luni, 22 februarie 2016

Supa cu creveti, cocos si lemongrass (Tom Kha Gai)



Ingrediente pentru pentru 6 portii - 64 lei total/ 10 lei portia



-600g creveti, 24 bucati - 30 lei;
-500g ciuperci taiate fasii - 6 lei;
-30g ciuperci shiitake deshidratate taiate fasii - 3lei;
-4 rosii taiate felii- 2lei;
-4 cepe taiate bucati mari - 1leu;
-3 lime - 3lei;
-2 ardei iuti -1 leu;
-1 bucata ghimbir - 1leu;
-500ml lapte cocos - 10 lei;
-1 legatura coriandru - 2 lei;
-2 lingurite lemongrass - 0.5 lei;
-1 lingurita pasta galangal - 0,25 lei;
-1 lingurita sos chili - 0,25 lei;
-30g sos peste - 0,5 lei;
-5 frunze lime;
-2 litri supa legume - 2lei;
-2 lg zahar.





 Se pun ciupercile shiitake la inmuiat in apa calda cu 2 ore inainte de folosire.

 Se incalzeste supa de legume, se adauga in ea ghimbirul dat pe razatoare, frunzele de lime si lemongrass-ul. Se fierbe la foc mic 10 minute. Se strecoara apoi si se pune din nou la fiert.












 Se adauga ceapa, ardeiul iute, sosul de chili si pasta de galangal si se fierbe pentru 5 minute. Se adauga laptele de cocos si ciupercile si se continua fierberea pentru inca 5 minute dupa care se adauga crevetii, decorticati in prealabil, rosiile, sosul de peste si zaharul. Se fierbe pentru inca 5 minute pana cand se gatesc crevetii. Se opreste focul si se adauga zeama lime-urilor, treptat, pana cand se ajunge la acreala dorita. Daca mai este nevoie de sare se mai pune putin sos de peste.

 Se toaca coriandrul si se adauga in supa inainte de servire. Se serveste supa calda stropita cu zeama proaspata de lime. Optional se poate servi alaturi de orez sau taitei.










marți, 16 februarie 2016

Pozole cu carne de curcan

 Pozole este o supa sau tocana traditionala din Mexic. Ca si ingrediente principale are "hominy" si carne (de obicei de porc) si poate fi asezonata si garnisita cu ardei, varza, ridichi, ceapa, avocado, lime, lamaie si diverse sosuri.
 Cea mai usoara definitie pentru "hominy" este urmatoarea: porumb uscat rehidratat. "Rehidratarea" se face prin fierbere indelungata si pentru fragezire se foloseste un ingredient "ciudat": soda caustica. Se foloseste o cantitate atent controlata, si dupa ce este fiarta o perioada, se inlatura prin mai multe clatiri. Nu cred ca se gaseste la noi, iar ca si inlocuitor, eu unul nu gasesc boabele de porumb potrivite. As spune ca nautul este mai apropiat ca si gust si textura. Cum hominy nu am gasit, am folosit naut, iar ca si carne se pote folosi si pui, am ales sa folosesc curcan.
 Un alt ingredient nelipsit din aceasta supa sunt ardeii iuti. Se folosesc de obicei ardei iuti uscati, care se fierb pentru rehidratare, si apoi se amesteca cu putina ceapa, usturoi si zeama de lamaie si se paseaza pana devin un sos subtire. Se pot folosi mai multe tipuri de ardei, dar foarte important sa existe un soi foarte iute. Eu am folosit doua soiuri "arbol" pentru iuteala si "pasilla" pentru aroma usor afumata. Se pot inlocui cu alte soiuri locale de ardei in lipsa sau chiar cu ardei proaspeti. Ardeii folositi de mine se gasesc in magazinele de mirodenii.

Ingrediente pentru 8 portii - pret aproximativ 50 lei/ pret portie 6 lei .


Pentru supa:
-1 kg pulpa de curcan (dezosata si fara piele) - 22 lei;
-500g naut - 5 lei;
-2 morcovi - 0,5 lei;
-1 ceapa mare - 0,5 lei;
-3 frunze de dafin;
-2 lg cimbru verde;
-1/2 capatana usturoi - 0,5 lei;
-3 lg ulei de masline;
-sare.

Pentru piureul de ardei:                              Pentru servire:
-6 ardei arbol - 3 lei;                                      -1/2 salata iceberg - 2lei;
-2 ardei pasilla - 2 lei;                                    -1 leg ridichi - 1leu;
-1 ceapa mica - 0,5 lei;                                  -1 ceapa - 0,5 lei;
-1/2 capatana usturoi - 0,5 lei;                       -1 avocado - 3lei;
-2 lg sos de rosii;                                           -2 lg oregano uscat;
-zeama de la 1 lime;                                      -2 lime - 2 lei;
-sare.                                                              -tortillas - 4 lei.

 Se pune nautul la inmuiat cu o seara inainte. Se pune la fiert. Se schimba de cateva ori apa in care se fierbe si se incearca sa se inlature cat mai multe coji. Trebuie fiert pentru 2 pana la 3 ore. Cand e gatit se da deoparte.





 Se incinge uleiul de masline intr-o oala (cca 5l). Se taie pulpa de curcan in bucati mari si se pune in uleiul incins. Cand se rumenesc pe toate partile se adauga cimbrul, foile de dafin, ceapa tocata marunt, usturoiul zdrobit si morcovul taiat cubulete. Se continua prajirea pentru 2-3 minute. Se adauga apa pana cand se umple oala. Se asezoneaza cu sare si se lasa sa fiarba, la foc mic,  pana cand carnea devine foarte frageda, aprox 1-1,5h.





 Se curata ardeii iuti de seminte apoi se pun intr-o oala si se acopera cu apa. Se fierb pentru 5 minute, la foc mic, pana cand se rehidrateaza. Se scot din apa si se pun intr-un blender, se adauga restul ingredientelor si se amesteca pana cand devin o pasta. Se adauga din apa in care au fiert pana cand devine o pasta subtire.





 Se scoate carnea din oala cand este gata. Se rupe in bucati mici. Se pun bucatile de carne din nou in oala alaturi de piureul de ardei si naut. Daca a scazut foarte mult se adauga putina supa de legume. Se da in clocot si se fierbe pentru inca 10 minute.


Pentru servire:
 Se pune supa in farfurii iar deasupra se pun cateva frunze tocate de salata, bucati de ridichi, ceapa, avocado si  se presara oregano. La final se storc 2-3 felii de lime si se serveste alaturi de tortillas calde. Chiar daca este o supa, o bere light mexicana se potriveste de minune.




luni, 15 februarie 2016

Scoici tempura si sos tartar


 Tempura este un preparat Japonez cu fructe de mare sau legume care au fost trecute printr-un aluat usor si apoi prajite in baie de ulei. Aluatul este facut cu apa foarte rece si faina. Se pot adauga oua, praf de copt, bicarbonat de sodiu, amidon, ulei si condimente. Nu se amesteca foarte mult pentru evitarea aparititei glutenului, care face aluatul sa devina moale si sa isi piarda consistenta pufoasa. Se foloseste un agent de crestere/afanare - praful de copt, bicarbonatul de sodiu, pentru a face aluatul sa creasca si sa devina pufos, iar apa rece in reactie cu uleiul foarte incins il face sa devina crocant.

Ingrediente pentru 4 portii - 30 lei/ 7.5 lei portie.

Pentru scoici:
-500g scoici congelate - 15 lei;
-200g faina de orez - 2 lei;
-200ml apa minerala - 0,5 lei;
-1lg bicarbonat de sodiu;
-cuburi de gheata;
-ulei pentru prajit -2.5 lei.
Pentru sosul tartar:
-200g maioneza - 3 lei;
-50g iaurt grecesc - 1 leu;
-1 castravete murat taiat cubulete mici;
-2 lg capere scurse de apa si taiate marunt;
-1 lg mustar;
-2 lg zeama de lamaie;
- cateva fire de patrunjel tocat marunt.
Pentru servire:
-500g cartofi noisettes - 5 lei;
-ulei de masline;
-5 graunti de usturoi;
-sare.

 Se amesteca toate ingredientele pentru sos, se acopera si se pastreaza la rece pana cand scoicile sunt gata.

 Se pun cartofii si usturoiul intr-o tava. Usturoiul se zdrobeste, dar nu se curata de coaja. Se stropesc cu uleiul de masline si se presara cu putina sare. Se dau la cuptor si se gatesc pana devin crocanti si rumeni.

 Se pune gheata in apa minerala. Se asteapta cateva minute, pana cand apa devine foarte rece. Se inlatura cuburile de gheata si se amesteca cu faina si bicarbonatul de sodiu. Nu se bate foarte tare, cum spuneam mai sus, pentru ca glutenul sa nu se activeze. Nu trebuie sa fie gros, se poate incerca cu un deget: daca dupa ce se baga degetul in aluat, acesta se scurge usor, dar totusi ramane un strat subtire de aluat lipit de deget, este gata. Scoicile, dezghetate si curatate in prealabil, se trec mai intai prin faina, iar apoi se pun in aluat.


 Se incinge uleiul foarte bine si se incepe prajirea scoicilor in loturi mici. Se prajesc pana cand aluatul incepe sa se rumeneasca, in jur de 2 minute. Se scot  cu o paleta si se pun la scurs. Nu trebuie puse una peste alta intr-o farfurie sau pe servetele pentru ca se pot lipi intre ele ori se pot lipi de servetele, iar aluatul sa devina uleios si moale. O sita fina sau un prosop de bucatarie sunt mai potrivite.



Se servesc cat sunt calde, alaturi de cartofi si sosul tartar.

                         

luni, 8 februarie 2016

Salata cu sfecla, branza de capra si sos de rodii


Ingrediente pentru 4 portii - 18 lei/ 4,5 lei portia :


-2 sfecle mari, 600g - 2 lei;
-200g branza de capra maturata - 12 lei;
-100g frunze salata - 3 lei;
-1 lamaie - 1 leu;
-2 lg sirop de rodii;
-2 lg ulei de masline extravirgin;
-2 lg miere;
-sare.


 Se curata sfeclele de coaja si se dau pe razatoare. Se amesteca cu uleiul de masline, zeama de la jumatate de lamaie, sosul de rodii si putina sare.


 Se pun pe farfurii cateva frunze de salata, iar deasupra se pune cate o portie de sfecla sub forma de gramajoara. Se taie branza in 8 felii egale si se pun cate 2 felii pe fiecare gramajoara de sfecla. Se stropesc cateva picaturi de miere pe feliile de branza si se adauga un praf de sare. Se serveste imediat.