duminică, 16 octombrie 2016

Burta de porc Teriyaki

 Teriyaki este o tehnica de gatit folosita in bucataria Japoneza in care bucatele sunt fierte sau fripte cu o glazura de sos de soia, mirin si zahar. Pestele este folosit in principal in Japonia, iar in afara se folosesc mai mult puiul, porcul, mielul si vita. Alte ingrediente folosite sunt calamarul, burgerul si chiftelele.
 Cuvantul teriyaki provine din substantivul teri, care se refera la stralucirea sau luciul dat de zaharul din sos, si yaki, care se refera la metoda de a gati prin frigere sau fierbere. Traditional, carnea este inmuiata sau periata cu sos de mai multe ori in timpul gatirii.
 Sosul este facut prin amestecarea sosului de soia cu sake (sau mirin) si zahar (sau miere). Sosul se fierbe si se aduce la ingrosarea dorita, apoi este folosit pentru marinarea carnii, care este fripta sau fiarta. Cateodata se adauga ghimbir, iar la final se poate garnisi cu ceapa verde.


Ingrediente pentru 6 portii pret total 40 lei/ pret portie 7 lei:

-1,5 kg burta porc cu sorici dezosata - 25lei;
-150ml sos de soia - 2 lei;
-100ml mirin - 4 lei;
-3 lg miere;
-1 bucata ghimbir -30g - 1 leu;
-1 leg ceapa verde, doar partea alba -1 leu;
-200ml supa de legume;
-30 ml ulei.

Pentru servire:
-2 lg. ghimbir taiat juliene;
-partea vered de la legatura de ceapa;
-600g orez - 5 lei.




 Se taie burta de porc in cubulete mari, de circa 3 cm latime si se blanseaza pentru 3-4 minute in apa fiarta.








 Se taie ghimbirul in felii mari, iar ceapa se toaca marunt.

 Se prajesc ghimbirul si ceapa intr-un wok in uleiul incins pentru 2 minute, se adauga bucatile de porc si se continua prajirea pana cand bucatile de porc se rumenesc.

 Cat timp se prajeste porcul, se combina intr-un vas mirin-ul, sosul de soia, mierea si supa.
 Se adauga amestecul in wok si se aduce la punctul de fierbere. In acest moment se da focul la minim si se continua fierberea pentru 2 ore, pana cand carnea devine foarte frageda iar sosul se ingroasa considerabil.

 Cand este gata se scoate pe un platou si se presara cu ghimbirul si ceapa verde.
 Se serveste cald alaturi de orez.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu