Cu ingredientele de mai jos se prepara 4 portii. Pretul preparatului este de aproximativ 50 de lei, iar pretul pe portie 12,5 lei.
Pentru somon:
-600g file somon - 35 lei;
-4 lg sos de soia;
-3 lg sirop de artar;
-1 lg sare, dar se foloseste doar pentru piele.
Pentru fasole:
-300g pastai de fasole verde congelata - 4 lei;
-300g pastai de fasole galbena congelata- 4 lei;
-3 graunti de usturoi;
-2 lg pasta miso;
-2 lg otet de orez;
-2 lg seminte de susan;
-1 lg sare.
Pentru servire:
-1 lime - 1 leu.
Somonul cu siroup de artar si sos de soia
Se inlatura piele pestelui, dar nu se arunca, si se taie in bucati de 3 cm latime. Daca fileul este foarte lat se taie cativa centrimetri din burta, pana ajunge la o lungime de circa 10 cm. Se pun bucatile de peste si pielea, curatata in prealabil de grasime, intr-o punga cu ziplock, se adauga sosul de soia si siropul de artar, se scoate aerul din punga, pe cat posibil, si se sigileaza. Se pastreaza la rece pentru 24 de ore.
Dupa ce trec cele 24 de ore se scoate din punga si se ususca. Se introduce intr-o punga noua cu ziplock si se gateste intr-un aparat sous vide pentru 20 de minute la 45°C. Se poate tine si mai mult, dar dupa 25 de minute, devine foarte fraged si se poate rupe foarte usor.
Ca si variante de gatire se poate praji in putin ulei de masline cate 3 minute pe fiecare parte sau se poate gati la cuptor pentru 6 minute la 160°C, cuptorul fiind incalzit inainte.
Se presara piele cu putina sare, iar apoi se intinde pe o bucata de hartie de copt intr-un vas termorezistent, se acopera cu o alta bucata de hartie si se pune deasupra un alt vas, astfel incat sa acopere toata suprafata pielii. Se da la cuptorul preincalzit la 180°C pentru 10-15 minute pana cand devine crocanta.
Fasolea cu miso
Se dezgheata fasolea. Se gateste la aburi pentru 3-5 minute alaturi de cateva felii de usturoi si putina sare. Cand e gata se tranfera intr-un vas cu apa foarte rece. Dupa cateva minute se scurge de apa. Se amesteca miso-ul cu un praf de sare si otetul de orez pana cand se obtine un sos gros. Se amesteca cu fasolea, iar apoi se adauga semintele de susan.
Servire
Se pune cate o portie de fasole in farfurii, iar peste o portie de somon. Se pune deasupra o bucata mica din piele crocanta, se stropeste cu un strop de lime si un praf de sare, pentru un contrast mai bun, cu sare neagra. Enjoy!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu