duminică, 10 ianuarie 2016

Dorada la abur si supa clara de ciuperci


 Gatirea pestelui la abur este o metoda ideala pentru a lasa pestele sa ia din toate aromele folosite fara a se gati prea mult. Procedeul descris mai jos are o multitudine de arome asiatice care cu siguranta va impresiona. Adaugarea consomme-ului la final aduce un plus de aroma de ciuperci si dezvolta aromele deja existente in farfurie.

Ingrediente pentru 4 portii. Pret total 65 lei/ pret portie 16 lei.

Pentru dorada:
-1 dorada mare (800g) - 40 lei;
-1/2 ardei iute taiat rondele- 0.5 lei;
-cateva fire coriandru verde;
- zeama de la 1/2 lime - 0.5 lei;
-6 feliute de ghimbir - 0.5 lei;
-2 linguri sos de peste;
-seminte de coriandru pisate;
-sare si piper.

Pentru ciuperci:
-250g ciuperci champignon - 3 lei;
-250g ciuperci pleurotus - 3 lei;
-20g ciuperci shiitake deshidratate - 3 lei;
-20g bureti deshidratati - 3 lei;
-sare.

Pentru supa de ciuperci;                                         Pentru servire:
-500 ml supa de legume - 2 lei;                                 -1 leg. ceapa verde - 2 lei;
-cozile ciupercilor;                                                     -1 leg. coriandru - 5 lei;
-cateva tije de coriandru;                                           -1/2 ardei iute;
-3 lg ghimbir dat pe razatoare - 1 leu;                       -coaja unui lime data pe razatoare.
-50 ml sos de soia cu ciuperci - 1,5 lei;
-30 ml sos de peste - 1 leu;
-1 ceapa rosie - 0,5 lei;
-2 lg ulei;
-1 lg zahar.



 Supa de ciuperci
Se incepe cu pregatirea supei. Se incinge uleiul intr-o cratita la foc mediu. Se adauga ceapa tocata marunt si se prajeste pana cand se inmoaie. Spre final se adauga zaharul. Cand ceapa se caramelizeaza, se adauga restul ingredientelor. Se fierbe la foc mic pana scade 1/4 din cantitate, cam 30 min. Se trece printr-o strecuratoare si se pastreaza calda.



Dorada la abur
 Se curata si spala dorada. Daca nu incape in oala sau aparatul de gatit la abur, i se taie capul si coada. Se freaca cu sare, piper si semintele de coriandru, atat pe afara cat si pe dinauntru. I se baga cateva felii de lime, ardei iute, ghimbir si cateva fire de coriandru inauntru, iar restul se pun deasupra si dedesubt, pentru o aromare uniforma. Se stropeste cu sosul de peste si se gateste in steamer/oala pentru gatit la abur pentru 15 minute. Cand este gata i se scot oasele si se imparte in 4 portii.

Ciupercile
 Se rehidrateaza ciupercile in apa calda pentru minim o ora. Se taie toate ciupercile felii sau bucati mai mici dupa caz si presara cu putina sare. Daca steamer-ul/oala de gatit la abur are 2 niveluri, se gatesc deasupra doradei, tot pentru 15 minute. Altfel se asteapta gatirea doradei pentru folosirea aceluiasi vas. Cand sunt gata se scurg de zeama lasata si se dau deoparte.

 Servire
Se foloseste o farfurie putin adanca. Se pune in centru o portie de ciuperci. Deasupra se pun cateva frunze de coriandru verde, urmat de un file de dorada. Se toarna peste dorada 2 polonice cu supa fierbinte iar la final se presara fileul de peste cu ardeiul, ceapa verde si coaja de lamaie.





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu