duminică, 20 ianuarie 2019

Momițe de vițel cu cartofi sotați și roșii coapte

Pregătire: 30 minute
Preparare: 30 minute
Cantitate: 4 porții
Preț: 50 lei
Dificultate: medie

Ingrediente

Pentru momițe
- 800gr momițe de vițel
- 2 foi dafin
- zeama de la ½ lămâie
- sare, piper
- 2 linguri făină
- 3 lg. ulei de măsline
- 30gr unt
- 1 crenguță rozmarin
- 2 grăunți usturoi
 Se țin momițele 4 ore în apă rece. Într-o oală se fierbe suficientă apă cât să acopere momițele. Se adaugă zeama de lămâie, foile de dafin și se asezonează cu sare și zahăr. Când apa începe să fiarbă, se adaugă momițele, se acoperă oala și se fierb la foc mic pentru 5 minute până când încep să se întărească și devin ferme. Se scot și se usucă. Se curăță de membrană și eventualele zgârciuri. Se taie după curățare în cubulețe de aproximativ 3 cm. Se topește untul în uleiul de măsline, se adaugă usturoiul și rozmarinul, iar după un minut se aduc și momițele în tigaie. Se gătesc în tranșe dacă se folosește o tigaie mică. Se prăjesc pe fiecare parte până când se rumenesc.
 

Pentru cartofi
- 700gr cartofi
- 3 lg. ulei de măsline
- 30g. unt
- 1 grăunte de usturoi
 Se fierb cartofii întregi, când sunt fierți se scot și se lasă să se răcească. Se curăță de coajă și se taie în bucăți de dimensiunea momițelor. Se presară cu sare și se gătesc precum s-au gătit și momițele. Se poate folosi aceeași tigaie, fără a se spăla în prealabil. Se scot când sunt bine rumeniți și se scurg de lichidul în exces.
Pentru roșii și praz 
- 1 fir de praz
- 300gr roșii cherry
- ulei de masline
- oțet balsamic
- sare
 Roșiile cherry se taie în jumătăți, se presară cu un strop de ulei de măsline și unul de oțet balsamic, sare, piper și se pun într-o tavă de copt. Prazul se taie în bucăți de 5 cm lungime, iar apoi pe jumătate. Se presară cu ulei de măsline, sare și se pun în tavă alături de roșiile cherry. Se țin la cuptorul preîncălzit la 250°C pentru 5 minute, după care se scade temperatura la 200°C și se mai țin pentru încă 3-4 minute. E posibil ca prazul să se gătească mai repede, așa că trebuie verificat din când în când să nu se ardă. Se păstrează în cuptor până în momentul servirii.


Pentru sos  
- 1/2 legatură busuioc
- 1 praf de sare
- 50 ml. ulei de măsline
- 1 grăunte de usturoi
- 1 crenguță rozmarin
 Se pun într-un mojar un grăunte de usturoi, busuioc, crenguța de rozmarin și un praf de sare, se pisează și amestecă bine. Se adaugă uleiul de măsline și se continuă amestecarea până când sosul se omogenizează.

Servire
 Se împart momițele și cartofii în patru farfurii puțin adânci, se adaugă roșii, praz și se stropește totul cu sos. Se servește alături de un vin roșu ușor, poate un Pinot Noir, dar și un vin alb poate fi o alegere bună.









Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu