duminică, 5 martie 2017

Dorada cu mousse de spanac si salote fripte


Ingrediente pentru 4 portii. Pret 50 lei sau 12,5 lei per portie. 

Pentru dorada:
-2 dorade mari de 500g. buc - 30lei;
-30 ml. ulei de masline;
-2 lg. cimbru verde;
-sare.

Pentru mousse-ul cu spanac:
-400g spanac congelat - 5lei;
-2 oua - 1 leu;
-200 ml. smantana pentru gatit -5 lei;
-1/2 lg. nucsoara;
-1 lg. piper;
-1 lg. sare;
-50g. unt - 1,5 lei.

Pentru sos:
-1 leg patrunjel - 1 leu;
-1 ardei iute - 0,5 lei;
-1 lime - 1 leu;
-50 ml ulei de masline - 2lei.

Pentru salotele fripte:
-8 salote - 2 lei;
-1 lg. unt.

Pestele:
 Se curata de solzi si se taie fileuri. Se pune intr-o punga ziplock (sau se videaza) si se adauga ulei de masline si cimbru. Se pune in aparatul de gatit sous vide si se gateste pentru 20 minute la 50°C.
Apoi se prajeste in putin ulei de masline pentru 1 minut pe fiecare parte.
 Alternative de gatire, in caz ca nu aveti aparatul sous vide:
- se poate gati intr-o oala cu apa la foc foarte mic. Cu ajutorul unui termometru se monitorizeaza la fiecare cateva minute temperatura apei, daca scade se da focul mai tare, iar daca creste se adauga inca putina apa rece. Gasiti mai multe detalii aici.
- se prajeste in ulei de masline cate 3-4 minute pe fiecare parte;
- se gateste la cuptor pentru 7-8 minute la 160°C.

Mouse-ul cu spanac:
 Se dezgheata spanacul si se scurge de apa. Se pune intr-un vas inalt, de forma unui pahar, se adauga ouale si se mixeaza pentru 30 secunde. Se pune sare, piper si nucsoara si se mixeaza pentru inca 30 secunde.
 Se ung cu unt 4 vase ramekin si se dau la frigider pentru 10 minute.
 Se incinge cuptorul la 140°C. Cand acesta e incins, iar untul se raceste, se toarna in vase mixul de spanac si se dau la cuptor pentru 10 minute. Sunt gata atunci cand compozitia se leaga.

Sosul:
Se toaca foarte marunt patrunjelul si ardeiul iute, se amesteca cu zeama de lime, ulei de masline si sare. 

Salotele:
Se curata, se taie pe jumatate si se frig pe un gratar foarte incins. Cand sunt gata, se presara cu putin unt.

Pentru servire:
Se folosesc farfurii intinse. Se pune in fiecare farfurie cate o portie de mousse, un file de peste si cateva jumatati de salota. La final se stropeste fiecare portie cu sosul cu patrunjel. 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu