biscuiti digestivi - 400g;
-150g unt topit;
-1 cescuta fulgi de cocos;
-100 ml miere;

Pentru umplutura:
-1kg dovleac pentru placinta;
-250 ml lapte cocos;
-50g unt;
-1 pastaie vanilie - se folosesc doar semintele;
-1/2 nucsoara data pe razatoare;
-3 oua batute usor;
-150 g zahar brun.


 Se pun intr-un robot de bucatarie biscuitii si se amesteca pana se zdrobesc. Se adauga restul ingredientelor, se continua amestecarea pana cand devine o pasta. Se intinde intr-o forma de tort, ridicandu-se pe pereti 3-4 cm. Se da la frigider pana cand este gata umplutura.



 Se da dovleacul pe razatoarea fina (se pastreaza putin pentru decor) si se caleste cu unt pana cand se inmoaie putin. Se lasa sa se raceasca si apoi cu ajutorul unui blender se amesteca cu restul ingredientelor pana cand se omogenizeaza.

 Se pune peste blatul de biscuiti si se da la cuptorul preincalzit la 160°C pentru 2 ore. Se lasa in cuptor sa se odihneasca inca 1 ora.
 Pentru decor, se amesteca dovleacul pastrat cu 3 lingurite de zahar si se caramelizeaza la foc mic. Se aseaza pe marginea tartei dovleacul caramelizat si se presara cu fulgi de cocos.

 Se serveste rece cu putina frisca alaturi.


joi, 30 octombrie 2014

Cotlete de purcelus de lapte cu fasole verde, dovleac copt si dressing de otet balsamic

Ingrediente pentru 2 persoane:

Pentru cotletele de purcelus de lapte:
-600g cotlet purcelus de lapte;
-4 graunti usturoi zdrobiti;
-1 ardei iute taiat rondele;
-2 crengute cimbru;
-sare
-ulei masline extravirgin.

Pentru salata de fasole verde cu dovleac copt:
-400 g fasole verde spalata, cu codita rupta si rupta in jumatati;
-400 g dovleac curatat si taiat cubulete;
-1 ceapa rosie curatata si taiata julien;                        Pentru sosul cu otet balsamic:
-2 lg capere;                                                                 -3 lg otet balsamic;
-4 graunti usturoi curatati si zdrobiti;                          -1 lg mustar;
-1 leg. patrunjel tocat marunt;                                     -ulei de masline extravirgin;            
-sare si piper;                                                               -sare.
-ulei masline extravirgin.


 Purcelus de lapte transat se gaseste la Auchan, cotlet neportionat, pulpa sau burta, delicios in fiecare varianta, si pretul este decent.

Cotletul vine cu soriciul deasupra, pentru aceasta reteta este necesara inlaturarea lui, cat si a grasimii si carnii care se afla pe muschiulet, intr-un sigur cuvant "frenched". Coastele trebuie descoperite prin inlaturararea carnii si grasimii care se afla pe ele si deasupra muschiuletului. Se lasa 3-6 cm os in spatele muschiuletului.

Dupa ce se pregateste bucata de carne se freaca bine cu sare.


 Intr-o tigaie se incalzeste putin ulei de masline in care se pune usturoiul si ardeiul iute. Focul se tine la mediu, pentru a nu se arde usturoiul.
Dupa 2 minute se adauga coastele si crengutele de cimbru. Se prajesc pe fiecare parte pana se rumenesc bine, aproximativ 2 miunute pe fiecare parte. Se baga tigaia in cuptorul preincalzit la 160°C, pentru 10-15 minute, depinde de marimea muschiului, in cazul meu au fost nevoie de 10 minute. Ideal pentru orice bucatarie este un termometru pentru carne, in acest fel se poate vedea cu exactitate gradul de gatire. Eu am lasat-o pana a ajuns la temperatura interna de 60°C.



 Intre timp se stropeste dovleacul cu putin ulei de masline si se da la cuptor pana cand se rumeneste.

 Fasolea verde se gateste la abur pentru 7 minute, dupa care se scoate in apa foarte rece. Cateva cuburi de gheata sunt binevenite, in acest fel se opreste gatirea iar fasolea isi pastreaza culoarea. Se scurge de apa si se prajeste 1 minut in ulei de masline cu putin usturoi.

 Se amesteca fasolea cu dovleacul, caperele, ceapa rosie si patrunjelul, se asezoneaza cu sare si piper si se stropeste cu putin ulei.

 Se amesteca otetul cu mustarul si incepe sa se frece cu lingura, se adauga treptat cateva linguri de ulei pana cand devine cremos cu consistenta unei maioneze.

 Se pune pe farfurii cate jumatate din cantitatea de salata, se stropeste cu dressingul, iar deasupra se pun cotletele de berbecut care au fost portionate dupa gatire.


duminică, 26 octombrie 2014

Supa crema de conopida cu creveti

Ingrediente pentru 8-10 portii:

Pentru supa:
-1 conopida de 1kg spalata si rupta in buchetele;
-4 cartofi medii curatati si taiati cubulete;
-1,5l supa de legume;
-200 ml smantana pentru gatit;
-2 cepe taiate solzisori;
-50g unt;
-50g parmezan razuit;
-sare si piper.

Pentru creveti:
-750g creveti decorticati;
-1 ardei iute taiat rondele,
-1 leg patrunjel;
-cateva buchetele conopida taiate felii subtiri;
-sare si piper.

  Se caleste ceapa cu putin unt, 2-3 minute, la foc mic. Se adauga conopida si cartofii si se continua prajirea inca 3 minute. Se adauga supa de legume si se fierbe pana cand cartofii si conopida se patrund usor cu furculita, circa 30 minute. In ultimul minut de fierbere se adauga smantana. Se lasa sa se raceasca putin, se adauga parmezanul, sare si piper, iar cu ajutorul unui blender vertical se paseaza pana cand ajunge la o consistenta cremoasa. Daca supa este prea groasa se mai adauga putina supa de legume.

 Se topeste untul intr-o tigaie si se adauga ardeiul iute. Se prajeste 2 minute la foc mic dupa care se adauga crevetii si conopida. Se creste focul la mediu si se continua prajirea pentru 4 minute. Se adauga patrunjelul, sare si piper si se da deoparte.


  Pentru servire - se pune supa in farfurie, iar deasupra se pun cativa creveti cu conopida.



duminică, 19 octombrie 2014

Piept de manzat cu foie gras, piure de morcovi si sos de vin

Ingrediente:
Pentru piureul de morcovi:
-5 morcovi medii;
-3 cartofi mici;
-1 ardei iute;
-2lg zahar;
-50g unt;
-sare.

Pentru ciuperci:
-200g ciuperci;
-3 graunti usturoi;
-ulei masline extravirgin;
-2 crengute cimbru;
-sare si piper.

Pentru foie gras:
-300g foie gras;
-2 lg otet din vin de Xeres;
-sare si piper.

Pentru pieptul de manzat:
-400g piept de manzat, de buna calitate;
-50g unt;
-ulei masline extravirgin;
-sare si piper.

Pentru sosul de vin:                                              Pentru piureul de patrunjel;
-1 ceapa mica;                                                       -1 leg. mare patrunjel;
-1/2 morcov;                                                          -cateva cuburi gheata.
-150 ml vin rosu sec;                                          
-100g unt;                                                              Pentru servire:
-sare.                                                                      -1 mana frunse creson.


 Se curata si taie morcovii si cartofii cubulete, si se pun la fiert cu un praf de sare. Se fierb pana cand se patrund usor cu furculita si se scurge de apa. Se pun intr-o tigaie cu putin unt, ardeiul iute si zaharul si se amesteca pana cand se caramelizeaza. Se lasa sa se raceasca putin, se sareaza si apoi se paseaza cu ajutorul uni blender si se da deoparte.


 Se prajesc ciupercile in putin ulei de masline, cu usturoiul zdrobit si crengutele de cimbru, pana cand se rumenesc bine. Se asezoneaza cu sare si piper si se dau deoparte.

  Se taie ficatul cu ajutorul unui cutit cald in felii de 3 cm grosime si se asezoneaza cu sare si piper. Se prajesc intr-o tigaie cate 2 minute pe fiecare parte, pana cand se rumenesc. La final se adauga otetul si se mai tine pe aragaz 30 sec.


 Se prajeste carnea intr-o tigaie in ulei de masline pe fiecare parte, 3 - 4 minute. Se muta inr-un vas termorezistent si se da la cuptorul preincalzit la 160°C pentru 10 minute (nu se arunca uleiul si sucul lasat de carne). Se poate verifica cu ajutorul unui termometru de carne daca este facuta (intre 50°C "rare" pana la 70°C "well done"). Se scoate de la cuptor, se asezoneaza cu sare si piper, se pune peste fiecare bucata putin unt si se asteapta 3- 5 min. pana cand sunt servite.

 Se incalzeste tigaia in care s-a prajit carnea si se calesc in ea ceapa, tocata marunt, si jumatate de morcov, tocat si el marunt. Dupa 2 minute de prajire se adauga vinul, se aduce la punctul de fierbere, se micsoreaza flacara la minim si se fierbe pana cand scade la jumatate. Se trece printr-o strecuratoare fina si se aduce din nou in tigaie, se incalzeste, se adauga putina sare si 100g unt. Se tine pe foc pana cand untul se topeste si sosul se ingroasa.

 Se taie coditele patrunjelului. Se pun frunzele in apa clocotita pentru 30 de secunde si se scot direct in apa cu gheata (pentru a nu-si pierde culoarea). Se scurg bine de apa si se paseaza cu un blender.

 Pentru servire se foloseste o farfurie adanca. Se pune in centru o portie de piure de morcovi, iar in jurul lui se pun ciupercile. Se toarna sosul de vin peste ciuperci. Se aseaza deasupra piureului de morcovi o portie din pieptul de manzat, creson-ul, foie gras-ul si la final piureul de patrunjel. Se servesc calde alaturi de un pahar de vin rosu sec.

miercuri, 15 octombrie 2014

Somon posat cu salata de rosii Kumato si capere

Ingrediente pentru 2 portii:

Pentru somonul posat:
-1 file somon 500g taiat in 2-3 bucati de 5 cm latime;
-100 ml vin alb sec;
-3 tije Apio taiate in bucati mai mici;
-1 ceapa taiata in sferturi;
-1 bulb fenicul taiat bucati mai mici;
-1 lg seminte fenicul;
-coaja de la o lamaie;
-sare.

Pentru salata de rosii:
-500g rosii Kumato;
-1 ceapa rosie;
-2 lg capere;
-10 frunze busuioc;
-1/4 leg patrunjel;
-ulei masline extravirgin;
-sare.

 Rosiile Kumato nu sunt modificate genetic, ele au fost obtinute natural printr-o incrucisare intre rosiile "domestice" si rosiile salbatice care cresc in regiunea Mediteraneana. Sunt unice atat ca si culoare cat si ca gust. Culoarea lor variaza de la verde la rosu-maroniu sau portocaliu. Sunt mai ferme, mai dulci si putin mai acre decat rosiile obisnuite. Chiar daca sunt verzi, sunt coapte. Ele pot fi savurate la fiecare etapa a culorii, de fiecare data avand o alta aroma. Datorita texturii ferme si zemoase sunt perfecte pentru salate si preparate cu paste. Cele rosu inchis sunt bune pentru gatit, iar cele maro fara pielita sunt perfecte crude in salata.

 Se pun 2 litri de apa la fiert, se adauga vinul, tijele de apio, ceapa, feniculul, semintele de fenicul, coaja de lamaie si sare. Se fierbe 10 minute pana cand apa se aromeaza bine. Se da flacara la minim, apa trebuie sa aiba in jur de 80°C si se adauga bucatile de somon. Se poseaza pentru 10 minute, pana cand ajunge la o temperatura interna de 60°C, sau este rigid la atingere. Se scoate si se lasa cateva minute pe servetele absorbante.

 Intre timp se fierbe intr-o alta oala putina apa. Se taie rosiile in partea de jos in cruce cu un cutit foarte ascutit. Se pun in apa care clocoteste pentru 30 de secunde, apoi se scot in apa foarte rece. Se curata de pielita, se taie cubulete si se scurg de zeama.
 Se amesteca cu caperele, busuiocul si patrunjelul tocate marunt, ulei de masline si putina sare. Se toaca ceapa foarte marunt si se adauga peste rosii.


 Se aseaza pe farfurie jumatate din cantitatea de rosii, peste care se pune un file de somon.


vineri, 3 octombrie 2014

Supa crema de dovleac cu ghimbir si portocale

Ingrediente:
-2kg dovleac curatat si taiat in cubulete;
-3 cepe mari curatate si taiate marunt;
-4 morcovi curatati si taiati cubulete;
-8 graunti usturoi curatati si zdrobiti;
-1 bucata de ghimbir - 50-60g dat pe razatoare;
-sucul de la 4 portocale;
-1 l supa de legume;
-200 ml smantana pentru gatit;
-3 ardei chili;
-ulei masline extravirgin;
-1 legatura chives;
-sare.

 Intr-o oala mare se calesc cateva minute ceapa, morcovii, usturoiul, ardeiul si ghimbirul in putin ulei de masline. Se adauga dovleacul si se caleste inca 5 minute la foc mediu. Se adauga sucul de portocale si supa de legume, se da focul mare pana cand clocoteste, apoi se da focul mic si se fierbe 20-30 min pana cand dovleacul se inmoaie. In ultimul minut de fierbere se adauga smantana lichida. Se da deoparte si se lasa sa se raceasca.
 Cu ajutorul unui blender vertical se paseaza pana cand se omogenizeaza. Se adauga sare dupa gust.

 Supa se serveste calda, cu chives-ul tocat marunt presarat deasupra si cateva picaturi de ulei de masline.


joi, 2 octombrie 2014

Foie gras cu sos de smochine

Ingrediente pentru 2 portii:
- 400g foie gras;
- 4 smochine;
- 100 ml vin rosu sec;
- 100 ml apa;
- 2 lg otet balsamic;
- 2 lg zahar;
- 1 crenguta cimbru;
- 2 maini de creson sau rucola sau baby spanac;
- 1 legatura chives taiata marunt;
- sare si piper.


 Se taie ficatul in felii de 2-3 cm, se sareaza, pipereaza si se lasa sa ajunga la temperatura camerei.

 Intre timp se taie 2 smochine in cubulete mici. Se amesteca apa cu vinul si se pun la fiert. Se da focul la minim si se adauga smochinele, zaharul, otetul si un praf de sare. Se fierbe la foc mic pana cand lichidul scade la jumatate si bucatile de smochine sunt foarte moi. Se lasa sa se raceasca si se trece printr-o strecuratoare fina.

 Cand sosul este gata se incinge bine o tigaie pentru a pregati ficatul. Nu este nevoie de ulei pentru ca ficatul contine multa grasime. Se prajesc bucatile de ficat pe fiecare parte pana cand se rumenesc bine, circa 2 minute pe fiecare parte.

 Se pune pe farfurie o portie de creson, iar deasupra lui se alterneaza bucati de ficat si felii de smochine. Se presara ficatul cu chives si se stropeste totul cu sosul de smochine.