luni, 15 februarie 2016

Scoici tempura si sos tartar


 Tempura este un preparat Japonez cu fructe de mare sau legume care au fost trecute printr-un aluat usor si apoi prajite in baie de ulei. Aluatul este facut cu apa foarte rece si faina. Se pot adauga oua, praf de copt, bicarbonat de sodiu, amidon, ulei si condimente. Nu se amesteca foarte mult pentru evitarea aparititei glutenului, care face aluatul sa devina moale si sa isi piarda consistenta pufoasa. Se foloseste un agent de crestere/afanare - praful de copt, bicarbonatul de sodiu, pentru a face aluatul sa creasca si sa devina pufos, iar apa rece in reactie cu uleiul foarte incins il face sa devina crocant.

Ingrediente pentru 4 portii - 30 lei/ 7.5 lei portie.

Pentru scoici:
-500g scoici congelate - 15 lei;
-200g faina de orez - 2 lei;
-200ml apa minerala - 0,5 lei;
-1lg bicarbonat de sodiu;
-cuburi de gheata;
-ulei pentru prajit -2.5 lei.
Pentru sosul tartar:
-200g maioneza - 3 lei;
-50g iaurt grecesc - 1 leu;
-1 castravete murat taiat cubulete mici;
-2 lg capere scurse de apa si taiate marunt;
-1 lg mustar;
-2 lg zeama de lamaie;
- cateva fire de patrunjel tocat marunt.
Pentru servire:
-500g cartofi noisettes - 5 lei;
-ulei de masline;
-5 graunti de usturoi;
-sare.

 Se amesteca toate ingredientele pentru sos, se acopera si se pastreaza la rece pana cand scoicile sunt gata.

 Se pun cartofii si usturoiul intr-o tava. Usturoiul se zdrobeste, dar nu se curata de coaja. Se stropesc cu uleiul de masline si se presara cu putina sare. Se dau la cuptor si se gatesc pana devin crocanti si rumeni.

 Se pune gheata in apa minerala. Se asteapta cateva minute, pana cand apa devine foarte rece. Se inlatura cuburile de gheata si se amesteca cu faina si bicarbonatul de sodiu. Nu se bate foarte tare, cum spuneam mai sus, pentru ca glutenul sa nu se activeze. Nu trebuie sa fie gros, se poate incerca cu un deget: daca dupa ce se baga degetul in aluat, acesta se scurge usor, dar totusi ramane un strat subtire de aluat lipit de deget, este gata. Scoicile, dezghetate si curatate in prealabil, se trec mai intai prin faina, iar apoi se pun in aluat.


 Se incinge uleiul foarte bine si se incepe prajirea scoicilor in loturi mici. Se prajesc pana cand aluatul incepe sa se rumeneasca, in jur de 2 minute. Se scot  cu o paleta si se pun la scurs. Nu trebuie puse una peste alta intr-o farfurie sau pe servetele pentru ca se pot lipi intre ele ori se pot lipi de servetele, iar aluatul sa devina uleios si moale. O sita fina sau un prosop de bucatarie sunt mai potrivite.



Se servesc cat sunt calde, alaturi de cartofi si sosul tartar.

                         

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu