Pentru creveti si calmari:
-400 g creveti (12 bucati mari) - 25 lei;
-700 g calmari mici - 20 lei;
-4 graunti usturoi;
-2 lg ulei de masline;
-sare.
Pentru risotto:
-350g orez pentru risotto - 3 lei;
-2 cepe mici - 0.5 lei;
-100 ml vin alb sec- 2 lei;
-2 lg ulei de masline;
-1 l supa de legume - 2 lei;
-sare si piper proaspat macinat.
Pentru rosii:
-500g rosii cherry - 6 lei;
-1 ceapa potrivita - 0,5 lei;
-2 lg ulei de masline;
-sare si piper proaspat macinat
Pentru servire:
-cateva fire de busuioc, patrunjel si coriandru.
Crevetii si calmarii
Se spala si decorticheaza crevetii. Capetele si carapacea se pastreaza pentru risotto. Se curata si spala calmarii, se separa tentaculele de tub, iar ce se gaseste in tub se arunca. Se amesteca cu crevetii si se presara cu putina sare si zeama de la 1/2 lamaie. Se incinge uleiul intr-o tigaie, se arunca in el usturoiul putin zdrobit, necuratat. Imediat dupa se adauga si amestecul de creveti si calmari. Se prajesc pentru 3-4 minute la foc mediu. Se scot din tigaie si se dau deoparte.
Risotto-ul
Se pun capetele si carapacele crevetilor in supa si se fierb pentru 10 minute. Intre timp se incinge uleiul intr-o cratita. Se toaca ceapa marunt si se adauga peste ulei. Se prajeste 4 minute la foc mediu. Se adauga orezul si se continua prajirea pentru inca 2 minute, amestecandu-se frecvent. Se adauga vinul si se fierbe pana cand se evapora in totalitate. In acest moment se asezoneaza cu putina sare si piper si se incepe adaugarea supei. Se pune cate un polonic, se amesteca, iar cand supa este absorbita, se adauga inca un polonic. Se repeta procedeul pana cand supa este absorbita in totalitate, 15-20 min. Se poate fierbe in totalitate sau se poate lasa un pic nefacut, dupa gust. Se acopera si se ia de pe foc.
Rosiile
Se taie ceapa juliene si se caleste 1 minut in uleiul incins intr-o tigaie. Se pun rosiile, putina sare si piper. Se continua prajirea pentru inca 3 minute, pana cand rosiile incep sa se inmoaie. Se scot din tigaie impreuna cu sucul lasat.
Servire
Se amesteca rosiile cu verdeata tocata marunt. Se pune pe fiecare farfurie cate o portie generoasa de risotto. Deasupra lui se pun bucati de creveti, calmari si rosii. La final se pot adauga cateva linguri din sucul lasat de rosii sau putin ulei de masline.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu