marți, 19 februarie 2013

Spaghetti alla puttanesca

Ingrediente:
-300g somon afumat;
-100g masline fara samburi;
-4 lg capere;
-4 graunti usturoi;
-5 fileuri ansoa, cu tot cu uleiul in care au stat in borcan;
-300g suc rosii;
-400g spaghete;
-6 rosii cherry;
-3 ardei chilli;
-1 lg oregano uscat;
-1 lg piper rosu;
-1 lg sare;
-2 lg ulei;
-parmezan;
-cateva frunze verzi de busuioc, oregano si patrunjel.

 Se incinge uleiul intr-o tigaie si se caleste putin usturoiul, se adauga ansoa cu tot cu ulei, caperele, maslinele, somonul taiat bucatele, ardeiul chilli, sarea, oregano uscat si piperul macinat. Se lasa pana se rumeneste somonul si se adauga sosul de rosii si jumatate din cantitatea de verdeturi. Se lasa sa fiarba la foc mic in jur de 10 minute.
 In acest timp se fierb spaghetele intr-o oala cu apa in care s-a pus putina sare. Se fierb cu doua minute mai putin decat scrie pe ambalaj, dupa care se scurg si se adauga peste sos. Se amesteca cu sosul si se mai lasa doua minute. La final se adauga restul verdeturilor.
 Se presara cu parmezan ras si se servesc calde.

sâmbătă, 24 noiembrie 2012

Cheeseburger

Ingrediente pentru 6 cheeseburgeri:
-6 chifle;
-1 kg carne vita macra;
-2 cepe rosii;
-1 capatana usturoi;
-1 mana busuioc;
-12 felii branza topita;
-4 castraveti murati;
-cateva frunze de salata;
-2 lg. sare;
-1 lg piper.

Ingrediente sos maioneza:
-3 lg. maioneza;
-1 lg. mustar;
-1 lg. otet;
-1 lg. sare;
-1/2 lg. boia iute;
-8 graunti usturoi;
-1 ceapa rosie mica.


 Se pun in robotul de bucatarie(sau masina de tocat) carnea, ceapa, busuiocul, capatana de usturoi, sarea si piperul si se mixeaza pana se obtine o pasta. Se formeaza din carne sase bile care se turtesc, astfel incat sa fie putin mai mari decat chiflele ( cand se gatesc se mai strang putin). Se pun in frigider si se lasa o ora. Se pregatesc pe grillul de aragaz cinci minute pe fiecare parte.
 Intre timp se mixeaza toate ingredientele pentru sos.
 Chiflele se taie in doua si se incalzesc pe grill, se ung partile de jos cu  sos, se presara cu ceapa si salata, care au fost taiate marunt, se pune o felie de branza topita, carnea, inca o felie de branza, cateva felii de castravete murat si partea superioara a chiflei.




vineri, 23 noiembrie 2012

Coquelet de Bretagne cu legume la cuptor

Ingrediente:
-1 coquelet de bretagne;
-1 lamaie;
-50g unt;
-4 graunti usturoi;
-ulei masline;
-4 morcovi;
-4 pastarnac;
-2 cepe;
-2 sfecle;
-200g ciuperci champignon;
-1 dovlecel;
-otet balsamic;
-sare si piper.

 Se freaca puiul cu sare si piper, se unge cu ulei de masline si se frige pe grill pana capata o culoare rumenie. Se introduce in interiorul puiului usturoiul zdrobit si jumatate de lamaie taiata in sferturi. Cu zeama de la cealalta jumatate de lamaie si untul se unge puiul. Se baga in cuptorul preincalzit la 160C pentru 30 minute.
 Se spala si curata legumele, se taie si se amesteca cu sare, piper, ulei de masline si otet balsamic. Se introduc inaintea puiului la cuptor cu aprox. 20 minute, pentru ca ele se gatesc mai greu.
 Lichidul lasat de pui se amesteca cu o bucata pastarnac, un morcov, jumatate de ceapa, cativa graunti de usturoi, 50ml smantana pentru gatit si se fierb pe aragaz pentru cateva minute. Se paseaza cu blenderul iar sosul obtinut se trece printr-o strecuratoare. Se stropesc legumele si puiul cu sosul si se servesc calde.





joi, 22 noiembrie 2012

Pate din ficat de pui

Ingrediente:
-500g ficat de pui;
-2 cepe;
-1 catel de usturoi;
-2 linguri capere;
-cateva fileuri de ansoa;
-30g unt;
-30g smantana pentru gatit;
-30 g coniac;
-2 lg cimbru tocat marunt;
-sare de mare.


 Se unge o tava termorezistenta cu unt in care se pune ficatul, care a fost spalat si curatat de grasime, se presara cu sare de mare si doi graunti de usturoi zdrobiti. Se baga la cuptorul preincalzit la 160°C, pana cand ficatul se rumeneste putin. Se scoate de la cuptor si se lasa sa se raceasca.
 Intr-o tigaie se topeste untul si se calesc ceapa si usturoiul. Se adauga caperele, ansoa si ficatul, se mai lasa un minut si se pune cimbrul. Se ia de pe foc si se lasa sa se raceasca.
 Se pune compozitia in blender,se aduga smantana si coniacul si se mixeaza pana devine o pasta.
 Intr-o alta tigaie se topeste 100g unt si se lasa sa fiarba pana se ridica o spuma deasupra. Se trece printr-o strecuratoare fina, peste care se pune si un servetel de bucatarie, pentru a-l separa de spuma.

 Se pune pasta intr-un vas si se toarna deasupra untul topit. Inainte de servire se lasa cateva ore la frigider.




Creveti pane cu orez negru si sos de ghimbir

Ingrediente:
-10 creveti curatati de carapace;
-3 lg faina alba;
-2 lg faina orez;
-1 ou;
-3 lg pesmet;
-200g orez negru;
-2 bucati ghimbir;
-1/4 ceapa;
-2 graunti usturoi;
-1/2 lamaie;
-1lg. zahar;
-otet de orez;
-sos de soia;
-sare;
-ulei.

 Se cern cele doua feluri de faina si se amesteca. Se bate oul cu putina sare. Se trec crevetii prin faina, apoi prin ou, se scurg bine si se trec prin pesmet. Se prajesc in baie de ulei pana se rumenesc si se scot pe un servetel absorbant.
 Orezul se prepara similar cu cel alb. La o cana de orez se pun trei cani de apa, se pune la fiert, iar cand clocosteste se da focul la minim si se mai lasa  20 minute. Se amesteca cu o lingura de sos de soia si una de otet de orez.

 Sosul: se pun in blender ghimbirul, ceapa, usturoiul, zeama de la lamaie, zaharul, 2 linguri sos de soia si o lingura de otet de orez. Se mixeaza si se toarna peste creveti.














Platou cu fructe de mare II

 Ingrediente pentru patru persoane:
-300g baby caracatita;
-200g surimi;
-200g midii;
-600g calamari proaspeti;
-250g inele calamari;
-500g creveti;
-2 graunti usturoi;
-100g unt.

 Pregatirea lor a fost usoara, le-am tras pe fiecare la tigaie in unt cu usturoi.

Am pregatit si trei sosuri savuroase.
Primul este un sos verde:
-1 ou fiert tare;
-2 graunti de usturoi;
-6 linguri ulei de masline;
-o legatura patrunjel;
-busuioc;
-sare si piper.
 Am pasat toate ingredientele cu blenderul, adaugand treptat uleiul.

 Cel de-al doilea este un sos mediteraneean:
-200g sos de rosii (facut in casa, nu conserva);
-busuioc;
-10 capere;
-3 linguri ulei masline;
-1 graunte usturoi;
-sare si piper.
 Am pus toate ingredientele in vasul mixerului si le-am amestecat pana am obtinut un sos omogen.

 Al treilea sos este un sos de lamaie:
-zeama de la doua lamai;
-8 linguri ulei de masline;
-cimbru;
-maghiran;
-patrunjel;
-sare si piper.
 Am pus in zeama de lamaie jumatate de lingurita de sare, un praf de piper si am amestecat pana s-a dizolvat sarea. Apoi am turnat treptat uleiul de masline, batand cu un tel. Am adaugat cimbrul, maghiranul si patrunjelul.
  Am facut trei sosuri si m-am gandit sa continui cu cifra trei, asa ca am facut trei garnituri.
- Orez salbatic 200g - l-am fiert in apa cu sare (o parte orez si trei parti apa)
- Stir fry cu legume - un morcov, un ardei capia, un dovlecel mic, un castravete. Le-am taiat julien si le-am tras la tigaie la foc mare in doua linguri de ulei.
- Legume natur - o punga cu legume congelate, morcov, brocoli si conopida  fierte apa cu sare.
 Si un desert delicios, cheesecake, a finalizat aceasta masa gustoasa.

marți, 30 octombrie 2012

Pui cu ciuperci si taitei

Ingrediente:
-1 kg carne de pui (pulpe si piept);
-1 pachet taitei chinezesti;
-500g ciuperci champignon;
-25g ciuperci chinezesti deshidratate;
-1 leg ceapa verde;
-1 ceapa;
-8 graunti usturoi;
-2 bucati ghimbir;
-2 ardei chilli uscati;
-4 lg. sos soia;
-4 lg. vin de orez;
-2 lg. otet de orez;
-1 lg. "five-spice" condiment chinezesc;
-3 stelute anason;
-1 lg. zahar;
-1 lg. amidon;
-ulei de floarea soarelui;
-sare.
 Se taie puiul in cubulete si se pune la marinat cu: 2 lg. sos soia, 2 lg. vin de orez, 1 lg. otet de orez, 1 lg. zahar, 1 lg. sare, 1 lg. ulei, pentru 2 ore.
 Se calesc in ulei 3 graunti de usturoi, un sfert din ceapa taiata marunt si ardeiul chilli, se adauga puiul si se lasa pana se rumeneste bine. Se da puiul deoparte.
 Se incinge in wok putin ulei de floarea soarelui si se caleste in el usturoiul ramas, ceapa taiata marunt si ghimbirul dat prin razatoare. Se adauga ciupercile champignon. Dupa ce se evapora jumatate din apa lasata de ciuperci se adauga si ciupercile chinezesti care au fost hidratate in apa calda. Dupa 2 minute se adauga  puiul, 2 lg. sos soia, 2 lg. vin de orez, lingura de condimente chinezesti si anasonul. Se dizolva amidonul in putina apa si se adauga in wok. Se mai lasa 3 minute si se ia de pe foc.
Se taie ceapa verde si se amesteca cu puiul si ciupercile.


 Se serveste alaturi de taiteii chinezesti care au fost fierti 5 minute in apa cu sare.