miercuri, 15 octombrie 2014

Somon posat cu salata de rosii Kumato si capere

Ingrediente pentru 2 portii:

Pentru somonul posat:
-1 file somon 500g taiat in 2-3 bucati de 5 cm latime;
-100 ml vin alb sec;
-3 tije Apio taiate in bucati mai mici;
-1 ceapa taiata in sferturi;
-1 bulb fenicul taiat bucati mai mici;
-1 lg seminte fenicul;
-coaja de la o lamaie;
-sare.

Pentru salata de rosii:
-500g rosii Kumato;
-1 ceapa rosie;
-2 lg capere;
-10 frunze busuioc;
-1/4 leg patrunjel;
-ulei masline extravirgin;
-sare.

 Rosiile Kumato nu sunt modificate genetic, ele au fost obtinute natural printr-o incrucisare intre rosiile "domestice" si rosiile salbatice care cresc in regiunea Mediteraneana. Sunt unice atat ca si culoare cat si ca gust. Culoarea lor variaza de la verde la rosu-maroniu sau portocaliu. Sunt mai ferme, mai dulci si putin mai acre decat rosiile obisnuite. Chiar daca sunt verzi, sunt coapte. Ele pot fi savurate la fiecare etapa a culorii, de fiecare data avand o alta aroma. Datorita texturii ferme si zemoase sunt perfecte pentru salate si preparate cu paste. Cele rosu inchis sunt bune pentru gatit, iar cele maro fara pielita sunt perfecte crude in salata.

 Se pun 2 litri de apa la fiert, se adauga vinul, tijele de apio, ceapa, feniculul, semintele de fenicul, coaja de lamaie si sare. Se fierbe 10 minute pana cand apa se aromeaza bine. Se da flacara la minim, apa trebuie sa aiba in jur de 80°C si se adauga bucatile de somon. Se poseaza pentru 10 minute, pana cand ajunge la o temperatura interna de 60°C, sau este rigid la atingere. Se scoate si se lasa cateva minute pe servetele absorbante.

 Intre timp se fierbe intr-o alta oala putina apa. Se taie rosiile in partea de jos in cruce cu un cutit foarte ascutit. Se pun in apa care clocoteste pentru 30 de secunde, apoi se scot in apa foarte rece. Se curata de pielita, se taie cubulete si se scurg de zeama.
 Se amesteca cu caperele, busuiocul si patrunjelul tocate marunt, ulei de masline si putina sare. Se toaca ceapa foarte marunt si se adauga peste rosii.


 Se aseaza pe farfurie jumatate din cantitatea de rosii, peste care se pune un file de somon.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu