marți, 27 martie 2012

Paella cu fructe de mare


 Paella este un preparat pe baza de orez originar din partea de est a Spaniei, Valencia. Non-spaniolii o considera preparatul national al Spaniei, dar ei o considera ca fiind specifica Valenciei.
 Exista o mare varietate de tipuri de paella, dar pe scara larga sunt folosite trei: paella Valencia (se face din orez, legume verzi, carne(iepure, pui, rata), melci de uscat si fasole), paella cu fructe de mare (se inlocuieste carnea si melcii cu fructe de mare si nu se pun legumele verzi si fasolea) si paella mixta (o combinatie de carne, fructe de mare si legume). Alte ingrediente cheie ale retetei sunt sofranul si uleiul de masline. 
 Eu am preparat o paella cu fructe de mare, dar am adaugat si cateva legume verzi. 
 Ingrediente :
-250g orez;
-500g creveti; 
-1 punga cu un mix de fructe de mare congelate( calamar, midii, caracatita, surimii, creveti);
-1 ceapa;
-2 graunti usturoi;
-1 ardei gras verde;
-1 ardei gras rosu;
-2 ardei iuti; 
-200g mazare;
-1 legatura patrunjel;
-1 pliculet sofran;
-ulei masline;
-sare si piper

   Se curata si spalta crevetii si se prepara o supa din carapace cu 1 litru de apa, sare si piper.
   Se spala si mixul de fructe de mare dupa ce se dezgheata, se usuca, se amesteca cu crevetii si se prajesc in doua linguri de ulei de masline. Se scot si se dau deoparte.

  In uleiul ramas se caleste ceapa, un catel de usturoi si jumatate din patrunjel doua minute si apoi se aduaga si legumele ramase, se mai lasa pe foc cateva minute.

 Se amesteca usturoiul si patrunjelul cu legumele si fructele de mare, se aduga si orezul si se calesc impreuna cateva minute intr-o tigaie mare, pana se caleste si orezul. Se adauga sofranul si supa si se fierbe inabusit pentru 20 minute. Apoi se transfera totul intr-un vas termorezistent si se da la cuptor ( la 200°C) pentru 10 minute.

 Se serveste calda alaturi de un pahar de vin rosu aromat.



vineri, 16 martie 2012

Farfalle cu creveti si pesto de rucola

 Pesto este un sos cu origine in Genoa si este facut dupa reteta traditionala din busuioc, usturoi, seminte de pin, parmezan si ulei de masline. Cum pesto este un termen generic pentru tot ce este facut prin zdrobire, exista o mare varietate de retete.
 Eu m-am hoatarat aspura unui pesto facut din rucola.
 Ingrediente:
-400g farfalle;
-400g creveti;
-200g rosii cherry;
-4 graunti usturoi;
-130g rucola;
-50g parmezan;
-6 linguri ulei;
-sare si piper dupa gust.
 Se spala si zvanta rucola, se zdrobeste usturoiul si se paseaza impreuna in blender. Se adauga parmezanul ras, sarea si piperul si se toarna cate putin trei linguri de ulei. Se amesteca bine si sosul este gata.
 Pastele se fierb dupa cum scrie pe ambalaj si se pun la scurs.
 Se calesc crevetii in restul de ulei, cand sunt gata se adauga peste pastele si sosul. Se mai tine doua minute pe aragaz la foc mic si la final se adauga si rosiile taiate in sferturi si cateva frunze de rucola.

 Enjoy!

duminică, 11 martie 2012

Muschi de porc invelit in bacon si sos de ciuperci

 Orice preparat pregatit alaturi de bacon devine mai bun. Bacon-ul ii da o aroma mai buna pentru ca este sarat, usor afumat si foarte aromat. Muschiuletul de porc nu este o exceptie, se potriveste de minune.
 Am pus langa muschiulet un sos de ciuperci si cartofi la cuptor cu rozmarin.
 Pentru doua portii se foloseste:
- o bucata muschi file de 500g;
- 150g bacon;
- 50g ulei masline;
- 50ml vin alb;
- sare, piper si cimbru.
  Am taiat muschiul in bucati late de 3 cm si l-am pus la marinat cu uleiul de masline, vinul, sarea, piperul si cimbrul pentru o ora. Apoi l-am prajit in tigaie, cam trei minute pe fiecare parte. L-am invelit in bacon si l-am bagat in cuptorul preincalzit la 200° pentru 30 minute.

 Sosul de ciuperci:
-400g ciuperci champignon;
-200ml smantana pentru gatit;
-100g unt sau margarina;
-2 linguri mustar;
-3 graunti de usturoi;
-50ml vin alb;
-busuioc;
-sare si piper.

 Am calit usturoiul in margarina dupa care am adaugat ciupercile taiate marunt. Le-am tinut pana cand margarina a capatat culoarea ciupercilor, am adaugat vinul si l-am lasat sa fiarba 3 minute. Se adauga smantana, mustarul si condimentele si se tine pe foc pana se ingroasa, amestecand din cand in cand.


  Cartofii i-am fiert, apoi i-am condimentat cu sare, piper si rozmarin, i-am uns cu putin ulei si i-am bagat la cuptor pana s-au rumenit.

Caracatita cu legume

 Pana acum ceva timp nici nu ma puteam gandi ca as putea vreodata sa gust din caracatita, am ajuns in grecia acum cativa ani si am gustat, am fost uimit si de atunci am devenit un mare fan :).
 Pentru doua portii am folosit:
- o caracatita de 600g;
- un ardei capia;
- jumatate de dovlecel;
- un morcov mic;
- o lamaie;
- ulei masline;
- sare si piper.
  Am tinut-o doua zile la marinat intr-un amestec de ulei masline, zeama de la jumatate de lamaie, sare si piper.
  Am taiat-o bucati si am pus-o la calit intr-o tigaie la foc mic cu trei linguri de ulei de masline. Intre timp am spalat, curatat si taiat cubulete legumele.
  Dupa ce a scazut lichidul din tigaie la jumatate am adaugat legumele, sare si piper si le-am lasat sa fiarba aproape 20 minute. Dupa ce se raceste putin se adauga zeama de la o jumatate de lamaie.
  A fost prima oara cand am pregatit caracatita fara sa o fierb inainte si spre surprinderea mea a fost foarte frageda.
  O alta metoda pentru fragezirea caracatitei este: inainte de pregatire se bate cu ciocanul de snitele, apoi se freaca de un tocator si abia apoi se spala, curata si taie.

miercuri, 7 martie 2012

Cheesecake

 Cheesecake-ul este un desert compus dintr-o baza facuta din biscuti sau aluat si un topping cremos din branza. Se poate coace sau nu. Se indulceste cu zahar si poate fi aromat cu fructe sau ciocolata. 
 A devenit de ceva timp desertul meu favorit, extrem de usor de facut, pretul ingredientelor il face sa nu apara pe masa mea zilnic :).
 Eu am ales varianta necoapta si am aromat-o cu un jeleu de kiwi.
 Ingrediente: 
- 2 pachete de biscuiti digestivi ( 240g pachetul);
- 150g unt;
- 150g miere;
- 1kg crema de branza ( eu am folosit de la delaco, se poate folosi si philadelphia sau hochland...);
- 200 ml frisca lichida; 
- 3 lg zahar;
- 6 kiwi;
- 1 portocala;
- gelatina;
- cateva picaturi esenta vanilie.

 Se face blatul din bisuitii zdrobiti amestecati cu untul topit si mierea si se aseaza intr-o forma de tort. 
 Se amesteca crema de branza cu frisca lichida, zaharul si 4 picaturi de esenta de vanilie si se toarna peste blat. 
 Se curata kiwi si se strivesc, apoi se trec printr-o sita fina. Se amesteca cu gelatina (trebuie preparata dupa cum scrie pe ambalaj) si se pune la fiert pana clocoteste. Dupa ce se raceste se pune peste crema de branza si se pune la rece pentru o ora. 






vineri, 2 martie 2012

Platou cu fructe de mare

  Mai greu decat pregatirea platoului a fost gasirea unui nume potrivit. Ma gandeam ca "fructe de mare" nu include si pestele, dar in dictionarul englez fructele de mare sunt asociate cu animalele din mare care pot fi mancate. Engleza fiind cea mai folosita limba din lume (exceptand mandarina) am incredere in definitia lor si  voi folosi si eu acest termen.
  Nu este foarte dificil de pregatit, dar mi s-a parut o asociere deosebita de arome si merita incercat.
  Bun, sa trecem la treaba, pentru un platou de doua persoane am folosit:
- 300g ton;
- 300g somon;
- 20 creveti;
- 5 calamari;
- 1 bucata brocoli;
- 50 g unt;
- 5 graunti usturoi;
- 4 lamai;
- 2 linguri sos de soia;
- 1 lingurita ghimbir;
- ulei masline;
- sare si piper.

  Am cumparat creveti proaspeti de culoare gri, care sunt mult mai gustosi decat cei pe care ii cumparam  de obicei: crevetii prefierti roz. Am curatat crevetii, i-am spalat, uscat si apoi i-am calit in 50 grame unt cu doi graunti de usturoi tocati marunt, sare si piper.
  Am facut clasicul sos din 2 graunti de usturoi, 1 lamaie, ulei masline, sare si piper in care am pus calamarii si somonul, in vase diferite,  la macerat pentru doua ore. Somonul si partea tubulara a calamarului le-am pregatit la gratar pe aragaz aproximatix trei minute pe fiecare parte, iar partea cu tentacule am pregatit-o in tigaia in care am calit crevetii cu putin din sosul in care a stat la macerat.
  Cu ocazia aceasta am aflat ca termenul calamar( provenienta italiana, spaniola) nu este corect, in limba romana corect este spus calmar( provenienta franceza).
  Ajungem la partea deosebita tonul care este pe cat de scump pe atat de bun. Chiar daca pretul per kg este peste 100 lei, merita incercat. Am pregatit un sos din cele doua linguri de sos de soia, sucul de la jumatate de lamaie, o lingurita ghimbir, un graunte usturoi, sare si piper. Am pus tonul in aceast sos si l-am tinut doua ore la macerat. L-am pregatit tot pe gratar trei minute pe fiecare parte.
 Ca si garnitura am avut brocoli. L-am rupt bucatele si l-am pus la fiert pentru 12 minute cu putina sare, l-am scurs si apoi l-am stropit cu ulei de masline si lamaie.