sâmbătă, 13 octombrie 2018

Piept de rață cu piure de cartof dulce, broccoli și sos de smochine


Pregătire: 20 minute
Preparare: 30 minute
Cantitate: 4 porții
Preț:  70 lei
Dificultate: medie

Ingrediente


Pentru pieptul de rață
- 2 piepți de rață;
- 1 lgt. sare;
- o crenguță rozmarin;
- ulei de măsline.
Se spală și usucă pieptul de rață. Cu ajutorul unui cuțit bine ascuțit se taie pielea din ambele diagonale, obținându-se un model de tablă de șah. Se încinge foarte bine o tigaie. Se presară pieptul cu puțină sare și se adaugă în tigaie pe partea cu pielea în jos alături de crenguța de rozmarin. Nu este nevoie să se adauge ulei, grăsimea care se topește va împiedica lipirea de tigaie. După 3 minute se întoarce pe partea cealaltă pentru încă un minut. Se finalizează gătirea la cuptor pentru 5 minute la 160° C. Se lasă să se odihnească 10 minute înainte să se taie. După ce trec cele 10 minute se taie în bucăți de 3 cm, oricât să se obțină 6 bucăți din fiecare piept.


Pentru piureul din cartof dulce 
- 700 gr. cartof dulce;
- 50 gr. unt;
- 30 ml. lapte;
- 1lg. sare.
Se curăță de coajă și taie cubulețe mari. Se fierb până când se pătrund ușor cu furculița. Se lasă apoi să se răcească 2 minute. Se adaugă laptele, untul și sarea, și apoi se pasează până când se obține un piure fin.
Pentru broccoli
- 350 gr. broccoli;
- 3 grăunți usturoi;
- 1 lgt. sare.
Se spală și rupe în buchețele. Se presară cu sare și gătește la abur alături de usturoi până când se străpunge ușor cu furculița.

Pentru sosul de smochine
- 3 smochine;
- 150ml vin roșu;
- 1 lgt. zahăr brun;
- 2 flori anason;
- 1 crenguță rozmarin.
Se taie smochinele sferturi și se pun într-o cratița adâncă. Se adaugă rozmarinul, zahărul, anasonul și vinul. Se gătește la foc mic până când se reduce ¾. Opțional la final se poate adăuga puțin unt în caz că sosul nu este suficient de gros.

 

Servire
- frunze de lobodă roșie.
Se taie broccoliul felii subțiri și se pun pe o farfurie întinsă. Se pun deasupra câte 3 bucăți de piept de rață, 2 linguri mari de piure și câteva linguri de sos. Opțional pentru decor se presară câteva frunze mici de lobodă.
 

duminică, 7 octombrie 2018

Ardei umpluți cu brânză pe pat de sos de roșii


Pregătire: 20 minute
Preparare: 20 minute
Cantitate: 4 porții
Preț: 35 lei
Dificultate: ușoară

Ingrediente:


Pentru ardeii umpluți
 
- 12 ardei grași mici
- 1kg;
- 800 g. brânză de oaie;
- 1 lg. peperoncini;
- 1 leg. pătrunjel;
- 1/2 lgt. piper;
- 1 ceapă roșie mică.
 Se spală ardeii, se taie în jumătăți și se curăță de semințe. Se dă brânza pe răzătoare și se pune într-un bol adânc. Se adaugă ceapa și pătrunjelul tocate mărunt, piperul și peperoncini. Se amestecă bine, și apoi se umplu ardeii. Se dau deoparte până când sosul de roșii este gata.
 

Pentru sosul de roșii
 
- 1,5kg. roșii;
- 1 ceapă roșie;
- 4 grăunți de usturoi;
- 2 lg. cimbru verde;
- 3 lg. ulei de măsline;
- 1 lg. boia afumată dulce
- 1 lgt. zahăr brun;
- 2 lgt. sare;
- 2 lgt. piper.
 Se opăresc roșiile, se curăță de coajă și se taie cubulețe. Se toacă ceapa și usturoiul mărunt și se călesc în uleiul de măsline pentru 2 minute. Se adaugă roșiile, cimbrul, boiaua, zahărul, sarea și piperul. Se continuă gătirea pentru încă 7-8 minute, ori până când sosul începe să se îngroașe. Se întinde sosul pe fundul unui vas termorezistent, iar deasupra se pun ardeii. Eu am folosit plite din fontă, se potrivesc mai bine pentru acest preparat, întrucât se păstrează cald mai mult timp și se poate servi direct din ele. Se dau la cuptorul preîncălzit la 200°C pentru 10 minute, ori până când ardeii încep să se înmoaie iar brânza este topită.


Servire

- pâine proaspătă;
- 1 lgt. cimbrișor verde.
 Se lasă să se răcească puțin înainte de servire. Se pun în farfurii câteva linguri de sos, iar deasupra câțiva ardei umpluți. Se presară cu cimbru și se servește cu pâine.






 

duminică, 30 septembrie 2018

Doradă cu salată de cartofi și ouă


Pregătire: 30 minute
Preparare: 30 minute
Cantitate: 6 porții
Preț: 70 lei
Dificultate: medie

Ingrediente:

Pentru pește
- 3 bibani de mare
~ 1,5kg;
- 4 grăunți de usturoi;
- 2 lg. ulei de măsline;
- 2 crenguțe de cimbrișor verde;
- 1 lgt. sare.
 Se curăță peștii de solzi, intestine, și apoi se taie fileuri. Se presară cu sarea, cimbrul verde tocat mărunt, usturoiul zdrobit, iar apoi se stropesc cu uleiul de măsline. Se întinde o foaie de hârtie copt pe o tavă, se pun fileurile de pește pe partea cu pielea in sus. Se dau la cuptorul încins la 180 °C pentru 8 minute.
 

Pentru salata de cartofi
- 1,5kg cartofi mov;
- 18 ouă de prepeliță;
- 3 cepe roșii;
- 1/2 legătură de mărar;
- 2 lg. de capere;
- 3 lg. ulei de măsline;
- 2 lgt.sare;
- 2 lgt.piper.
 Se fierb ouăle de prepeliță pentru 5 minute și se dau deoparte. Se spală și curață cartofii de coajă și se taie în sferturi. Se pun într-o tavă termorezistentă, se stropesc cu uleiul de măsline, se amestecă cu cimbrul, sarea și piperul și se dau la cuptorul preîncălzit la 180 °C pentru 20 minute, ori până când sunt rumeni și se străpung ușor cu furculița. Când sunt gata cartofii se amestecă cu ceapa tăiată julien, ouăle de prepeliță tăiate în jumătăți, se presară sarea, piperul, mărarul tocat mărunt, uleiul de măsline și oțetul balsamic. Se amestecă și se dă deoparte până în momentul servirii.


Servire

- 2 lg. ulei de măsline;
- 2 lg. oțet balsamic;
- 2 lgt. cimbrișor verde;
- 20 g. rucola.
 Se pune câte o porție din salata de cartofi în centrul unei farfurii, un file de pește deasupra, iar pe pește se pun câteva frunze de rucola. Se stropește cu ulei și oțet, iar apoi se presară frunze de cimbru.


 

duminică, 16 septembrie 2018

Vinete cu ardei copți, roșii și cremă de brânză cu mentă



Pregătire: 30 minute
Preparare: 20 minute
Cantitate: 6 porții
Preț:  30 lei
Dificultate: medie

Ingrediente


Vinetele cu ardei 
 
-2 kg. vinete;
-1 kg. ardei capia;
-4 grăunți usturoi;
-2 lg. capere;
-2 lgt.oțet balsamic;
-1 lgt. piper;
-3 lg. ulei de măsline;
-2 lgt. sare;
-2 lgt. cimbru proaspăt;
-2 lg. zeamă de lămâie.
 Se spală vinetele și ardeii, se înțeapă și se coc la cuptor ori pe o plită pe aragaz. Se curață de coajă vinetele, se presară cu sare și se lasă la scurs 10 minute. Apoi se curătă și ardeii de coajă și semințe și se toacă mărunt. Se dau deoparte până se scurg vinetele. După ce se scurg, se taie mărunt și se pun într-un vas adânc. Se adaugă ardeii, usturoiul zdrobit, caperele și cimbrul tocate mărunt, iar apoi restul ingredientelor. Se amestecă bine si se dă la frigider până la servire.
 

Crema de brânză 
-200g. cremă de brânză; -10g. mentă proaspătă;
-2 lgt. sare;
-2 lg. zeamă de lămâie.
 Se toacă menta mărunt. Se pune brânza într-un bol, se amestecă cu menta, zeama de lămâie și sarea. Ca și vinetele, se păstrează în frigider până în momentul servirii.
 

Servire
-1 kg. roșii;
-2 lg. oțet balsamic;
-2 lg. ulei de măsline;
-1 lg. cimbru verde.
 Se taie roșiile felii de 2 cm. Se așează pe fundul unei farfurii câte 3 felii de roșii. Se pun deasupra 3 linguri de vinete, iar apoi o lingură din crema de brânză. Se stropește totul cu ulei de măsline și oțet balsamic, iar apoi se presară cu frunzulițe de cimbru.




 

vineri, 14 septembrie 2018

Potted Shrimps


Potted shrimps este un preparat tradițional britanic din creveți aromați cu nucșoară. Creveții se gătesc în unt aromat în prealabil cu nucșoară, se păstrează într-un mic vas de lut, untul are rol de conservant. Se mănâncă de obicei cu pâine.



Pregătire: 20 minute
Preparare: 20 minute
Cantitate: 8 porții
Preț:  70 lei
Dificultate: medie

Ingrediente
-800gr creveți mici decorticați congelați;
-2 pachete unt;
-3 grăunți usturoi;
-1 ceapă roșie medie; 
-5 fileuri de anșoa;
-1/2 linguriță boia iute afumată; 
-1 linguriță boia dulce; 
-2 linguri ulei de măsline;
-sare, piper;
-zeamă de lămâie.
 Se decongelează creveții, se scurg de apă, se sărează și apoi stropesc cu zeamă de lămâie și ulei de măsline. Se amestecă, iar apoi se dă compoziția la frigider pentru cel puțin o oră. Se călește ceapa tocată mărunt, usturoiul și fileurile de anșoa în ulei de măsline pentru 3 minute. Se pun și creveții, boielele, sare și piper și se gătesc pentru încă 3 minute la foc mic. Chiar dacă se dezgheață din timp și se lasă să se scurgă, creveții au să lase mult lichid în timpul gătirii. Cum lichidul a preluat mare parte din arome, să nu se piardă aroma, se scot ingredientele din tigaie, iar zeama rămasă se mai fierbe până când se îngroașă, iar apoi se amestecă cu creveții. Între timp se pune untul într-o tigaie mică și se topește la foc mic. Se continuă gătirea până când o spumă albă începe să se ridice. Se înlătură spuma cu o lingură, iar când pe fundul tigăii se văd părți solide care se separă se ia de pe foc. Se strecoară printr-o sită deasă și se toarnă peste creveți. Se dau la frigider pentru o oră sau până când untul se întărește.

Servire
-pâine;
-ardei iute; 
-lămâie.
Se servește rece cu pâine prăjită, ardei iute și stropit cu zeamă de lămâie.





sâmbătă, 8 septembrie 2018

Supă de roșii cu midii și avocado

Supă de roșii cu midii și avocado


Pregătire: 10 minute
Preparare: 20 minute
Cantitate: 8 porții
Preț:  50lei
Dificultate: medie

Ingrediente

Supă: 
-1kg de roșii;
-5 grăunți usturoi;
-800ml supă de legume;
-2 cepe albe;
-2 lingurițe boia dulce;
-1 linguriță peperoncini;
-sare, piper;
-ulei de măsline.
 Se opăresc roșiile în apă fierbinte până pielița începe să se crape, iar apoi se decojesc. Într-o tigaie se prăjesc în ulei de măsline usturoiul și ceapa tocate grosier. După 3 minute se presară boiaua, peperoncini, un praf de sare, roșiile și supa de legume. Se fierbe la foc mic 10 minute. Se dă deoparte, se lasă să se răceacă puțin și apoi se pasează cu ajutorul unui blender.

 Scoici: 
-600gr carne de scoică;
-4 grăunți usturoi;
-2lg. ulei de măsline; 
-sare, piper.
 Se prăjesc în uleiul de măsline 4 grăunți de usturoi pentru 2 minute, se adaugă apoi scoicile și se continuă prăjirea pentru încă 3-4 minute.


Servire: 
-2 avocado;
-zeamă de lămâie;
-piper.
 Se taie avocadoul cubulețe, se amestecă cu scoicile și se stropesc cu puțină zeamă de lămâie. Se pun într-o farfurie adânca 4 linguri din amestecul de scoici și avocado, iar apoi se toarnă deasupra o porție de supă. Se presară cu puțin piper și se servește caldă.
 


luni, 30 iulie 2018

Creveți cu dovlecei și sos verde


Pregătire: 30 minute
Preparare: 20 minute
Cantitate: 6 porții
Preț: 80 lei
Dificultate: medie

Ingrediente

Pentru sos:
-1 leg. pătrunjel;
-10g frunze de busuioc; -10g frunze mentă;
-4 grăunți de usturoi;
-ulei de măsline;
-zeama de la ¼ lime;
-sare, piper.
 Se toacă pătrunjelul, busuiocul și menta foarte mărunt. Se pun într-un mojar, se adaugă usturoiul, sare și piper. Se pisează, apoi se adaugă 2 linguri de ulei și zeama de lime. Se amestecă și se scoate într-un vas. Se adaugă încă 40 ml ulei de măsline, se amestecă și se păstrează la rece.


Pentru dovlecei: 
-3 dovlecei;
-ulei de măsline;
-sare, piper.
 Se taie dovleceii cubulețe, se presară cu sare și se lasă să se scurgă apa în exces. După 10 minute se usucă cu ajutorul unor șervețele de bucătărie, apoi se presară cu sare, piper și ulei de măsline. Se amestecă bine, se pun într-o tavă termorezistentă și se dau la cuptorul preîncălzit la 225 °C grade pentru 5 minute.

Pentru creveți:
-1kg de creveți;
-4 grăunți de usturoi;
-2 ardei iuți;
-ulei de măsline;
-sare, piper.
 Se spală și decortichează creveții. Se taie roșiile sferturi și se zdrobește usturoiul. Se încinge uleiul de măsline, se pun roșiile și usturoiul și se călesc 2 minute. Apoi se adaugă creveții, ardeiul iute tocat mărunt, sare, piper și se continuă gătirea pentru încă 3-4 minute. Se dă deoparte, se adaugă dovleceii gătiți la cuptor si se amestecă.







 

sâmbătă, 21 iulie 2018

Midii în sos de vin alb



Pregătire: 20 minute
Preparare: 30 minute
Cantitate: 4 porții
Preț:  45 lei
Dificultate: medie

Ingrediente:


-1 kg. midii;
-200 ml. vin alb sec;
-2 leg. pătrunjel;
-1 căpățână de usturoi;
-1 lămâie;
-2 lg. ulei de măsline;
-2 lg. capere;
-1 lg. boia afumată;
-1 lg. peperoncini;
-1 lg. zahăr brun;
- sare.
Am folosit pentru acest preparat midii prefierte congelate în jumătăți de cochilii. Întrucât au fost prefierte, nu le-am gătit foarte mult. Daca se folosesc midii proaspete, se gătesc cu 1-2 minute mai mult. 
 Se taie mărunt usturoiul. Se încălzește uleiul de măsline într-o tigaie mare, se adaugă usturoiul și codițele pătrunjelului tocate mărunt. Se prăjesc la foc mic pentru 2 minute, iar apoi se adaugă midiile. Se pun caperele, boiaua, zahărul, sarea si zeama lămâii, se amestecă și se adaugă și vinul. Se dă focul mare, iar când vinul începe sa fiarbă, se acoperă cu un capac. Se gătește pentru încă un minut, se ia capacul și se adaugă pătrunjelul tocat mărunt. Se servesc imediat, in farfurii adânci, cu mult sos și pâine proaspătă.


 

vineri, 8 iunie 2018

Supă cu tăiței și piept de rață

Pregătire:20 minute
Preparare:20 minute
Cantitate:4 porții
Preț:  40 lei
Dificultate: medie

Ingrediente

Pentru supă:
-1,2 l supă de legume;
-30 ml sos de soia;
-2 fire ceapă verde;
-1/2 leg coriandru;
-2 lg. pastă de fasole neagră;
-1 lg. ulei de susan;
-2 flori de anason;
-1 lg. piper negru;
-1 lg. sare;
-1 lg. piper negru.
 Se încălzește supa. Între timp se taie cepele pe jumătate și tijele coriandrului, frunzele se păstrează pentru servire. Se adaugă toate ingredientele când începe să fiarbă supa. Se fierbe la foc mic pentru 5-7 minute. Se acoperă și se dă deoparte.

Pentru rață:

-2 piepți de rață 600g;
-1 lg. sare.
 Se spală piepții de rață, iar apoi se usucă. Se crestează grăsimea, dar fără a se tăia carnea, în forma unei table de șah. Se freacă cu sare și se pune într-o tigaie încinsă pe partea cu grăsimea mai întâi. Se prăjește pentru 5 minute la foc mediu. În acest timp se încălzește cuptorul la 150C. Se scurge untura din tigaie, se întorc piepții și se dau la cuptor pentru 5 minute. Se scot de la cuptor și se așteaptă 5 minute înainte sa se taie felii foarte subțiri.

Pentru servire:

-150g tăiței de orez;
-2 fire ceapă verde;
-1/2 leg. coriandru proaspăt; -1 ardei iute.
Se gătesc tăițeii conform indicațiilor de pe ambalaj. Se taie mărunt ceapa verde, coriandrul și ardeiul iute. Se pune o porție de tăiței într-un bol adânc. Se presară ceapă verde, coriandru și ardei iute, iar apoi se adaugă jumătate de piept de rața, feliat subțire în prealabil. În acest moment se adaugă o porție fierbinte de supă. Se servește imediat.

 





duminică, 3 iunie 2018

Foie gras cu piure de mazăre și salată de rucola


Pregătire:30 minute
Preparare:40 minute
Cantitate:8 porții
Preț:  120 lei
Dificultate: medie

Ingrediente

Pentru foie gras:

-1 ficat de rață sau gâscă 800g;
-1 lg. sare;
-1 lg. piper proaspăt măcinat;
 Se separă lobii ficatului, și se taie pe lungime. Se înlătură cât mai multe vinișoare cu mâna. Se presară cu sare și piper, iar apoi se pune pe o bucată de folie alimentară întinsă. Se distribuie uniform în formă dreptunghiulară și se rulează sub formă cilindrică. Se ține apoi pentru 2 ore în frigider sau pentru 30 de minute in congelator, ori până când se întărește. Se poate găti în 3 feluri, se poate fierbe (ca aici), ori se poate găti la cuptor la bain-marie (doar ca nu se mai pune in folia alimentară, ci într-un vas dreptunghiular termorezistent micuț sau într-o mini formă de cozonac), ori la sous-vide, metodă aleasă pentru această rețetă. Se scoate din frigider/congelator și se bagă într-o pungă de vidat, vidându-se ulterior cu ajutorul unui aparat de vidat. Se încălzește apa în aparatul de vidat la 60C, se pune punga în aparat și se gătește pentru 30 de minute. Se lasă să se răcească apoi și se taie felii de 2 cm grosime, dar chiar înainte de servire.
 

Pentru piureul de mazăre:

-600 g. mazăre congelată; -1 ceapă albă;
-50 g. parmezan;
-50 g. unt;
-3 grăunți usturoi;
-2 lg. mentă verde;
-2lg ulei de măsline;
-sare, piper;
 Se decongelează mazărea și se gătește conform instrucțiunilor de pe ambalaj. Se toacă ceapa și usturoiul mărunt și se prăjesc în uleiul de măsline pentru 2-3 minute. Se dă parmezanul pe răzătoare, iar menta se toacă mărunt. Se pun toate ingredientele într-un vas ți se pasează cu ajutorul unui blender vertical până când se ajunge la consistenta dorită. Dacă este prea gros piureul, se mai adaugă puțin din apa in care a fost gătit. Se acoperă și se dă deoparte.
 

Pentru salata de rucola:
-150 g. rucola;
-30 g. roșii uscate;
-2 lg. capere;
-2 lg. ulei de măsline;
-2 lg. oțet balsamic;
-sare, piper.
 Se toacă caperele și roșiile mărunt, se adaugă alături de restul ingredientelor într-un vas și se amestecă bine.

Pentru servire:

-8 felii de pâine;
-ulei de măsline.
 Se taie discuri din feliile de pâine de dimensiunea ruloului făcut din ficat, iar apoi se prăjesc. Se taie ruloul de foie gras în 8 porții egale. Se pune o bucată de pâine în centrul unei farfurii plate, urmat de 2 linguri cu piure, iar apoi o bucată de foie gras. Se adaugă la final o porție de salată peste bucata de foie gras. Se stropește cu puțin ulei de măsline și se servește alături de un pahar cu vin alb.