luni, 30 iulie 2018

Creveți cu dovlecei și sos verde


Pregătire: 30 minute
Preparare: 20 minute
Cantitate: 6 porții
Preț: 80 lei
Dificultate: medie

Ingrediente

Pentru sos:
-1 leg. pătrunjel;
-10g frunze de busuioc; -10g frunze mentă;
-4 grăunți de usturoi;
-ulei de măsline;
-zeama de la ¼ lime;
-sare, piper.
 Se toacă pătrunjelul, busuiocul și menta foarte mărunt. Se pun într-un mojar, se adaugă usturoiul, sare și piper. Se pisează, apoi se adaugă 2 linguri de ulei și zeama de lime. Se amestecă și se scoate într-un vas. Se adaugă încă 40 ml ulei de măsline, se amestecă și se păstrează la rece.


Pentru dovlecei: 
-3 dovlecei;
-ulei de măsline;
-sare, piper.
 Se taie dovleceii cubulețe, se presară cu sare și se lasă să se scurgă apa în exces. După 10 minute se usucă cu ajutorul unor șervețele de bucătărie, apoi se presară cu sare, piper și ulei de măsline. Se amestecă bine, se pun într-o tavă termorezistentă și se dau la cuptorul preîncălzit la 225 °C grade pentru 5 minute.

Pentru creveți:
-1kg de creveți;
-4 grăunți de usturoi;
-2 ardei iuți;
-ulei de măsline;
-sare, piper.
 Se spală și decortichează creveții. Se taie roșiile sferturi și se zdrobește usturoiul. Se încinge uleiul de măsline, se pun roșiile și usturoiul și se călesc 2 minute. Apoi se adaugă creveții, ardeiul iute tocat mărunt, sare, piper și se continuă gătirea pentru încă 3-4 minute. Se dă deoparte, se adaugă dovleceii gătiți la cuptor si se amestecă.







 

sâmbătă, 21 iulie 2018

Midii în sos de vin alb



Pregătire: 20 minute
Preparare: 30 minute
Cantitate: 4 porții
Preț:  45 lei
Dificultate: medie

Ingrediente:


-1 kg. midii;
-200 ml. vin alb sec;
-2 leg. pătrunjel;
-1 căpățână de usturoi;
-1 lămâie;
-2 lg. ulei de măsline;
-2 lg. capere;
-1 lg. boia afumată;
-1 lg. peperoncini;
-1 lg. zahăr brun;
- sare.
Am folosit pentru acest preparat midii prefierte congelate în jumătăți de cochilii. Întrucât au fost prefierte, nu le-am gătit foarte mult. Daca se folosesc midii proaspete, se gătesc cu 1-2 minute mai mult. 
 Se taie mărunt usturoiul. Se încălzește uleiul de măsline într-o tigaie mare, se adaugă usturoiul și codițele pătrunjelului tocate mărunt. Se prăjesc la foc mic pentru 2 minute, iar apoi se adaugă midiile. Se pun caperele, boiaua, zahărul, sarea si zeama lămâii, se amestecă și se adaugă și vinul. Se dă focul mare, iar când vinul începe sa fiarbă, se acoperă cu un capac. Se gătește pentru încă un minut, se ia capacul și se adaugă pătrunjelul tocat mărunt. Se servesc imediat, in farfurii adânci, cu mult sos și pâine proaspătă.


 

vineri, 8 iunie 2018

Supă cu tăiței și piept de rață

Pregătire:20 minute
Preparare:20 minute
Cantitate:4 porții
Preț:  40 lei
Dificultate: medie

Ingrediente

Pentru supă:
-1,2 l supă de legume;
-30 ml sos de soia;
-2 fire ceapă verde;
-1/2 leg coriandru;
-2 lg. pastă de fasole neagră;
-1 lg. ulei de susan;
-2 flori de anason;
-1 lg. piper negru;
-1 lg. sare;
-1 lg. piper negru.
 Se încălzește supa. Între timp se taie cepele pe jumătate și tijele coriandrului, frunzele se păstrează pentru servire. Se adaugă toate ingredientele când începe să fiarbă supa. Se fierbe la foc mic pentru 5-7 minute. Se acoperă și se dă deoparte.

Pentru rață:

-2 piepți de rață 600g;
-1 lg. sare.
 Se spală piepții de rață, iar apoi se usucă. Se crestează grăsimea, dar fără a se tăia carnea, în forma unei table de șah. Se freacă cu sare și se pune într-o tigaie încinsă pe partea cu grăsimea mai întâi. Se prăjește pentru 5 minute la foc mediu. În acest timp se încălzește cuptorul la 150C. Se scurge untura din tigaie, se întorc piepții și se dau la cuptor pentru 5 minute. Se scot de la cuptor și se așteaptă 5 minute înainte sa se taie felii foarte subțiri.

Pentru servire:

-150g tăiței de orez;
-2 fire ceapă verde;
-1/2 leg. coriandru proaspăt; -1 ardei iute.
Se gătesc tăițeii conform indicațiilor de pe ambalaj. Se taie mărunt ceapa verde, coriandrul și ardeiul iute. Se pune o porție de tăiței într-un bol adânc. Se presară ceapă verde, coriandru și ardei iute, iar apoi se adaugă jumătate de piept de rața, feliat subțire în prealabil. În acest moment se adaugă o porție fierbinte de supă. Se servește imediat.

 





duminică, 3 iunie 2018

Foie gras cu piure de mazăre și salată de rucola


Pregătire:30 minute
Preparare:40 minute
Cantitate:8 porții
Preț:  120 lei
Dificultate: medie

Ingrediente

Pentru foie gras:

-1 ficat de rață sau gâscă 800g;
-1 lg. sare;
-1 lg. piper proaspăt măcinat;
 Se separă lobii ficatului, și se taie pe lungime. Se înlătură cât mai multe vinișoare cu mâna. Se presară cu sare și piper, iar apoi se pune pe o bucată de folie alimentară întinsă. Se distribuie uniform în formă dreptunghiulară și se rulează sub formă cilindrică. Se ține apoi pentru 2 ore în frigider sau pentru 30 de minute in congelator, ori până când se întărește. Se poate găti în 3 feluri, se poate fierbe (ca aici), ori se poate găti la cuptor la bain-marie (doar ca nu se mai pune in folia alimentară, ci într-un vas dreptunghiular termorezistent micuț sau într-o mini formă de cozonac), ori la sous-vide, metodă aleasă pentru această rețetă. Se scoate din frigider/congelator și se bagă într-o pungă de vidat, vidându-se ulterior cu ajutorul unui aparat de vidat. Se încălzește apa în aparatul de vidat la 60C, se pune punga în aparat și se gătește pentru 30 de minute. Se lasă să se răcească apoi și se taie felii de 2 cm grosime, dar chiar înainte de servire.
 

Pentru piureul de mazăre:

-600 g. mazăre congelată; -1 ceapă albă;
-50 g. parmezan;
-50 g. unt;
-3 grăunți usturoi;
-2 lg. mentă verde;
-2lg ulei de măsline;
-sare, piper;
 Se decongelează mazărea și se gătește conform instrucțiunilor de pe ambalaj. Se toacă ceapa și usturoiul mărunt și se prăjesc în uleiul de măsline pentru 2-3 minute. Se dă parmezanul pe răzătoare, iar menta se toacă mărunt. Se pun toate ingredientele într-un vas ți se pasează cu ajutorul unui blender vertical până când se ajunge la consistenta dorită. Dacă este prea gros piureul, se mai adaugă puțin din apa in care a fost gătit. Se acoperă și se dă deoparte.
 

Pentru salata de rucola:
-150 g. rucola;
-30 g. roșii uscate;
-2 lg. capere;
-2 lg. ulei de măsline;
-2 lg. oțet balsamic;
-sare, piper.
 Se toacă caperele și roșiile mărunt, se adaugă alături de restul ingredientelor într-un vas și se amestecă bine.

Pentru servire:

-8 felii de pâine;
-ulei de măsline.
 Se taie discuri din feliile de pâine de dimensiunea ruloului făcut din ficat, iar apoi se prăjesc. Se taie ruloul de foie gras în 8 porții egale. Se pune o bucată de pâine în centrul unei farfurii plate, urmat de 2 linguri cu piure, iar apoi o bucată de foie gras. Se adaugă la final o porție de salată peste bucata de foie gras. Se stropește cu puțin ulei de măsline și se servește alături de un pahar cu vin alb.
 



vineri, 18 mai 2018

Fazan cu sos de roșii


Pregătire: 30 minute
Preparare: 30 minute
Cantitate: 4 porții
Preț:  80 lei
Dificultate: mică

Ingrediente

Pentru fazan: 
-1 fazan de 1kg;
-30ml ulei de măsline; -100g sare;
-50g zahăr;
-4 frunze de dafin.
 Se dizolvă sarea si zahărul într-un vas cu apă suficient de adânc încât să acopere fazanul. Se pune fazanul în saramură și frunzele de dafin. Se acoperă și se ține în frigider pentru 3-4 ore. Apoi se clăteste cu apă rece și se lasă să se usuce. Se taie bucăti mici și se prăjește în uleiul de măsline până când se rumenește. Se scoate din tigaie si se dă deoparte iar uleiul nu se aruncă.
 

Pentru sosul cu roșii cherry:
-400gr roșii cherry;
-2 cepe albe;
-4 grăunti de usturoi; -100gr. bacon;
-2 lg. capere;
-100 ml. vin alb sec;
-1/2 legătură pătrunjel;
-câteva crenguțe de cimbru si rozmarin;
-sare, piper.
 În aceeași tigaie se adaugă ceapa tocată mărunt in prealabil, si baconul, de asemenea tăiat mărunt. Se prăjesc la foc mic până când ceapa devine translucidă, 2-3 minute. Se adaugă cimbrul si rozmarinul, se presara cu sare după care se toarnă și vinul, se da focul la mediu până începe să fiarbă. Se dă focul din nou la mic, iar în acest moment se pun roșiile tăiate jumătăți, caperele, usturoiul zdrobit, sare și piper. Se continuă gătirea pentru încă 2 minute, se aduc înapoi în tigaie bucățile de fazan, se gustă și se mai adaugă sare dacă e nevoie. Se oprește focul și se pune pătrunjelul tocat mărunt. Se servește imediat cu pâine proaspăta și vin alb.
 
Pentru servire:  
-1/2 legătură pătrunjel;
-pâine
Se presară cu pătrunjel tocat mărunt și se servește imediat alături pâine proaspătă.
 





duminică, 28 ianuarie 2018

Tartar de ton cu salată de mazăre și roșii

Pregătire:10 minute
Preparare: 15 minute
Cantitate: 4 porții
Preț:  60lei
Dificultate: mică

Ingrediente

Pentru tartar:
-1 bucată de ton roșu;
-1 ceapă roșie;
-2 limes;
-1 leg. pătrunjel;
-20gr capere;
-1 ardei iute fără semințe; -2lg ulei de măsline;
-sare, piper;
 Se taie tonul cubulețe de 1cm. Se toacă mărunt ceapa, ardeiul iute, caperele, pătrunjelul și se amestecă cu tonul. Se adaugă uleiul de măsline, sare, piper, zeama de lime, se acoperă și se dă la frigider pentru 10-15 minute.
Pentru Pentru salata de mazăre cu roșii cherry: 
-200gr roșii cherry;
-8 frunze de busuioc;
-30ml ulei de măsline;
-zeama de lime;
-sare, piper.
 Între timp se gătește mazărea la abur, pentru aprox. 10 minute. Când este gata se zdrobește puțin cu o lingură și se lasă să se răcească. După ce s-a răcit, se amesteca cu busuiocul tocat mărunt, roșiile cherry tăiate cubulețe și scurse de zeamă, sare, piper, ulei de măsline și zeama de lime.
 

 Pentru servire:
-fire de chili 
-ulei de masline.
 La final, se pun pe o farfurie întinsă 4 linguri din salata de mazăre peste care se așază tonul, se presară cu firele de chili și se stropește cu puțin ulei de măsline. Se servește imediat, iar un pahar cu vin spumant face o companie foarte bună.
 



sâmbătă, 7 octombrie 2017

Doradă în crustă de sare

Pregătire:15 minute
Preparare: 30 minute
Cantitate: 4 porții
Preț: 70 lei
Dificultate: mica

Ingrediente

Pentru doradă:

-4 dorade – 1,5kg; 
-1kg sare; 
-5 albușuri de ou; 
-½ lămâie; 
-3 lg. rozmarin proaspăt;
Se amestecă sarea cu albușurile de ou. Peștii se curăță de solzi si măruntaie, se pun într-o tavă de cuptor pe hârtie de copt. Se bagă rozmarin și felii de lămâie în pești, apoi se ung pe fiecare parte cu amestecul de albuș și sare, astfel încât să se formeze o crustă. Se dau la cuptorul preîncălzit la 180°C pentru 30 minute. Când sunt gata se sparge crusta de sare și se curăță de piele și oase.


 Pentru salata de roșii cu capere: 


-5 roșii; 
-2 lg. capere;
-8 frunze busuioc;
-1 lg. oțet balsamic;
-2 lg. ulei de măsline;
-2 cepe mici;
-1 praf sare;
Se taie roșiile cubulețe și se înlătură semințele, se pun într-un bol alături de caperele mărunțite, busuiocul tocat mărunt, ceapa tocată, ulei, oțet și sare.