luni, 23 martie 2015

Supa picanta cu creveti, lapte de cocos si ciuperci siitake


Ingrediente pentru 8 portii.

Pentru supa:
-1 kg creveti;
-1 ceapa rosie tocata marunt;
-2 linguri sos peste;
-1 lingura zahar brun;
-1 cutie lapte de cocos, 400g;
-2 l supa de legume;
-300 g ciuperci brune;
-12 ciuperci shiitake deshidratate;
-1 pachet taitei din orez de 500g;
-5 graunti usturoi;
-1 legatura ceapa verde tocata marunt;
-1 legatura patrunjel;
-1 ardei iute taiat rondele;
-2 lime;
-2 linguri ulei de susan;
-ulei de arahide pentru prajit.

Pentru pasta picanta:
-1 bucata ghimbir cat o nuca;
-4 graunti usturoi;
-4 frunze lime;
-1 lg lemongrass uscat;
-1 ardei iute.




 Se pun ciupercile shiitake in apa fierbinte. Se tin in ea minim 30 de minute, 2 ore recomandat.

 Se spala crevetii si curata de carcase. Se pun crevetii curatati la frigider, iar carcasele se pastreaza.

 Se incepe cu prepararea pastei picante. Se pun toate ingredientele intr-un blender, se stopesc cu putina apa si se amesteca pana cand se omogenizeaza.

 Se incing 2 linguri de ulei de arahide intr-o oala la foc mediu. Se adauga carcasele de creveti si se gatesc 3 minute. Se adauga pasta picanta si jumatate din ceapa; se prajeste inca 3 minute. Se adauga zaharul si sosul de peste, se amesteca frecvent timp de 2 minute. Se adauga laptele de cocos, supa si coditele ciupercilor brune. Se da in clocot, se da focul la minim, se acopera si se fierbe 30 de minute. Dupa cele 30 de minute se trece supa printr-o strecuratoare fina si se da deoparte. Se gusta si se mai adauga putin sos de peste daca are nevoie de sare.

 Intre timp se pune apa fiarta peste taitei si se lasa in apa pentru 15-20 minute, amestecand din cand in cand.


 Se incinge inca o lingura de ulei intr-o tigaie. Se adauga ceapa ramasa si usturoiul zdrobit. Se prajesc la foc mic pentru 5 minute. Se adauga uleiul de susan, iar apoi ciupercile shiitake si cele brune taiate felii subtiri. Se tin pe foc pana cand ciupercile se inmoaie, inca 5 minute.

 Se prajesc si crevetii in ulei de arahide, cateva minute, pana cand devin opaci.




 Inainte de servire se incalzeste supa, in caz ca s-a racit. Se pune in fiecare bol cate o portie de taitei, scursi de apa in prealabil, cateva linguri din amestecul de ciuperci, cativa creveti, se presara cu patrunjel, rondele de ardei si ceapa verde, iar la final se pun 2-3 polonice cu supa pana cand se umple bolul. Se serveste cu zeama de lime proaspat stoarsa.






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu