marți, 27 ianuarie 2015

Langustine cu bacon crocant, salata de castraveti, ridichi, sfecla si ulei cu busuioc

Ingrediente pentru 2 persoane.

Pentru langustine:
-6 langustine - 600g;
-5 graunti usturoi;
-sare;
-ulei de masline extravirgin.

Pentru salata:
-3 castraveti;
-1 legatura ridichi;
-2 lg germeni de ridichi;
-cateva frunze de rucola;
-cateva frunze de loboda rosie (cat mai mici);
-3 lg otet din vin de Xeres;
-ulei masline extravirgin;
-sare si piper.

Pentru bacon-ul crocant:                                              Pentru uleiul aromat:                          
-150g bacon taiat felii subtiri;                                      -100ml ulei masline extravirgin;
-sare.                                                                             -1 mana frunze busuioc.

 Se fierbe putina apa intr-o oala, se adauga langustinele cand apa clocoteste pentru 1 minut. Se scot, se curata de carapace si se pun la scurs. Se incalzeste uleiul de masline si se adauga usturoiul zdrobit, necuratat de coaja. Se tine focul la mediu, pentru a nu se arde usturoiul, si dupa 1 minut se adauga langustinele. Se prajesc pentru 2 minute, se scot, se pun pe un servetel absorbant si se dau deoparte.

 Se fierbe sfecla la aburi pentru 30-40 min, pana cand se inteapa usor cu o furculita. Se lasa sa se raceasca, se curata de coaja, iar cu ajutorul unui dispozitiv de scoatere a cotoarelor de mar se scot cilindri din sfecle. Se taie felii subtiri si se amesteca cu putin otet, ulei de masline si sare.
 Se curata castravetii de coaja, se taie felii subtiri inlaturandu-se partea cu seminte. Ridichiile se taie felii subtiri. Se amesteca cu castravetii si se stropesc cu otetul  si putin ulei de masline. Se lasa 10-15 min apoi se scurg si se presara cu putina sare.

Se aseaza bacon-ul intr-o tava pe hartie de copt, se acopera cu o alta bucata de hartie, iar deasupra ei se pune o greutate (ex.: o tava cu putina apa in ea). Se da la cuptor, la temperatura mare, pana cand devine crocant, cca 15 min.

Se blanseaza busuiocul in apa clocotita pentru 30 sec. Se scoate in apa rece si se pune la scurs. Se pune intr-un blender, se adauga uleiul si se mixeaza bine, pana cand uleiul se ingroasa. Se strecoara printr-o sita foarte fina, sau chiar o bucata de tifon, pentru a inlatura bucatile de busuioc ramase.

Se pun pe o farfurie intinsa cate 3 cozi de langustine. Se adauga pe rand bucati de castravete, ridiche, sfecla, rucola, germeni de ridiche, loboda si bacon crocant, in forma de semiluna. La final se stropeste totul cu uleiul aromat.

Calmari umpluti cu branza feta si spanac

Ingrediente pentru 4 portii:

-4 calmari mari (800g);
-400g spanac;
-300g branza feta (se poate inlocui cu ricotta);
-15 rosii cherry;
-3 graunti usturoi;
-zeama si coaja rasa de la o lamaie;
-ulei de masline;
-nucsoara;
-sare si piper.




Se caleste spanacul cu doi graunti de usturoi in putin unt pentru 3-4 minute. Se lasa sa se raceasca putin si se amesteca cu branza feta, zeama de la 1/2 lamaie, coaja rasa de lamaie, un praf de nucsoara, sare si piper.



 Se indeparteaza capul cu tentaculele calmarilor si se dau deoparte. Se spala tuburile ramase, si cu ajutorul unei lingurite se umplu cu amestecul de spanac si branza. Nu trebuie sa fie foarte plini, pentru a evita o eventuala plesnire in timpul gatirii. Se inchid la gura cu ajutorul unei scobitori. Se gatesc intr-o tigaie grill, unsa in prealabil cu putin ulei, pana se rumenesc bine. Ca si variante de gatire ar fi prajirea in ulei sau gatitul la cuptor.




 Intre timp se taie tentaculele si se spala. Se prajesc in putin ulei de masline cu doi graunti de usturoi. Se iau de pe foc si se amesteca cu rosiile taiate jumatati, se asezoneaza cu sare si piper si se stropesc cu putina zeama de lamaie si ulei de masline.

 Se pune in farfurii cate un calmar, cateva linguri din salata cu rosii si tentaculele.Inainte de servire se stropesc cu zeama de lamaie.


miercuri, 21 ianuarie 2015

Creveti glazurati cu sos de soia, bacon crocant si sos guacamole

Ingrediente pentru 4 portii:

-500 g creveti decorticati;
-200g bacon taiat felii subtiri;
-2 avocado;
-2 lime;
-1 ceapa rosie taiata marunt;
-2 rosii taiate cubulete si scurse de zeama;
-30g unt;
-1 ardei iute tocat marunt;
-1 lg susan negru;
-1 lg zahar brun;
-3 lg sos de soia;
-2 lg otet din orez;
-2 graunti usturoi tocati marunt;
-1/4 leg patrunjel.
-sare.


Pentru sosul guacamole:
Se curata de coaja avocado si se taie cubulete. Se adauga peste el ardeiul iute, jumatate din cantitatea de ceapa, usturoiul, coaja si zeama de la un lime. Se paseaza cu ajutorul unui blender pana cand devine o pasta cremoasa. Se adauga rosiile si se asezoneaza cu sare.







Pentru crevetii glazurati:
Se amesteca sosul de soia cu otetul de orez, zaharul si zeama de la jumatate de lime.
Se topeste untul intr-o tigaie si se prajesc in el crevetii pentru 3 minute. Se adauga sosul obtinut anterior si se continua prajirea pentru inca un minut. Se scot crevetii si se taie bucati mai mici. Se presara cu semintele de susan negru. Se pastreaza sosul din tigaie.

Pentru baconul crocant:
Se prajesc feliile de bacon intr-o tigaie, fara ulei, pana cand se rumenesc foarte bine si devin crocante. Se taie bucati mici si se amesteca cu ceapa ramasa, cateva frunze de patrunjel si se stropesc cu putina zeama de lime.

Se pune in farfurie o portie de guacamole, deasupra se pun bucati de creveti, peste care se pune baconul crocant. Se trece sosul printr-o strecuratoare fina si se toarna de jur-imprejurul bazei de guacamole.





marți, 20 ianuarie 2015

Salata Thai cu vita


 Salatele Thai sunt componente ale bucatariei thai, bucataria traditionala Thailandeza. Salatele Thai de multe ori nu contin legume crude sau fructe ca ingredient principal, ci carne tocata, fructe de mare sau chiar taitei. Ca si salatele occidentale, aceste preparate contin un agent care da acreala, de obicei lime, si includ plante aromatice si salate. Salatele Thai sunt servite ca fel principal, de multe ori cu orez sau taitei de orez.

Ingrediente pentru 4 portii:
Pentru salata:
-400 g carne de vita (muschiulet sau carne maturata)
-1/2 kg varza chinezeasca;
-300g rosii - taiate bucati mai mici;
-200g castravete - curatat de seminte si feliat;
-2 ardei capia - taiati bastonase;
-1 leg ceapa verde - taiata marunt;
-cateva frunze menta proaspata;
-200 g taitei;
-ulei pentru prajit;
-piper Sichuan;
-sare.

Pentru dressing:
-zeama de la un lime;
-20 ml sos soia;
-1 lg zahar.


 Cel mai delicat ingredient in aceasta salata este carnea. Calitatea ei trebuie sa fie foarte buna, intrucat gatirea va consta doar intr-o prajire rapida, si trebuie sa ramana frageda. Pentru aceasta se foloseste muschiulet sau carne maturata. De asemenea se poate folosi carne gatita la cuptor, care este deja fragezita, iar inainte de a fi aruncata in salata doar se prajeste putin, pentru aroma si crusta.


 Pentru acest preparat eu am folosit pulpa de manzat maturata, am gasit la Cora, dar se gasete si in alte supermaketuri. Pretul, putin piperat, este adecvat calitatii - 60 lei/ kg.


 Se taie carnea fasii subtiri. Se prajeste intr-un wok, cu putin ulei de floarea soarelui, pana cand se rumeneste. Nu trebuie prajit foarte mult, maxim 4 minute in cazul muschiuletului sau a carnii maturate, iar daca se foloseste carne gatita inainte, trebuie prajita doar 2 minute. Se asezoneaza cu sare si piper si se da deoparte.


  Se fierb taiteii dupa cum scrie pe ambalaj.

 Se amesteca varza cu ardeii, rosiile, castravetele, ceapa, taiteii, carnea si menta. Se adauga piper si sare, dar nu foarte multa pentru ca dressingul contine sos de soia.

 Pentru dressing se amesteca sosul de soia cu zeama de lamaie si zaharul, pana cand cel din urma se dizolva.

 Pentru servire se pune in farfurii salata si se stropeste din belsug cu sosul obtinut anterior.








duminică, 18 ianuarie 2015

Muschiulet de vitel cu piure verde de cartofi si rondele de ceapa pane


Ingrediente:

Pentru muschiuletul de vitel:
-600 g muschiulet vitel;
-2 lg ulei masline extravirgin;
-20 g unt;
-sare si piper.
Pentru piureul de cartofi:
-500 g cartofi;
-100g mix salata (spanac baby, valeriana, rucola, latuca)
-1/2 ceapa medie;
-2 graunti de usturoi;
-100ml smantana pentru gatit;
-2 lg ulei masline extravirgin;
-sare si piper.
Pentru rondelele de ceapa:
-2 cepe mari;
-150g faina;
-50 g faina de orez;
-2 ardei chili;
-2 lg piper boabe;
-sare;
-ulei pentru prajit;
-apa rece.

 Se taie muschiuletul de vitel in bucati de 3-4 cm latime. Se prajeste in uleiul de masline cate 2 minute pe fiecare parte, asezonandu-se cu sare si piper cand este intors. Se pune cate o bucatica mica de unt deasupra si se da la cuptorul preincalzit la 160°C pentru 6 minute, pentru a fi gatit medium-rare. Se lasa inca 2-3 minute pentru a fi well-done. Se pastreaza la cald pana cand restul ingredientelor sunt gata.

 Se fierb cartofii in coaja pana cand sunt strapunsi usor cu furculita. Se lasa cateva minute sa se raceasca si se curata de coaja.
 Se opareste salata (se opresc 20 g pentru servire) in apa pentru 20 sec, se scoate in apa rece si apoi se lasa la scurs.
 Intre timp se caleste ceapa cu usturoiul in uleiul de masline pentru cateva minute, pana cand ceapa devine translucida (la foc mic pentru a nu se arde usturoiul). Se adauga smantana lichida si salata blansata. Se da in clocot si se da deoparte pana se raceste. Se pune intr-un blender si se amesteca pana cand se omogenizeaza.
 Se zdrobesc cartofii si se adauga smantana amestecata cu ceapa si salata. Se amesteca bine si se asezoneaza cu sare si piper.

 Se pune faina intr-un blender cu ardeii, sarea si piperul si se amesteca bine, pana cand toate boabele de piper sunt zdrobite. Se adauga apa rece pana cand compozitia devine lichida, ca aluatul pentru clatite. Se taie ceapa rondele de 1/2 cm. Se trec prin aluat si se prajesc in baie de ulei pana cand se rumenesc. Se scot la scurs pe servetele absorbante.

 Pentru servire: se pune putin piure in centrul unei farfurii, deasupra se pun cateva bucatele de muschiulet, urmat de cateva frunze de salata si la final rondele de ceapa.




miercuri, 14 ianuarie 2015

Chiftelute din carne de vita cu vinete, zucchini si rosii la cuptor

Ingrediente:

Pentru chiftelute:
-1 kg fleica vita tocata.
-50 g parmezan ras;
-2 lg ulei masline extravirgin;
-1 lg oragano uscat;
-1 lg busuioc uscat;
-1 lg piper;
-1 lg sare;
-2 cepe mici;
-1 ardei iute;
-ulei floarea soarelui pentru prajit.

Pentru legumele cu sos de rosii
-3 vinete nu foarte mari;
-2 dovlecei zucchini;
-10 rosii cherry;
-1 cutie suc rosii- 400g;
-4 graunti usturoi;
-2 cepe mici;
-50 g parmezan ras;
-cate 1 lg de oregano si busuioc;
-sare si piper;
-1 leg patrunjel tocata marunt;
-ulei masline extravirgin.

 Pentru servire:
-parmezan

  Se toaca ceapa si ardeiul foarte marunt. Se pune intr-un vas carnea de vita si se amesteca bine cu ceapa, ardeiul si restul ingredientelor. Se formeaza chiftelute de circa 40 de grame fiecare si se prajesc in baie de ulei pana se rumenesc putin. Nu trebuie gatite complet pentru ca se va continua gatirea la cuptor cu legumele.

 Se taie vinetele cubulete iar dovleceii felii in sferturi, se presara cu sare si se lasa 10 minute.
 Se prajeste ceapa tocata marunt si usturoiul zdrobit in putin ulei de masline, la foc mic, pentru 2 minute. Se adauga rosiile taiate in jumatati si se continua prajirea pentru inca 1 minut. Se adauga sosul de rosii si se lasa sa fiarba 2- 3 minute. Se asezoneaza cu sare si piper si se da deoparte.
 Se scurg vinetele si dovleceii de apa lasata si se prajesc in putin ulei de masline pana cand se inmoaie putin, 3-4 minute.

 Se amesteca sosul de rosii cu vinetele si dovleceii, chiftelele, parmezanul si jumatate din legatura de patrunjel. Se asezoneaza cu sare si piper, se presara cu oregano si busuioc si se da la cuptor pentru 15 minute la 180°C.

 Se presara cu parmezan si patrunjelul ramas si se servesc calde alaturi de un pahar de vin rosu.






marți, 13 ianuarie 2015

Lamele de calmari cu salata de naut cu mere si piure de morcovi


Ingrediente pentru 4 portii:

Pentru calmar:
-400g lamele calmar;
-1/2 ardei iute;
-3 graunti usturoi;
-30g unt;
-sare.

Pentru salata de naut:
-200g naut negru, tinut in apa cateva ore si apoi fiert;
-1/2 ardei gras rosu taiat cubulete;
-1/2 ardei capia verde taiat cubulete;
-10 rosii cherry taiate sferturi;
-1 mar curatat de coaja si taiat cubulete;
-cateva fire patrunjel tocate marunt;
-1 lg ulei masline;
-1 lg otet balsamic;
-zeama de la un lime;
-1 graunte usturoi;
-sare

Pentru piureul de morcovi:
-3 morcovi;
-1 lg ghimbir razuit;
-zeama de la un lime;
-1/2 ardei iute;
-1 lg ulei de susan;
-1 lg zahar brun;
-sare.

Se taie lamelele de calmar cuburi si se prajesc in untul topit, alaturi de usturoi si ardeiul iute 5-6 minute, pana cand incepe sa se rumeneasca.

Se amesteca toate ingredientele pentru salata si se asezoneaza cu sare.

Se fierb morcovii si se pun intr-un blender cu restul ingredientelelor. Se mixeaza bine si se adauga din apa in care au fiert pana cand se ajunge la consistenta dorita.

Se pune in centrul unei farfurii piureul de morcovi, se intinde si deasupra se pun cubulete de calmar si salata de naut.



duminică, 11 ianuarie 2015

Ton si risotto cu rosii coapte


Ingrediente pentru 3-4 portii:

-500 g ton;
-250 g orez pentru risotto;
-1 ceapa;
-o legatura chives;
-20 rosii cherry;
-150 ml vin alb sec;
-1 lamaie;
-1 l supa de legume;
-ulei de masline;
-sare si piper.



 Se incepe cu pregatirea risotto-ului care dureaza mai mult.

 Se taie rosiile in jumatati si se asezoneaza cu sare si piper. Se pun intr-un vas termorezistent si se stropesc cu putin ulei de masline. Se dau la cuptor pentru 20 de minute, pana cand se inmoaie. Se dau deoparte, iar sucul lasat nu se arunca.

 Se incinge putin ulei de masline intr-o oala. Se adauga ceapa tocata marunt si se caleste pana devine translucida. Se adauga orezul si se mai gateste inca 2 minute. Se adauga vinul, se amesteca bine pana cand se evapora in totalitate. In acest moment se pune 1 polonic de supa de legume, se amesteca, iar cand supa este in totalitate absorbita se adauga inca un polonic. Se repeta aceasta operatie pana cand toata supa este absorbita si orezul s-a gatit. Se asezoneaza cu sare si piper si se pun rosiile cu sucul lasat si chives-ul tocat marunt. Se amesteca usor, pentru a nu se zdrobi rosiile, se acopera si se da deoparte.



 Se asezoneaza tonul cu sare si piper. Se incinge foarte bine o tigaie grill la foc mare. Se frige tonul pe fiecare parte cate 2 minute. Se taie felii si se stropeste cu putina zeama de lamaie.

Se pune in fiecare farfurie cate o portie de risotto, iar deasupra se pun bucati de ton. Se presara cu
fistic tocat marunt si se serveste cald.