marți, 29 octombrie 2013

Piept de gasca cu coniac, piure de sfecla si morcovi

Ingrediente pentru 4 portii:
-1 piept de gasca;
-200g morcovi;
-200g sfecla;
-200ml smantana pentru gatit;
-2 cepe;
-1 portocala;
-10 frunze busuioc;
-2 ardei chili;
-50 ml coniac;
-1 lg zahar;
-2 lg ulei;
-sare si piper.

 Se spala si usuca pieptul de gasca. Se taie pe partea cu piele, fara a se strapunge carnea, in diagonala din ambele sensuri. Se freaca cu sare si piper si se lasa la macerat 1 ora.
 Se incing 2 linguri de ulei intr-o tigaie si se prajeste pieptul pe ambele parti, prima oara pe partea cu piele, cate 3 minute. In ultimul minut de prajire se adauga coniacul. Se pune intr-un vas termorezistent, se stropeste cu grasimea din tigaie, se acopera si se da la cuptor pentru 10-15 minute, la 160°C. Se lasa sa se odihneasca 10 minute inainte de taiere.
  Se spala morcovii si se taie in cubulete. Se pun intr-o oala si se fierb alaturi de coaja portocalei pana se inmoaie. Se pastreaza cateva cubulete, iar restul se scurg de apa si se amesteca cu 50ml smantana, un praf de sare, zaharul si zeama de la jumatate de portocala. Se fierbe pana cand clocoteste, dupa care se lasa sa se raceasca putin. Se pune in blender si se amesteca pana cand se omogenizeaza. Daca piureul este prea gros se mai adauga putina smantana.
 Se spala sfecla si se fierbe pentru 40 de minute sau pana se patrunde usor cu furculita. Se curata de coaja si se taie in cubulete, se opresc cateva cubulete pentru servire. Se toaca ceapa marunt si se prajeste in ulei de masline pentru 2-3 minute, se adauga sfecla, ardeiul chili, 50 ml de smantana si sare. Se lasa sa dea in clocot si se ia de pe foc. Se paseaza cu ajutorul unui blender pana se omogenizeaza bine. Daca este prea gros se mai subtiaza cu putina smantana.
  Se spala busuiocul si se blanseaza putin in apa clocotita, se pune imediat in apa foarte rece pentru a-si pastra culoarea. Se toaca marunt, se pune in blender si se amesteca bine cu 50 ml ulei de masline. Se trece printr-o strecuratoare foarte fina sau chiar un servetel de bucatarie si se da la rece.
  Se taie pieptul de gasca felii subtiri, se stopeste cu uleiul aromat si se serveste alaturi de cele doua piureuri si cubuletele de morcovi si sfecla.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu