Ingrediente pentru 2 portii:
-1 piept rata;
-1 cartof dulce de aprox. 0.5 kg;
-300g mazare congelata sau la conserva;
-100 ml smantana pentru gatit;
-2 lg parmezan ras;
-2 lg otet balsamic;
-50 ml vin rosu sec;
-3 crengute menta;
-1 crenguta rozmarin;
-1 ardei chili;
-2 lg unt;
-ulei de masline;
-sare si piper.
Se spala si usuca pieptul de rata. Se cresteaza pielea pe diagonala, din ambele sensuri, fara a se patrunde carnea. Se freaca cu sare, piper si putin ulei si se lasa la frigider 1 ora.
Intre timp, se pune mazarea in apa clocotita pentru 2 minute si apoi se scurge de apa. Se amesteca cu menta, 50 ml smantana, parmezanul si sarea si se paseaza cu ajutorul unui blender pana se omogenizeaza.
Cartoful dulce se taie pe jumatate si apoi felii subtiri cu ajutorul unei mandoline. Se amesteca cu smantana ramasa, sare si piper si se lasa 20 de minute. Se aseaza feliile de cartof in straturi, ungandu-se cu putin unt, pana ajunge la o inaltime de 3-4 cm. Dintr-un cartof se pot obtine 4 turnulete. Se aseaza cartofii pe hartie de copt intr-un vas termorezistent, se acopera si se dau la cuptorul preincalzit la 160°C pentru 30 de minute. Se scot afara si se aseaza o greutate pe fiecare turnulet pentru 20 de minute. Se taie marginile pentru a se obtine forma dorita, paralelipiled, cub (din cartoful cu aceasta dimensiune eu am obtinut 8 bucati)... Dupa care se prajesc in putin ulei de masline, pe fiecare parte, pana se rumenesc.
Se prajeste pieptul pe ambele parti, prima oara pe partea cu piele, cate 3 minute. Nu se adauga ulei pentru ca are suficienta grasime. Din cand in cand se mai scoate cu o lingura din grasimea din tigaie. Se muta pieptul intr-un vas termorezistent, se stropeste cu grasimea din tigaie, se acopera si se da la cuptor pentru 10 minute, la 160°C. Se lasa sa se odihneasca 10 minute inainte de taiere.
Pentru sos se opresc in tigaie doua linguri de grasime, se adauga vinul, otetul, rozmarinul, ardeiul chilli, sare si piper. Se lasa sa clocoteasca un minut si se adauga untul ramas. Se tine pe foc pana cand se topeste untul si sosul se ingroasa.
Enjoy!
-1 piept rata;
-1 cartof dulce de aprox. 0.5 kg;
-300g mazare congelata sau la conserva;
-100 ml smantana pentru gatit;
-2 lg parmezan ras;
-2 lg otet balsamic;
-50 ml vin rosu sec;
-3 crengute menta;
-1 crenguta rozmarin;
-1 ardei chili;
-2 lg unt;
-ulei de masline;
-sare si piper.
Se spala si usuca pieptul de rata. Se cresteaza pielea pe diagonala, din ambele sensuri, fara a se patrunde carnea. Se freaca cu sare, piper si putin ulei si se lasa la frigider 1 ora.
Intre timp, se pune mazarea in apa clocotita pentru 2 minute si apoi se scurge de apa. Se amesteca cu menta, 50 ml smantana, parmezanul si sarea si se paseaza cu ajutorul unui blender pana se omogenizeaza.
Cartoful dulce se taie pe jumatate si apoi felii subtiri cu ajutorul unei mandoline. Se amesteca cu smantana ramasa, sare si piper si se lasa 20 de minute. Se aseaza feliile de cartof in straturi, ungandu-se cu putin unt, pana ajunge la o inaltime de 3-4 cm. Dintr-un cartof se pot obtine 4 turnulete. Se aseaza cartofii pe hartie de copt intr-un vas termorezistent, se acopera si se dau la cuptorul preincalzit la 160°C pentru 30 de minute. Se scot afara si se aseaza o greutate pe fiecare turnulet pentru 20 de minute. Se taie marginile pentru a se obtine forma dorita, paralelipiled, cub (din cartoful cu aceasta dimensiune eu am obtinut 8 bucati)... Dupa care se prajesc in putin ulei de masline, pe fiecare parte, pana se rumenesc.
Se prajeste pieptul pe ambele parti, prima oara pe partea cu piele, cate 3 minute. Nu se adauga ulei pentru ca are suficienta grasime. Din cand in cand se mai scoate cu o lingura din grasimea din tigaie. Se muta pieptul intr-un vas termorezistent, se stropeste cu grasimea din tigaie, se acopera si se da la cuptor pentru 10 minute, la 160°C. Se lasa sa se odihneasca 10 minute inainte de taiere.
Pentru sos se opresc in tigaie doua linguri de grasime, se adauga vinul, otetul, rozmarinul, ardeiul chilli, sare si piper. Se lasa sa clocoteasca un minut si se adauga untul ramas. Se tine pe foc pana cand se topeste untul si sosul se ingroasa.
Enjoy!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu