duminică, 22 martie 2015

Ratatouille

 Ratatouille este o tocana de legume traditionala Frantuzeasca (exista destul de multe variante asemanatoare si in alte tari, mai ales in zona mediteraneana). Numele intreg este Ratatouile nicoise,
este servit de obicei ca garnitura, dar se poate servi ca si fel principal acompaniat de paste, orez sau paine. Rosiile sunt ingredientul cheie, cu usturoi, ceapa, zucchini, vanata, ardei gras, si diverse verdeturi, busuioc, cimbru, dafin, patrunjel etc. Sunt multe dezbateri referitoare la prepararea retetei traditionale.
 Eu am ales o varianta contemporana, numita si Confit byaldi care a fost facuta pentru desenul animat Ratatouillle.

Ingrediente pentru 8 portii - pret total - 33 lei, pret portie - 4 lei (in sezonul vinetelor, rosiilor si ardeilor, pretul poate scadea la jumatate).

-2 vinete nu foarte groase, 1/2 kg - 5 lei;
-2 dovlecei sau zucchini, 1/2 kg - 5 lei;
-1,5 rosii cu diametru cat al vinetelor si dovleceilor - 12 lei;
-1 cutie rosii in suc propriu - 4 lei;
-1 ardei capia - 1,5 lei;
-1 ardei gras - 2 lei;
-1 ardei iute - 0,5 lei;
-2 cepe 0.5 lei;
-3 morcovi 0.5 lei;
-1/4 telina 1 leu;
-1 capatana usturoi- 0,5 lei;
-1 legatura de patrunjel - 0.5 lei;
-1/4 legatura cimbru - 1 leu;
-ulei de masline;
-otet balsamic;
-sare si piper.

 Se incepe prin prepararea mirepoix-ului (un amestec facut din ceapa, morcovi si telina maruntite), care este baza de aroma a acestui preparat. Se prajesc in putin ulei de masline ceapa, morcovii si telina care au fost taiate marunt. Intre timp se coc ardeii, se curata de pielita, se toaca marunt si se adauga in tigaie. Se adauga sosul de rosii, jumatate din capatana de ustroi zdrobita, putin cimbru, sare si piper. Se fierbe la foc mic pentru 10 minute, pana cand morcovii sunt moi. Se lasa sa se raceasca putin si se maruntesc intr-un blender.

 Se amesteca cateva linguri de ulei cu restul de usturoi zdrobit si cateva frunze de cimbru.

 Se feliaza vinetele, dovleceii, si rosiile. Se sareaza vinetele si dovleceii si se lasa 10 minute la scurs, pentru a se inlatura excesul de apa.

 Se pune mirepoix-ul pe fundul unui vas termorezistent. Se aranjeaza circular deasupra feliile de dovlecei, vinete si rosii, pe langa marginea vasului, alternand legumele. Daca mai ramane loc in mijlocul vasului, se repeta operatia facuta pe margine. Se stropeste amestecul cu ulei de masline, se acopera si se da la cuptor pentru 2 ore la 160°C. Dupa 2 ore se ia capacul, sau folia cu care a fost acoperit vasul, se stropeste cu inca putin ulei si se creste temperatura cuptorului la 180°C. Se mai lasa 20 de minute sau pana cand legumele se rumenesc bine la suprafata.

 Se pune in farfurii cate o portie din mixul de vinete, dovlecei si rosii, cateva linguri din sosul de la baza vasului si se stropeste totul cu putin ulei de masline si un strop de otet balsamic.









Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu