vineri, 1 aprilie 2016

Purcelus de lapte crocant si orez cu ou


 Purcelusul de lapte se gaseste mai rar portionat, dar cand se gaseste, trebuie sa apara negresit in cosul de cumparaturi. Aroma intensa si fragezimea, pot sa defineasca orice bucata de purcelus de lapte. Pentru reteta aceasta am ales o bucata de burta, iar scopul a fost obtinerea unui sorici foarte crocant peste o carne suculenta si frageda. Aromele alese au fost cele asiatice.


Ingrediente pentru 4 portii - 40 lei/10 lei portie


Pentru purcelus - 25 lei:
-1 bucata burta purcelus de lapte -800g -25 lei;
-2 lg piper sichuan;
-2 lg five spices;
-3 lg sare;


 Se incepe cu fragezirea soriciului. Se alege o oala cu fundul cat mai mare pentru a se putea intinde burta. Eu am ales o tava de cuptor. Se pune in ea
1 cm de apa, cat sa acopere soriciul. Se da in clocot cu o lingurita de sare. Cand clocoteste se pune burta, cu partea cu soriciul in jos, si se fierbe pentru 10 minute, pana cand se inmoaie bine. Se scoate si se pune la uscat pe un tocator.

 Pentru a grabi procesul, se poate tapa cu servetele de bucatarie. Se continua gatirea doar in momentul in care soriciul este perfect uscat. Se amesteca o lingurita de sare cu piperul si five spices, iar cu acest amestec se freaca partea interioara a burtii. Pe partea cu sorici se presara restul de sare.


 Se pune folie de aluminiu pe o tava de cuptor, iar deasupra se pune gratarul cuptorului. Se unge cu putin ulei, iar deasupra se pune bucata de carne cu partea cu sorici in sus. Se da la cuptor, incalzit la 180°C, pentru 30 minute. Pentru a putea face partea de sus crocanta, cuptorul trebuie sa aiba flacara sau incalzirea in partea superioara. Se aprinde partea de sus a cuptorului, la temperatura maxima, si se gateste pentru inca 10 minute. Cand soriciul incepe sa se umfle si devine crocant la atingere, este gata. Daca cuptorul nu are incalzire de sus, continuati gatirea la 180°C pentru inca 15 minute.


Pentru orezul cu ou - 7 lei:
-500g orez thai -4 lei;
-2 oua -1 leu;
-2 lg ulei de susan;
-2 lg sos de soia;
-1 lg sos de peste;
-2 lg sare;
-1 leg ceapa verde - 1 leu;
-2 lg ulei pentru prajit;

 Se fierbe orezul in apa cu jumatate din cantitatea de sare. Se scoate intr-un vas pana cand se raceste in totalitate, se poate pune in frigider sau congelator pentru o racire mai rapida. Cand orezul este rece, se incalzeste uleiul intr-un wok. Se bat ouale cu uleiul de susan, sosul de soia, sosul de peste si sarea. Cand uleiul este bine incins, se adauga orezul. Se prajeste pentru 2 minute, amestecand frecvent. Se face o gaura in mijloc, ca o fantana, unde se adauga ouale. Se incepe amestecarea, si se continua prajirea pentru inca 2 minute.


Pentru fasolea verde - 4 lei:
-300g pastai de fasole verde - 3 lei;
-1 ardei iute - 0,5 lei;
-5 graunti usturoi - 0,5 lei;
- sare;
-ulei pentru prajit.

Se gatesc la aburi sau se fierb pastaile pana cand se fragezesc. Se scurg de apa.
Se incinge uleiul in wok. Se adauga usturoiul si ardeiul. Dupa 1 minut se adauga pastaile, taiate in bucati de 5-6 cm lungime, si sarea. Se prajesc pentru inca 2 minute.

Pentru servire
Se face o salata din:
-1 castravete  taiat felii subtiri - 2 lei;
-1 leg ridichi taiate rondele - 1 leu;
-1 lg sos de soia;
-1 lg otet de orez;

Se pune cate o portie de orez in farfurii, iar deasupra cateva pastai de fasole.
Se taie burta de porc in 4 portii egale. Se pune cate o bucata de porc deasupra pastailor si se servesc alaturi de salata facuta anterior.












Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu