sâmbătă, 17 mai 2014

Salata cu chorizo, fasole mungo si cucus

 Chorizo este un termen originar din peninsula Iberica cuprinzand cateva tipuri de carnati de porc. Poate fi un carnat proaspat, dar de cele mai multe ori este afumat si poate fi mancat fara gatire. Reteta de baza este cu carne de porc taiata mare, slanina, boia si sare. Poate fi dulce sau picant, depinzand de tipul de ardei care este folosit. Exista sute de tipuri de Chorizo care pot avea ca ingrediente suplimentare: usturoi, vin, ierburi aromate etc.
 Fasolea mungo isi are originea in Asia. Mai nou este cultivata si in regiunile calde si uscate din Europa si America. Poate fi folosita ca ingredient pentru preparate dulci cat si sarate. In comparatie cu fasolea clasica, este mult mai dulce, fierbe mai usor si nu provoaca aparitia simptomelor de flatulenta.
 Cuscusul reprezinta un tip de granule sferice preparate din faina de grau dur. Este originar din nordul Africii. Se prepara prin umezirea cu apa a fainii de grau dur si formarea unor granule de aproximativ 1 mm. Apoi sunt pudrate cu faina alba si uneori se adauga sare.

Ingrediente:

-400g carnati chorizo taiati felii;
-250g cuscus;
-500g fasole mungo tinuta 12 ore la inmuiat;
-1 ardei gras rosu taiat cubulete;
-1 ardei gras verde;
-2 cepe taiate marunt;
-5 graunti de usturoi zdrobiti;
-1/4 legatura patrunjel;
-2 lg oregano verde;
-2 lg sare;
-2 lg zahar;
- ulei de masline.

 Se fierbe fasolea in apa cu sare pentru 20-25 minute, sau dupa cum scrie pe ambalaj. Se scurge de apa si se da deoparte.

 Se pune cuscusul intr-un castron si se acopera cu apa fiarta si se lasa 10 minute, pana cand se absoarbe toata apa.

 Se incalzeste uleiul intr-o tigaie si se adauga ceapa si chorizo.
 Se prajesc pentru 5 minute, amestecand frecvent. Se adauga ardeii si se mai gatesc inca 5 minute.

 Se adauga patrunjelul, usturoiul, zaharul, oregano si sarea si se mai gateste pentru inca 2-3 minute.

 Se ia de pe foc, se adauga cuscusul, fasolea si se amesteca bine inainte de servire.

 Acest preparat poate fi servit atat ca aperitiv cat si ca garnitura pentru carne sau peste.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu