duminică, 19 octombrie 2014

Piept de manzat cu foie gras, piure de morcovi si sos de vin

Ingrediente:
Pentru piureul de morcovi:
-5 morcovi medii;
-3 cartofi mici;
-1 ardei iute;
-2lg zahar;
-50g unt;
-sare.

Pentru ciuperci:
-200g ciuperci;
-3 graunti usturoi;
-ulei masline extravirgin;
-2 crengute cimbru;
-sare si piper.

Pentru foie gras:
-300g foie gras;
-2 lg otet din vin de Xeres;
-sare si piper.

Pentru pieptul de manzat:
-400g piept de manzat, de buna calitate;
-50g unt;
-ulei masline extravirgin;
-sare si piper.

Pentru sosul de vin:                                              Pentru piureul de patrunjel;
-1 ceapa mica;                                                       -1 leg. mare patrunjel;
-1/2 morcov;                                                          -cateva cuburi gheata.
-150 ml vin rosu sec;                                          
-100g unt;                                                              Pentru servire:
-sare.                                                                      -1 mana frunse creson.


 Se curata si taie morcovii si cartofii cubulete, si se pun la fiert cu un praf de sare. Se fierb pana cand se patrund usor cu furculita si se scurge de apa. Se pun intr-o tigaie cu putin unt, ardeiul iute si zaharul si se amesteca pana cand se caramelizeaza. Se lasa sa se raceasca putin, se sareaza si apoi se paseaza cu ajutorul uni blender si se da deoparte.


 Se prajesc ciupercile in putin ulei de masline, cu usturoiul zdrobit si crengutele de cimbru, pana cand se rumenesc bine. Se asezoneaza cu sare si piper si se dau deoparte.

  Se taie ficatul cu ajutorul unui cutit cald in felii de 3 cm grosime si se asezoneaza cu sare si piper. Se prajesc intr-o tigaie cate 2 minute pe fiecare parte, pana cand se rumenesc. La final se adauga otetul si se mai tine pe aragaz 30 sec.


 Se prajeste carnea intr-o tigaie in ulei de masline pe fiecare parte, 3 - 4 minute. Se muta inr-un vas termorezistent si se da la cuptorul preincalzit la 160°C pentru 10 minute (nu se arunca uleiul si sucul lasat de carne). Se poate verifica cu ajutorul unui termometru de carne daca este facuta (intre 50°C "rare" pana la 70°C "well done"). Se scoate de la cuptor, se asezoneaza cu sare si piper, se pune peste fiecare bucata putin unt si se asteapta 3- 5 min. pana cand sunt servite.

 Se incalzeste tigaia in care s-a prajit carnea si se calesc in ea ceapa, tocata marunt, si jumatate de morcov, tocat si el marunt. Dupa 2 minute de prajire se adauga vinul, se aduce la punctul de fierbere, se micsoreaza flacara la minim si se fierbe pana cand scade la jumatate. Se trece printr-o strecuratoare fina si se aduce din nou in tigaie, se incalzeste, se adauga putina sare si 100g unt. Se tine pe foc pana cand untul se topeste si sosul se ingroasa.

 Se taie coditele patrunjelului. Se pun frunzele in apa clocotita pentru 30 de secunde si se scot direct in apa cu gheata (pentru a nu-si pierde culoarea). Se scurg bine de apa si se paseaza cu un blender.

 Pentru servire se foloseste o farfurie adanca. Se pune in centru o portie de piure de morcovi, iar in jurul lui se pun ciupercile. Se toarna sosul de vin peste ciuperci. Se aseaza deasupra piureului de morcovi o portie din pieptul de manzat, creson-ul, foie gras-ul si la final piureul de patrunjel. Se servesc calde alaturi de un pahar de vin rosu sec.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu