sâmbătă, 10 octombrie 2015

Prepelita cu piure de cartofi si sos de sfecla si hrean



Ingrediente pentru 6 portii, pret total 60 lei/ portie 10 lei.


Pentru prepelite:
-6 prepelite - 800g - 35-40 lei;
-3 lg ulei de masline;
-30g unt - 1 leu;
-cateva fire de cimbru proaspat - 1 leu (o leg.);
-sare.

Pentru piureul de cartofi:
-2kg cartofi - 3 lei;
-100g unt - 3 lei;
-100ml lapte - 0.5 lei;
-sare.

Pentru piureul de sfecla:                                     Pentru sosul de sfecla si hrean;      
-1 sfecla mare - 1 leu;                                           -4 lg hrean proaspat dat pe razatoare - 1 leu;
-2 lg ulei de masline;                                            -1 ceapa mare taiata marunt - 0,5 lei;
-3 lg otet balsamic;                                               -5 graunti de usturoi zdrobiti si taiati marunt - 0,5 lei;
-cateva fire de cimbru verde;                                -250 ml supa de legume -1,5 lei;
-sare.                                                                     -200 ml smantana pentru gatit - 4 lei;
                                                                              -2 lg ulei de masline;
                                                                              -sare.
Pentru servire:
- 1 salata - 3 lei;
- cativa morcovi mici gatiti la abur si apoi trasi in tigaie cu putin unt si sare -2 lei.


Piureul de sfecla
 Se incepe cu gatirea sfeclei, pentru ca se coace/fierbe mai greu. Se poate coace la cuptor, fierbe in apa sau gati la abur, intreaga sau taiata cubulete, depinde de cat de repede se vrea sa fie gata. Eu am curatat-o de coaja si taiat-o in sferturi, iar apoi am gatit-o 30 de minute la abur, pana cand a fost usor de patruns cu o furculita. Se lasa sa se raceasca putin si se pune intr-un blender cu uleiul, otetul, cimbrul si sarea. Se amesteca pana cand devine o pasta. Se pune compozitia intr-un tifon si se scurge bine, sau se trece printr-o strecuratoare foarte fina. Sucul obtinut se va folosi la sos.

Piureul de cartofi
 Se fierb cartofii, se curata de coaja, se amesteca cu untul si laptele si se zdrobesc. Se asezoneaza cu sare si se pastreaza la cald.

Sosul de sfecla si hrean
 Se prajesc ceapa si usturoiul in uleiul de masline pentru 3-4 minute. Se adauga supa si se fierbe pana cand se reduce la jumatate. Se adauga sucul de sfecla, hreanul, smantana si un praf de sare si se continua fierberea pana cand se reduce din nou la jumatate, Se paseaza cu un blender pana cand devine un sos omogen. Se acopera si se da deoparte.

Prepelitele
  Se leaga picioarele prepelitelor cu o ata (daca nu se leaga, dupa gatire vor arata ca si cum au fost calcate de o masina), iar apoi se freaca cu sare si se prajesc in uleiul de masline pana cand se rumenesc. Se intorc pe fiecare parte. Cand sunt rumenite bine, se adauga untul in tigaie si cimbrul. Cand untul se topeste se baga tigaia (daca tigaia nu poate fi bagata la cuptor, se transfera intr-un vas termorezistent) in cuptorul preincalzit la 170°C pentru 10 minute. Dupa 5 minute se intorc prepelitele pe cealalta parte.

 

Servire
 Pentru servire se folosesc farfurii putin adanci. Se pun cateva linguri de sos pe fundul farfuriei, deasupra se pune o portie de piure, apoi cateva frunze de salata, morcovii si o prepelita (se taie ata cu care au fost legate). Deasupra prepelitei se pune o lingura de piure de sfecla si se presara cu frunze de cimbru. In general prepelita se potriveste cu vin alb si parfumat, dar datorita sosului de sfecla eu am ales un vin rosu, mi s-a parut ca se completeaza cum trebuie, si da, am avut dreptate.


                         


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu