luni, 30 mai 2016

Spaghetti all'arrabbiata


Sosul arrabbiata, de origine Italiana, mai exact din Roma - Lazio, este un sos picant pentru paste facut din usturoi, rosii, patrunjel si ardei iute gatite in ulei de masline. "Arrabbiata" literlamente inseamna "manios" in Italiana; numele deriva din faptul ca prin consumul acestui sos, din cauza iutelii, te poti inrosii, la fel ca atunci cand esti furios.

Ingrediente pentru 6 portii:
-900 g spaghete - 7 lei;
-150 g parmezan sau pecorino - 12 lei;
-1 kg de rosii - 5 lei;
-1 conserva pulpa de rosii - 4 lei;
-2 cepe mici - 0,5 lei;
-1 capatana usturoi - 0,5 lei;
-1-2 ardei iuti, depinde de iuteala - 1 leu;
-2 lg sos tabasco;
-1 lg zahar brun;
-2 lg otet balsamic;
-2 lg boia afumata;
-1 lg piper;
-2 lg sare;
-3 frunze dafin;
-2 lg cimbru verde;
-3 lg ulei de masline;
- frunze de salvie.


Se incinge uleiul de masline intr-o tigaie. Se taie marunt ceapa si ardeiul si se adauga in tigaie. Se prajesc la foc mediu pana cand se inmoaie. Se adauga piperul, boiaua, otetul balsamic si zaharul. Se amesteca si se lasa sa se reduca otetul pana cand incepe sa se ingroase. Cand s-a ingrosat, se adauga rosiile curatate de coaja si toacate marunt, frunzele de dafin, cimbrul, sosul tabasco si usturoiul zdrobit. Dupa 5 minute de prajire la foc mediu se adauga si pulpa de rosii, se asezoneaza cu sare si se da focul la mic. Se tine pe foc pentru o ora, pana cand capata o consistenta groasa.


 Intre timp se gatesc pastele. Se scurg de apa si se amesteca cu sosul.

 Frunzele de salvie se prajesc in baie de ulei si se scurg de ulei.

 Se pun pastele pe farfurii, se presara cu parmezan dat pe razatoare si cateva frunze de salvie. Se servesc calde alaturi de un pahar cu vin rosu.


2 comentarii: