miercuri, 30 decembrie 2015

Supa de cartofi dulci cu sos de branza


Ingrediente pentru 8 portii, pret total 35 lei/portie 4lei.

Pentru supa:
-1,5 kg cartofi dulci - 15 lei;
-700 g cartofi albi - 1.5 lei;
-1 ceapa - 0.5lei;
-2 l supa de legume - 3 lei;
-50g unt - 1.5lei;
-3 morcovi - 0.5lei;
-5 graunti usturoi -0.5lei;
-1 ardei iute - 0,5 lei;
-un strop de ulei de masline;
-sare si piper.

Sosul de branza:
-100g branza cu mucegai - 8 lei;
-200 ml smantana pentru gatit - 4 lei.

Pentru servire:
-piper proaspat macinat;
-patrunjel tocat marunt.

 Se taie cartofii in jumatati si presara cu putina sare, se stropesc cu uleiul de masline si se dau la cuptor. Se coc pentru 30-40 min sau pana cand se strapung usor cu furculita. Se scot de la cuptor, se curata de coaja si se rup in bucati mai mici. Se dau deoparte.

 Se topeste untul intr-o oala. Se adauga ceapa tocata marunt, morcovii taiati cubulete si usturoiul zdrobit. Se prajesc pentru 4-5 minute la foc mic. Se pune ardeiul iute tocat marunt si cartofii, se continua prajirea pentru inca 2 minute. In acest moment se adauga supa, sare si piper. Se da in clocot si se fierbe cateva minute. Se lasa sa se raceasca putin, si cu ajutorul unui blender se paseaza. Daca supa este prea groasa, se mai adauga putina supa.


 Se incalzeste smantana intr-o tigaie si se adauga in ea branza taiata marunt. Se amesteca pana cand branza se topeste.

 Pentru servire: se pune supa in castroane, se pun deasupra cateva linguri din sosul de branza si se presara cu patrunjel si piper. Optional, dar potrivit, se poate servi alaturi de crutoane sau paine prajita.



luni, 21 decembrie 2015

Placinta cu peste si crusta de cartofi

 Placinta cu peste este un preparat traditional din Marea Britanie. Placinta este facuta de obicei cu peste alb, de multe ori afumat, intr-un sos alb sau sos de branza ceddar folosindu-se laptele in care pestele a fost posat. De multe ori se adauga creveti si oua fierte.
 In locul aluatului se foloseste un topping de piure de cartofi (cateodata amestecat cu branza sau ceapa sau si alte legume) pentru a sigila placinta in timpul gatirii. Mai poata numele de "Placinta pescarului" datorita crustei care este similara cu cea a placintei pastorului, folosind piure de cartofi.
 Nu prea este intalnita pe la noi, si sa fiu sincer, nu am gustat pana acum. Pot spune cu hotarare ca mi-a iesit foarte buna si ca trebuie incercata.
 Gradul de dificultate l-as incadra ca si mediu spre avansat. Iar ca si ingrediente, cu exceptia pestelui care este de neinlocuit, se pot pune orice legume care se potrivesc in general cu pestele. Pentru prima incercare, am folosit niste ton la conserva si putin peste afumat, mai rar vazut in retele de pe net, dar cum cele mai bune ingrediente pentru mancaruri sunt cele pe care le ai in frigider, m-am conformat.  Drept urmare am obtinut ceea ce vei citi in continuare.

Ingredientele de mai jos sunt pentru 6 portii, iar pretul total este 55 lei sau per potie 9 lei.

-500g ton la conserva - 30-40 lei;
-100g peste afumat - 3 lei;
-2 cepe de orice culoare - 0,5 lei;
-250g fasole verde - 2lei;
-1/2 capatana usturoi - 0,5 lei;
-1/2 ardei iute taiat rondele- 0,5 lei;
-1/2 leg. ceapa verde tocata marunt - 0,5 lei;
-1 leg. marar tocat marunt- 1 leu;
-400 ml lapte - 1,5 lei;
-1 kg cartofi - 2,5 lei;
-100g unt - 3 lei;
-3 linguri de faina;
-sare si piper.

Preparare

 Se fierb cartofii, cu sau fara coja, taiati sau netaiati, importatant e sa fie gatiti bine. Se zdrobesc, odata ce sunt gatiti, cu un praf de sare, piper si 50g unt. Se amesteca bine, pana cand devin o pasta cremoasa. Se acopera si se da deoparte.

 Se continua cu fasolea. Se prajeste in 25g unt, presarata cu putina sare. Se tine 3-4 minute pe foc, iar cu putin timp inainte de a se lua de pe foc se adauga usturoiul zdrobit. Se da deoparte.

 Se taie ceapa bucati mici si se prajeste in 25g unt. Pentru 2 minute. Se adauga faina treptat si se continua gatirea pentru inca 2 minute. Se adauga laptele, incalzit in prealabil, si se amesteca pana incepe sa se ingroase. Se adauga mararul, ceapa verde, ardeiul iute, pestele, sare si piper. Se tine pe aragaz inca 2 minute, iar apoi se lasa sa se odihneasca inca 2 minute.



 Se unge o tava termorezistenta cu putin ulei sau unt. Se pune in ea compozitia obtinuta anterior. Se acopera cu un strat de piure de cartofi si se da la cuptor pentru 30-40 minute. Cand piureul este bine rumenit, este gata.


 Se asteapta 5-10 minute inainte de servire, timp in care se poate desface o sticla de vin alb sec. Se taie in bucati si se pune in farfurii. Ca si recomandare langa, ar fi o salata. Eu am facut o salata simpla cu niste ridichi, un castravete si o salata creata, stropite cu putin ulei de masline si otet balsamic. Creste pretul total undeva pe la 60 de lei, dar improspateaza putin placinta.


 



joi, 10 decembrie 2015

Supa cantoneza cu fructe de mare

 Supa cantoneza cu fructe de mare este una dintre cele mai raspandite supe din bucataria cantoneza (una dintre cele 8 bucatarii traditionale chinezesti). Este foarte raspandita in Honk Kong si de asemenea in toate Chinatowns din alte tari. Supa este considerata ca avand pret intre mediu si scump, depinzand de ingrediente. 
 Este in general groasa si omogena, iar ca culoare este alba si putin transparenta.

 In ciuda faptului ca sunt multe ingrediente ce trebuie folosite, se prepara relativ usor. Iar daca supa de legume este deja pregatita prepararea nu dureaza mai mult de o ora. Este o schimbare interesanta de la supele/ciorbele clasice preparate la noi.


Ingrediente pentru 8 portii - 65 lei pret total/ 8 lei portie:
-500g creveti (250 g decorticati) - 25 lei;
-1 crab - 12 lei;
-200g ciuperci pleurotus - 2 lei;
-100g ciuperci shimeji mix - 7 lei;
-300g surimi - 4 lei;
-200g tofu - 3,5 lei;
-albusurile de la 5 oua - 3 lei;
-1 capatana usturoi -0,5 lei;
-50g amidon de porumb - 0,5 lei;
-1 leg ceapa - 1 leu;
-50 ml vin din orez;
-30 ml sos de soia;
-2 litri supa de legume/pui -2-3 lei;
-800 ml supa de creveti -1.5 lei;
-2 lg ulei pentru prajit;
-sare.

 Din carcasele crevetilor, o ceapa, 1 morcov, 1 bucata mica telina, 1 bucata pastarnac, un praf de sare si 1 litru apa se face supa de creveti. Se fierbe pana cand legumele sunt usor de patruns cu o furculita, si cantitatea de apa scade cu 1/4.

 Se fierbe crabul in apa cu sare pentru 5-6 minute, iar apoi se desface carapacea si se scoate carnea. Se da deoparte.

 Se taie crevetii si surimii in bucati de 3-4 cm, iar branza tofu in cubulete mici.

 Se taie usturoiul marunt si se prajeste pentru un minut intr-o oala in uleiul incins. Se adauga ciupercile, vinul de orez si sosul de soia si se continua prajirea inca un minut. Se adauga cele doua supe, incalzite in prealabil. Cand supa clocoteste se adauga crevetii, surimii, branza tofu si carnea de crab si se continua fierberea pentru 2 minute. Apoi se adauga treptat albusurile de ou, amestecandu-se usor pentru a nu se lega. Cand albusurile de ou incep sa se ridice la suprafata, se adauga amidonul care a fost dizolvat in putina apa. Se opreste focul si se adauga ceapa verde care a fost taiata marunt. Se gusta si se mai adauga sare daca este nevoie.

 Se serveste fierbinte cu ceapa verde presarata deasupra.