-800g cartofi -1 leu;
-1 lg piper;
-1 lg sos ardei iute;
-2 graunti usturoi tocati foarte marunt;
-2 lg ulei de masline;
-1 lg sare.
Se incepe cu pregatirea cartofilor, se spala si curata de coaja si se taie cubulete cu latura de circa 1 cm. Se pun intr-un vas termorezistent, se amesteca cu restul ingredientelor si se dau la cuptorul preincalzit la 180°C, pentru 20-30 minute sau pana cand sunt bine rumeniti.
-1 kg calamari baby - 40 lei;
-2 ardei iuti curatati de seminte si tocati marunt - 1leu;
-coaja unui lime dat pe razatoare;
-zeama de la 1/2 lime -1leu;
-1 lg pasta de ardei iute;
-2 lg ulei de masline;
-sare.
Intre timp se pregatesc calamarii. Li se taie capul cu tentaculele, se spala si se scoate ciocul, iar apoi se spala tuburile si se inlatura osul din interor. Se caleste putin ardeiul iute in uleiul de masline incins, se adauga doar tuburile calamarilor, pasta de ardei si un praf de sare. Se prajesc pentru 3-4 minute, iar daca calamarii lasa prea mult lichid, se arunca. Se scot din tigaie, se presara cu coaja de lime si se stropesc cu zeama.
In aceeasi tigaie se prajesc pentru un minut tentaculele, se patreaza separat de tuburi.
Cand sunt gata si cartofii se amesteca cu tuburile de calamar.
-400g spanac congelat - 6 lei;
-2 graunti de usturoi;
-coaja unei lamai data pe razatoare;
-40g unt - 1,5 lei;
-sare si piper.
Se decongeleaza in prealabil spanacul. Se pune intr-o tigaie incinsa si se gateste la foc mediu pentru 2 minute sau pana cand se evapora apa in exces. Se adauga usturoiul tocat foarte marunt, sare, piper si untul. Se continua gatirea pentru inca un minut. Se ia de pe foc si se presara cu coaja de lamaie.
Pentru ouale posate:
-6 oua - 4 lei;
-2 lg otet;
-1 lg sare.
Se pun 2 litri de apa la fiert intr-o oala. Se adauga otetul si sarea. Se sparg ouale in 6 vase mici individuale. Cand apa incepe sa fiarba, se invarte energic cu ajutorul unei linguri pana cand se creeaza un vartej. Se pun ouale pe rand in mijlocul vartejului, recomand sa se gateasca in doua transe. Se gatesc ouale pentru 3 minute si se scot cu ajutorul unei linguri, pentru a se scurge de apa, si se pastreaza calde.
Pentru servire
Se folosesc farfurii intinse, iar pentru a obtine forma de turnulet se folosete un inel metalic pentru decorat, 6-8 cm diametru. Se pune inelul in farfurie si se umple trei sferturi cu cartofii cu calamari, urmat de un strat de spanac. Se adauga cate un ou si se scoate inelul. Se pun tentaculele imprejurul turnuletului, se presara totul cu piper, si se sparge oul chiar inainte de servire. Se pot adauga cateva picaturi de sos picant pe ou. Cum preparatul este destul de picant, un pahar cu limonada este foarte potrivit.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu