joi, 28 aprilie 2016

Tort cu branza dulce si capsune



Ingrediente pentru 12 portii - 35 lei total sau 3 lei portia

Pentru blat:
-400g biscuiti digestivi - 4 lei;
-200g unt - 6 lei.

Pentru crema de branza:
-800g branza proaspata - 16 lei;
-400g capsune - 3 lei;
-200g smantana dulce - 4 lei;
-200g zahar
-2 pliculete gelatina -2 lei;

Pentru servire:
-100g frisca;
-frunzulite de menta.

 Se topeste untul si se amesteca cu biscuitii zdrobiti. Se pune compozitia in strat uniform intr-o forma de tort cu pereti detasabili. Se pune in frigider pana cand este gata crema de branza.











 Se topeste gelatina urmand instructiunile de pe ambalaj.
 Se pune branza, smantana, capsunele si zaharul intr-un blender si mixeaza bine. La final se adauga gelatina si se mixeaza din nou pana cand se incorporeaza.

 Se scoate forma de tort din frigider si se toarna compozitia de branza peste blatul de biscuiti. Se da din nou la frigider si se lasa cateva ore sa se intareasca, preferabil peste noapte. Dupa acest timp, se scoate tortul din forma si se decoreaza cu frisca, bucati de capsune si frunze de menta.




duminică, 24 aprilie 2016

Fish and chips

Fish and chips este un preparat de origine Englezeasca, si un exemplu foarte vechi al bucatariei fusion, constand in peste prajit in aluat (pane) cu cartofi prajiti. Este un produs foarte comun de fast food.
Prajirea se facea traditional in untura, dar uleiurile vegetale sunt acum folosite predominant.
Cartofii sunt taiati in bucati mari, si prajiti in baie de ulei, de cele mai multe ori putin fierti inainte.
Aluatul traditional se face din apa si faina, adaugandu-se praf de copt si putin otet, sa ajute la crearea bulelor din aluat. In alte retete se foloseste lapte sau bere. Berea face aluatul mai pufos, mai colorat (depinde de tipul de bere folosit) si mai aromat.
Pestele folosit cel mai des este codul, dar se pot folosi si alte tipuri de peste alb.
Garnitura cea mai intalnita este de obicei piureul de mazare. Zeama de lamaie, este gasita in marea majoritate a cazurilor. Iar ca sos, cel mai intalnit este sosul tartar.

Ingrediente pentru 8 portii - pret total 70 lei/pret portie 9 lei:


Pentru peste:
-800g file de peste alb - 35 lei;
-300g faina - 1,5 lei;
-500ml bere - 3 lei;
-1/2 pliculet praf de copt sau cubulet drojdie - 0,5 lei;
-1/2 litru ulei - 4 lei.
-sare;

Se amesteca faina cu drojdia/praful de copt si sarea. Se adauga berea treptat si se amesteca pana cand este toata incorporata. Trebuie sa aiba consistenta unui aluat de clatite. Daca este prea gros, se mai adauga putina bere. Se acopera si se da deoparte 15 minute.
Intre timp se taie pestele in 8 portii egale si se asezoneaza cu sare si se presara cu faina. Se trece prin aluat si apoi se prajeste in baie de ulei bine incins pana cand se rumeneste pe ambele parti. Se scoate pe servetele de bucatarie pentru a se inlatura uleiul in exces.




Pentru cartofi:
-2 kg cartofi - 4 lei;
-sare.

Se curata de coaja cartofii si se taie bucati mari. Se pun intr-o oala cu apa rece si se pun la fiert pentru 7 minute. Se scot pe o tava si se lasa sa se raceasca. Cand se usuca, se prajesc in uleiul in care a fost prajit pestele.



Pentru piureul de mazare:
-1kg mazare congelata - 10 lei;
-50g unt - 1.5 lei;
-3 graunti usturoi;
-sare.

Se gateste mazarea la abur alaturi de usturoiul taiat felii. Se scurge de apa, se amesteca cu untul, se presara cu sare si se zdrobeste cu o furculita.

Pentru sosul tartar:
-400g maioneza - 5 lei;
-3 linguri capere;
-1 leg arpagic- 3 lei;
-3 castraveti murati;
-3 lg zeama de lamaie;
-1/leg partunjel;

Se taie marunt caperele, castravetii si verdeata. Se amesteca cu maioneza si zeama de lamaie.


Se servesc imediat, cat pestele si cartofii sunt inca calzi. O bere rece este o alegere buna alaturi de acest preparat.



sâmbătă, 23 aprilie 2016

Terina de foie gras cu jeleu de struguri si ulei aromat cu busuioc

Am avut o bucata de ficat de rata de 800g. Dupa prepararea terinei am reusit sa fac 2 preparate. Unul cu 4 portii, iar celalalt cu 2 portii . Mai jos am sa descriu prepararea terinei si a uneia dintre retete. Cea de-a doua se gaseste aici: Tarta cu foie gras si rosii cherry.

Pentru terina de foie gras:
-1 bucata de ficat de rata de 800g - 80 lei;
-2 lg piper;
-1 lg sare;
-20 ml coniac.

 Se separa cei 2 lobi ai ficatului, iar apoi fiecare lob se taie pe lungime in cate 2 bucati, fara a se separa. Se inlatura cu mana toate vinisoarele din ficat. Se pot rupe si bucati din ficat, in caz ca nu se pot scoate foarte usor. Dupa ce sunt scoase toate vinisoarele, se pun bucatile rupte si vinisoarele intr-o strecuratoare fina si se preseaza cu o lingura. In felul acesta nu se pierde mai nimic din ficat. Se pune pasta obtinuta peste ficatul curatat si se presara totul cu sare si piper si un strop de coniac. Se pune ficatul pe o folie alimentara si se ruleaza sub forma cilindrica. Se strange bine la capete si se da la frigider pentru 2 ore.
 Se fierbe  intr-o oala o cantitate suficienta de apa cat sa acopere ruloul de ficat. Se pregateste inca o oala cu apa foarte rece, se pot pune cuburi de gheata in ea. Se poate gati ficatul in folia alimentara, daca apa se duce la o temperatura de 60°C si se pastreaza asa pentru 7-8 minute. Dar in acest fel, bucati mari de grasime vor acoperi terina (grasimea neavand cum sa se scurga), asa ca recomand mutarea ficatului intr-un prosop de bucatarie sau o bucata de tifon. Astfel in timpul gatirii grasimea poata sa iasa prin gaurile din material. Se ruleaza foarte strans terina in prosop/tifon, legandu-se foarte strans la capete, astfel ca terina sa devina o bucata compacta. Se pune terina in apa clocotita, iar deasupra o greutate. Terina trebuie sa fie in totalitate acoperita de apa, in timpul celor 3 minute de gatire. Se scoate si se pune direct in apa rece. Se tine in apa rece pentru cateva minute, perntru a se opri gatirea. Se scoate din apa si se pune la scurs pentru cateva minute. Se desface prosopul si apoi se ruleaza la loc, strangandu-se foarte bine pentru a se inlatura toata grasimea in exces. Se pune intr-un vas, se acopera si se da la frigider pentru 12 ore.



Terina de foie gras cu struguri si ulei aromat cu busuioc


Avand terina pregatita, ramane de preparat jeleul, o mica salata si uleiul aromat.


Pentru foie gras:
-600g terina din ficat de rata - 60 lei;

Se taie terina in 4 portii egale, de 150g.

Pentru jeleul de struguri:
-400g struguri rosii fara samburi - 5 lei;
-1 plic gelatina - 1 leu;
-100 ml vin rosu sec - 3 lei;
-2 lg zahar.

Se face o pasta din struguri cu ajutoul unui blender.

Se incalzeste vinul intr-o oala. Se adauga piureul de struguri si zaharul. Se fierbe pana cand incepe sa se ingroase, ca o dulceata. Se opresc cateva linguri din compozitie - 100g, iar in ce ramane se adauga gelatina. Se amesteca pana cand se dizolva gelatina, si apoi se intinde pe fundul unei tavi la o grosime de 1 cm. Se pastreaza la rece pana in momentul servirii.

Pentru salata:
-1 castravete cornison - 1 leu;
-1 leg ridichi - 1 leu;
-3 lg cepe murate - 1 leu;
-2 lg busuioc verde;
-sare.

Se taie castravetele si ridichiile felii foarte subtiri si se presara cu sare. Restul ingredientelor se folosesc cand se prepara farfuria pentru servire.

Pentru uleiul aromat:
-200 ml ulei de masline extra virgin - 5lei;
-30g busuioc - 4 lei.

Se oparesc frunzele de busuioc in apa clocotita. Se scot in apa foarte rece, iar apoi se usuca pe servetele de bucatarie. Se pun intr-un blender alaturi de ulei si se mixeaza pana cand busuiocul se marunteste bine. Se trece printr-o strecuratoare foarte fina si se pastreaza la frigider pana cand sunt gata restul ingredientelor.

Pentru servire
-1 lg cu piper roz maruntit;
-2 lg nuci zdrobite;

Se pune cate o bucata de terina pe fiecare farfurie. Se taie bucati de dimensiunea terinei din jeleu si se pun deasupra. In jurul terinei se pune cate o jumatate de lingurita din dulceata din struguri, in 5-6 locuri. Deasupra ei se pune cate o ceapa, o felie de castravete, una de ridiche si o frunza de busuioc. Se presara cu piperul roz si bucati de nuca. La final se stropeste cu cateva linguri de ulei aromat. Se repeta aceasta operatie pentru fiecare farfurie. Se serveste alaturi de un pahar de vin rosu.


Tarta cu foie gras, cartofi si rosii cherry


Ingrediente pentru 2 portii. Pret total 24 lei/ pret portie 12 lei



-200g terina foie gras taiata felii subtiri - 20 lei;
-200g rosii cherry -2 lei;
-1 cartof fiert taiat felii subtiri 200g;
-1 foaie aluat - 2lei;
-2 lg oregano proaspat tocat marunt;
-1 lg sare;
-1/2 lg piper negru.




Pentru preparare este nevoie de 2 forme de tarta de dimensiuni mici - 10 cm diametru.

Se taie rosiile sferturi si se preseaza cu fundul unei linguri. Zeama lasata se arunca. Se presara cu putina sare si oregano.

Se decupeaza din foaia de aluat 2 bucati rotunde putin mai mari decat forma de tarta. Se imbraca si peretii formei. Se unge cu unt forma si se pune aluatul in ea. Deasupra se pun felii de foie gras, urmat de felii de cartofi si rosiile cherry.
Se baga in cuptorul preincalzit la 160°C, pentru 15 minute.

Se servesc calde, presarate cu piper proaspat macinat.




vineri, 1 aprilie 2016

Purcelus de lapte crocant si orez cu ou


 Purcelusul de lapte se gaseste mai rar portionat, dar cand se gaseste, trebuie sa apara negresit in cosul de cumparaturi. Aroma intensa si fragezimea, pot sa defineasca orice bucata de purcelus de lapte. Pentru reteta aceasta am ales o bucata de burta, iar scopul a fost obtinerea unui sorici foarte crocant peste o carne suculenta si frageda. Aromele alese au fost cele asiatice.


Ingrediente pentru 4 portii - 40 lei/10 lei portie


Pentru purcelus - 25 lei:
-1 bucata burta purcelus de lapte -800g -25 lei;
-2 lg piper sichuan;
-2 lg five spices;
-3 lg sare;


 Se incepe cu fragezirea soriciului. Se alege o oala cu fundul cat mai mare pentru a se putea intinde burta. Eu am ales o tava de cuptor. Se pune in ea
1 cm de apa, cat sa acopere soriciul. Se da in clocot cu o lingurita de sare. Cand clocoteste se pune burta, cu partea cu soriciul in jos, si se fierbe pentru 10 minute, pana cand se inmoaie bine. Se scoate si se pune la uscat pe un tocator.

 Pentru a grabi procesul, se poate tapa cu servetele de bucatarie. Se continua gatirea doar in momentul in care soriciul este perfect uscat. Se amesteca o lingurita de sare cu piperul si five spices, iar cu acest amestec se freaca partea interioara a burtii. Pe partea cu sorici se presara restul de sare.


 Se pune folie de aluminiu pe o tava de cuptor, iar deasupra se pune gratarul cuptorului. Se unge cu putin ulei, iar deasupra se pune bucata de carne cu partea cu sorici in sus. Se da la cuptor, incalzit la 180°C, pentru 30 minute. Pentru a putea face partea de sus crocanta, cuptorul trebuie sa aiba flacara sau incalzirea in partea superioara. Se aprinde partea de sus a cuptorului, la temperatura maxima, si se gateste pentru inca 10 minute. Cand soriciul incepe sa se umfle si devine crocant la atingere, este gata. Daca cuptorul nu are incalzire de sus, continuati gatirea la 180°C pentru inca 15 minute.


Pentru orezul cu ou - 7 lei:
-500g orez thai -4 lei;
-2 oua -1 leu;
-2 lg ulei de susan;
-2 lg sos de soia;
-1 lg sos de peste;
-2 lg sare;
-1 leg ceapa verde - 1 leu;
-2 lg ulei pentru prajit;

 Se fierbe orezul in apa cu jumatate din cantitatea de sare. Se scoate intr-un vas pana cand se raceste in totalitate, se poate pune in frigider sau congelator pentru o racire mai rapida. Cand orezul este rece, se incalzeste uleiul intr-un wok. Se bat ouale cu uleiul de susan, sosul de soia, sosul de peste si sarea. Cand uleiul este bine incins, se adauga orezul. Se prajeste pentru 2 minute, amestecand frecvent. Se face o gaura in mijloc, ca o fantana, unde se adauga ouale. Se incepe amestecarea, si se continua prajirea pentru inca 2 minute.


Pentru fasolea verde - 4 lei:
-300g pastai de fasole verde - 3 lei;
-1 ardei iute - 0,5 lei;
-5 graunti usturoi - 0,5 lei;
- sare;
-ulei pentru prajit.

Se gatesc la aburi sau se fierb pastaile pana cand se fragezesc. Se scurg de apa.
Se incinge uleiul in wok. Se adauga usturoiul si ardeiul. Dupa 1 minut se adauga pastaile, taiate in bucati de 5-6 cm lungime, si sarea. Se prajesc pentru inca 2 minute.

Pentru servire
Se face o salata din:
-1 castravete  taiat felii subtiri - 2 lei;
-1 leg ridichi taiate rondele - 1 leu;
-1 lg sos de soia;
-1 lg otet de orez;

Se pune cate o portie de orez in farfurii, iar deasupra cateva pastai de fasole.
Se taie burta de porc in 4 portii egale. Se pune cate o bucata de porc deasupra pastailor si se servesc alaturi de salata facuta anterior.