luni, 27 iulie 2015

Dorada prajita si salata cu vinete si rosii coapte

 Dorada se poate gasi in Marea Mediterana si in unele parti coastale ale Atlanticului de Nord. Cel mai adesea, atinge in lungime 35 de centimetri, dar poate ajunge pana la 60 de centimetri cu o greutate de peste 15 kilograme. Se hraneste cu midii si crustacee, are o dantura foarte puternica si poate sparge scoicile. Femelele isi pot schimba sexul, prin urmare, sunt clasificate ca si hermafrodite. Marea majoritate a doradelor vandute pe piata provin din acvacultura. Crescatorii mari de dorada se gasesc in Grecia, Israel, Turcia si Spania.
 Carnea ferma, alba si gustoasa, continutul foarte mic de oase, fac aceasta specie de peste foarte cautata.
 La noi pe piata se gaseste de cele mai multe ori proaspata, dar am vazut si congelata. Cu un  pret, o prospetime si o calitate mai buna se gasete la METRO, dar si in piata de peste de la Obor, aici sunt ceva mai scumpe, dar se gasesc exemplare mai mari.
 Pentru aceasta reteta dorada tebuie filetata, astfel este nevoie de un exemplar mai mare, de aproximativ 1 kilogram.


Ingrediente pentru 4 portii - pret total≈50 lei/ pret portie≈12lei:

-1 dorada de 1 kg - 35-40 lei;
-1 vanata mare - 3 lei;
-3 rosii kumato - 2 lei
-1 cartof mare;
-1 ardei iute curatat de seminte si tocat marunt;
-1 ceapa rosie tocata marunt;
-1 lg seminte de fenicul;
-1 lamaie;
-cateva fire patrunjel tocate marunt;
-frunze de fenicul;
-ulei de masline;
-sare si piper.


 Salata cu vinete si rosii coapte:
Se fierbe cartoful, necuratat, in apa cu sare 15 minute, pana cand se patrunde usor cu o furculita. Se scoate din oala, se curata de coaja si se zdrobeste.
Intre timp se coace vanata in cuptor pana cand pulpa se inmoaie bine, circa 30 de minute. Dupa 15 minute se dau si rosiile la cuptor, taiate cubulete si stropite cu ulei de masline. Se scot din cuptor, iar vanata se curata de piele si se taie bucati mari. Se amesteca cu rosiile, cartoful, ardeiul iute, zeama de la jumatate de lamaie, ceapa, patrunjelul si un praf de sare.  Daca se foloseste mai tarziu se pastreaza la frigider.

 Dorada:
 Se curata de solzi, se fileteaza, dar nu se indeparteaza pielea. Se presara cu sare, piper, seminte de fenicul, un fir de ulei de masline si un strop de zeama de lamaie. Se tine 30 de minute in frigider. Se scoate din frigider si se tine 10 minute la temperatura camerei. Se prajeste in ulei de masline, cu pielea in jos prima oara, pentru 3 minute, pana cand se coloreaza bine. Se intoarce si se gateste inca 2 minute. Se scoate pe servetele absorbante pentru a se inlatura uleiul in exces.




Pentru servire:
 Se pune salata in centru fiecarei farfurii si pestele se pune deasupra. Se presara cu frunzele de fenicul tocate marunt si se serveste alaturi de un pahar de vin alb aromat.




miercuri, 22 iulie 2015

Pulpe de rata confiata cu carnati picanti, bacon si fasole


Ingrediente pentru 4 portii - pret total 52 lei, pret portie 13 lei.

-4 pulpe de rata, aprox. 1kg - 24 lei;
-500g carnati picanti - 14 lei;
-2 conserve cu fasole - 6 lei;
-150g bacon - 5 lei;
-2 morcovi - 0,5 lei;
-4 cepe esalote - 0,5 lei;
-1 leg. patrunjel - 1leu;
-6 graunti usturoi - 0,5 lei;
-100 ml supa de legume;
-ulei de masline;
-coaja rasa de la o portocala;
-sare si piper.

 Se gatesc pulpele de rata conform instructiunilor de aici.

 Se inteapa carnatii cu o furculita si se prajesc in putin ulei de masline pana cand se rumenesc. Se scot carnatii si se dau deoparte. In aceeasi tigaie se adauga morcovii, ceapa, usturoiul si baconul taiate marunt si se prajesc la foc mediu pana cand ceapa devine translucida. In acest moment se adauga fasolea, scursa in prealabil de zeama din conserva, si supa de legume. Se da focul mare si se fierbe pana cand sosul incepe sa se ingroase, in jur de 3-4 minute.






  Se transfera intr-un vas termorezistent, se adauga coaja de portocala, se asezoneaza cu sare si piper, iar deasupra se pun pulpele de rata si carnatii taiati bucati mai mici. Se da la cuptor si se gateste inca 20 de minute la 180°C.




 Se lasa sa se raceasca putin, iar inainte de servire se presara cu patrunjelul tocat marunt.
Se potriveste de minune cu un pahar de vin rosu.



duminică, 19 iulie 2015

Dorada cu dovlecei, bame si lapte de cocos


Ingrediente pentru 4 portii - pret total 45 lei, pret portie 12 lei.


-1 dorada de 800g sau 2 mai mici -30lei;
-2 dovlecei - 2lei;
-1 rosie mare - 0.5lei;
-200g bame - 1leu;
-1 ceapa rosie - 0,5lei;
-1 capatana usturoi - 0,5lei;
-1 ardei iute - 0,5lei;
-1 lime - 1leu;
-1 legatura patrunjel - 1leu;
-250 ml lapte cocos - 5 lei;
-250g orez - 3 lei;
-cateva fire cimbrisor;
-ulei de masline;
-sare.

 Se fileteaza dorada dupa care se presara cu sare, putina zeama de lamaie, ulei de masline si cativa graunti de usturoi zdrobiti. Se da la frigider pentru o ora.

 Intre timp se taie dovleceii cubulete, rosia felii, ardeiul iute rondele, bamele jumatati, ceapa si usturoiul.

 Se prajesc fileurile de peste pe partea cu piele in putin ulei de masline pentru 3 minute. Se scoate din tigaie si se da deoparte. In aceeasi tigaie se adauga inca putin ulei si se prajesc legumele taiate anterior. Se asezoneaza cu sare, se adauga cimbrul, laptele de cocos si zeama de la 1/2 lime. Se fierbe pentru 2-3 minute, dupa care se pun fileurile de peste deasupra si se dau la cuptorul preincalzit la 160°C pentru 10 minute.

 Intre timp se prepara orezul conform indicatiilor de pe ambalaj.

 Pentru servire se pune orezul in farfurii iar deasupra legume, laptele de cocos gatit si cate o bucata de dorada. Se presara cu patrunjel tocat marunt si se serveste alaturi de un pahar cu vin roze sau alb.


Rulada de somon afumat cu crema de branza si salata

Ingrediente pentru 4 portii, pret total 34 lei/ pret portie 8,5 lei.

Pentru rulada de somon:
-300 g somon afumat - 20lei;
-150 g branza proaspata - 2,5 lei;
-150 g urda - 2,5 lei;
-2 lg capere scurse de apa - 1 leu;
-4 fire menta;
-2 fire ceapa verde - 0,5 lei;
-sare.

Pentru salata:
-o punga salata mix - 7 lei;
-2 rosii kumato taiate felii subtiri si curatate de seminte -1 leu;
-ulei masline extravirgin;
-otet balsamic;
-sare si piper.

 Se toaca caperele, ceapa si menta foarte marunt. Se amesteca cu cele doua feluri de branza. Daca branza proaspata nu e sarata,se adauga putina sare in compozitie.





 Se intinde o folie alimentara pe un blat. Se pun pe ea bucatile de somon, formandu-se un dreptunghi. Nu trebuie lasate goluri. Se intinde pe somon crema de branza, lasandu-se cate 4 centrimetri pe margini neacoperiti. Cu ajutorul foliei se ruleaza somonul, se leaga la capete si se da la frigider pentru cateva ore.





 Se scoate de la frigider, si cu ajutorul unui cutit se taie in 4 portii egale.



 Pentru servire se amesteca salata cu rosiile, se stropesc cu ulei de masline si otet balsamic, se asezoneaza cu sare si piper si se aseaza intr-o farfurie. Se pune langa salata o bucata de rulada si se stropeste totul cu ulei de masline.











joi, 9 iulie 2015

Ton in crusta de piper si salata cu fenicul


Ingrediente pentru 4 portii - pret total 62 lei/ portie 15 lei.

Pentru ton:
-400g ton proaspat - 40 lei;
-3 lg mix de piper proaspat zrdobit;
-1 lg sare;
-1 lg ulei masline extravirgin.

Pentru salata:
-1 bucata fenicul - 3 lei;
-400g rosii cherry - 6 lei;
-150g salata - 5 lei;
-200g porumb - 2,5 lei;
-7 esalote - 2 lei;
-1 lg sare;

Pentru servire:
-1 lime - 1 leu;
-ulei de masline 0,5 lei;
-otet balsamic 0,5 lei.

 Se incepe cu gatirea salatei.

 Se taie feniculul marunt si se prajeste in putin ulei de masline pana cand se inmoaie.
 Esalotele se oparesc pentru 3 minute dupa care se taie in jumatati si se prajesc putin intr-o tigaie.
 Se asteapa 5-10 minute pana cand ceapa si feniculul se racesc si apoi se amesteca cu salata, rosiile taiate jumatati si porumbul. Se presara cu putina sare si se stropeste cu cate un strop de ulei si otet.

 Se unge tonul cu uleiul de masline si apoi se presara cu sare. Se prajeste intr-o tigaie, la foc mare, pentru 2 minute pe fiecare parte. Daca se vrea mai bine gatit se prajeste cate 3 minute pe fiecare parte. Se scoate din tigaie si se trece prin mixul de piper.

 Se taie bucatile de ton in felii de 2 cm grosime.

 Se pune salata in farfurii iar deasupra fellii de ton. Se presara cu piper si zeama de lime. Se potriveste cu un vin roze.



joi, 25 iunie 2015

Ton in crusta de susan si sos ponzu


Ingrediente pentru 4 portii - pret total 50 lei/ pert portie 12,5 lei.

Pentru ton:
- 400 g ton proaspat - 40 lei;
- 5 lg seminte susan negre si albe - 2 lei;
- 1 lg sare.

Pentru sos:
-50 ml sos de soia - 1 leu;
-25 ml vin din orez - 0.5 lei;
-25 ml otet din orez - 0,5 lei;
-2 lg miere - 0,5 lei;
-2 lg ghimbir dat pe razatoare;
-coaja si zeama de la un lime - 1 leu;
-zeama de la jumatate de portocala -1 leu;
-1 lg sos wasabi.

Pentru servire:
-150 g salata - 5 lei.

 Se amesteca sarea cu semintele de susan, se trece fileul de ton prin acest amestec si se apasa bine, pentru ca semintele sa se lipeasca pe toata suprafata. Se frige apoi intr-o tigaie grill pentru 2 minute pe fiecare parte, pentru a fi gatit medium. Se poate prelungi perioada de gatire pana la 3 minute pentru a se gati bine.


 Intre timp se amesteca toate ingredientele pentru sos si se da la frigider pana la servire.

 Se pune pe farfurii un sfert din salata iar deasupra tonul taiat in felii de 2 cm. Se serveste alaturi de sosul pregatit anterior. Ca si vin se asorteaza cu un vin roze aromat.

joi, 4 iunie 2015

Burger cu rata confiata, dulceata de ceapa rosie si foie gras


 Foie gras-ul, tradus ficat gras, este un produs facut din ficat de rata sau gasca special ingrasate. Este definit ca un ficat de rata sau gasca ingrasata fortat cu porumb cu un tub de hranit. Sunt unele tari, in afara Frantei, unde acesta se produce folosind hranirea normala. Ratele sunt hranite fortat de doua ori pe zi timp de 12 zile, iar gastele de trei ori pe zi timp de 17 zile. Ratele sunt sacrificate la 100 de zile si gastele la 112 zile.
 Foie gras-ul este o binecunoscuta delicatesa in bucataria Franceza. Are o aroma bogata si delicata, deosebita de cea a unui ficat normal de rata sau gasca.
 Exista trei forme de prezentare:
-foie gras entier -ficatul intreg sau unul dintre lobi;
-foie gras - preparat din bucati de ficat asamblate impreuna;
-bloc de foie gras - un bloc gatit si modelat in forma compacta cu un continut de minim 98% foie gras.

Ingrediente pentru 10 burgeri: pret total 90 lei sau 9 lei un burger.

-4 pulpe de rata - 40 lei;
-300g branza chamembert - 12 lei;
-200g bloc foie gras - 20 lei;
-o punga salata cu frunze mici (salata de camp, spanac, rucoloa etc.) 50g - 6 lei;
-1 kg ceapa rosie - 3 lei;
-50g zahar brun - 0,5 lei;
-100 ml otet balsamic -1.5 lei;
-1 capatana usturoi - 0,5 lei;
-10 chifle - 7 lei;
-ulei de masline;
-sare si piper;
-200g untura rata.



 Se pregatesc pulpele de rata dupa reteta de aici. Cand sunt gata se scurg de untura, se inlatura oasele si apoi se maruntesc bucati mai mici.

 Intre timp se toaca ceapa marunt, se presara cu un praf de sare si se prajeste in putin ulei de masline, la foc mic, pentru 15-20 de minute, pana cand se rumeneste bine. Se adauga otetul balsamic, zaharul si se continua gatirea pentru inca 5 minute, pana cand ceapa incepe sa se innegreasca si sa devina foarte lipicoasa. Optional se pot adauga si grauntii de usturoi care s-au gatit alaturi de pulpele de rata.



 Se taie chiflele in jumatati si se ung cu dulceata de ceapa. Se imparte carnea in 10 portii si se incalzeste fiecare portie intr-o tigaie de clatite sau o tigaie cu baza drepta, pentru a se scoate usor. Se poate pune si branza pe carne in tigaie pentru a se topi. Se pune carnea de rata si branza peste dulceata de ceapa, se adauga salata, apoi 20g foie gras, se preasara cu piper si apoi se adauga inca o lingura de dulceata de ceapa.

 Data fiind combinatia, se potriveste cu o bere aramie, dar si cu un pahar cu vin roze sau rosu sec.