joi, 17 martie 2016

Butterfish cu gnocchi si sos de leurda

"Butterfish" este porecla unei specii de peste numita stiintific: Anoplopoma fimbria. Mai este cunoscut si sub numele de Sablefish sau Black cod. La noi in tara, porecla a prins bine, asa ca acesta este numele sub care e gasit in magazine, si mai rar Cod negru. Este o specie de pesti cu o viata foarte lunga, pot trai pana la 90 de ani. Este un peste destul de gras ceea ce ii ofera o aroma bogata si o textura catifelata, este perfect pentru afumare.
Cum si numele sugereaza are o aroma bogata, untoasa si o textura delicata.
Este mai greu sa il gasesti proaspat la noi, iar daca se gaseste, este decongelat. Nestiind data decongelarii, am cumparat direct congelat. Era o bucata mare si l-am rugat pe vanzator sa imi taie direct fileuri. O decizie buna, pentru ca dupa decongelare, suprafetele taiate au fost perfect netede.

Ingredientele de mai jos sunt pentru 4 portii. Pretul pentru tot preparatul este 45 lei, iar pretul pentru o portie 11 lei.

Pentru peste:
-2 fileuri de butterfish de cate 350g - 30 lei;
-2 lg ulei de masline;
-sare.

Pentru gnocchi:
-800g cartofi -2 lei;
-200g faina -0,5 lei;
-3 galbenusuri -1,5 lei;
-1 leg leurda 1 leu;
-nucsoara;
-sare.

Pentru sosul de maioneza cu leurda:
-1 galbenus - 0,5 lei;
-1 lg mustar;
-1 lg zeama de lamaie;                                           Pentru uleiul aromat cu leurda:
-1 leg leurda -1 leu;                                                -50 ml ulei de masline 1 leu;
-200ml ulei de masline - 4 lei;                               -1 leg de leurda -1 leu.
-150 ml supa de legume - 1 leu;
-sare.


Gnocchi
 Se fierb catofii si se curata de coaja.

 Intre timp se opareste legatura de leurda, dupa care se scoate in apa rece. Se scoate pe servetele de bucatarie si apoi se toaca foarte marunt.

 Se paseaza cartofii, iar apoi se amesteca cu faina, galbenusurile, leurda, un praf de nucsoara si sare. Se amesteca bine pana cand capata consistenta unui aluat. Se separa aluatul in 6 bucati egale. Pe o suprafata presarata cu faina se formeza din fiecare bucata cate un rulou de 3 cm diametru. Se taie apoi rulourile in bucati de 3 cm lungime. Se pot face pe ele niste santuri cu ajutorul unei furculite sau se pot apasa in mijloc cu degetul. Se fierb in transe pentru cateva minute in apa sarata, pana cand incep sa pluteasca. Cand sunt gata toti, se amesteca cu putin ulei de masline pentru a se evita lipirea.





Sosul de maioneza
 Se incepe ca si in cazul gnocchilor cu oparirea leurdei si uscarea acesteia. Dupa care se amesteca cu 2 linguri de ulei si se mixeaza intr-un blender. Se da deoparte.

 Se amesteca galbenusul de ou cu mustarul, zeama de lamaie si sarea. Cand se incorporeaza mustarul, se incepe adaugarea uleiului treptat. Se freaca energic si se adauga ulei pana cand se formeaza o maioneza groasa. Se adauga leurda tocata si se amesteca bine.

 Se pune supa la fiert si se adauga maioneza. Se amesteca pana cand se omogenizeaza. Se fierbe 3-4 minute pana cand se ingroasa. Se gusta si se mai adauga putina sare daca este nevoie. Se trece printr-o strecuratoare fina, pentru a se inlatura bucatile de leurda care au ramas netocate si se da deoparte.






Pestele
 Se da cu sare pestele pe ambele parti, iar apoi se unge cu putin ulei de masline. Se incinge o tigaie grill pana cand incepe sa fumege. Se frige pestele in ea pe fiecare parte cate 2 minute sau pana cand se vad urmele gratarului. Se da la cuptor, preincalzit la 180° C, in grill daca are coada de metal sau se muta intr-un vas termorezistent. Se tine in cuptor inca 7 minute. Cand sunt gata, se taie in 2 bucati si se dau deoparte.



Uleiul aromat cu leurda
 Se opareste o legatura de leurda. Se scoate in apa rece, iar apoi se ususca. Se amesteca cu uleiul intr-un blender pana cand leurda este tocata foarte marunt. Se trece apoi printr-o strecuratoare fina. Se pastreaza doar uleiul aromat.

Pentru servire
 Se folosesc niste farfurii putin adanci. Se pun cateva bucati de gnocchi si se acopera cu sosul de maioneza cald. Se pune peste gnocchi cate o bucata de peste, iar la final se stropeste totul cu uleiul aromat.













Un comentariu: