vineri, 10 aprilie 2015

Burger cu somon, dovlecel, guacamole si sos de iaurt cu hrean


Ingrediente pentru 12 burgeri. Pret total 100 lei, pret bucata 8 lei.

Pentru burgeri:
-1 kg somon, eu am cumparat gujonette de somon (sunt fasii ramase in urma pregatirii fileurilor, sunt taiate de obicei pe latimea fileului) - 40 lei;
-1/2 kg somon afumat, am cumparat burta de somon afumata, care are un pret foarte bun raportat la calitate - 12 lei;
-4 oua - 2,5 lei;
-400g pesmet - 1,5 lei;
-1 legatura ceapa verde - 1 leu;
-1 legatura marar - 1 leu;
-1 ardei iute - 0,5 lei;
-2 lg capere - 1 leu;
-2 lg masline verzi - 0,5 lei;
-sare si piper.

Pentru dovlecei:
-3 dovlecei, 1kg - 10 lei
-3 lg ulei masline;
-sare.

Pentru sosul de iaurt cu hrean:                             Pentru guacamole:
-1 iaurt gras si cremos de 350 g - 5 lei;                    -4 avocado -12 lei;
-2 lg hrean tocat - 0,5 lei;                                         -4 rosii mici - 2 lei;
-1 leg. marar - 1 leu;                                                 -2 graunti usturoi;
-zeama de la 1/2 lime - 0,5 lei;                                 -1 ceapa rosie;
-sare.                                                                         -1 ardei iute - 0,5 lei;
                                                                                  -sare.
Pentru servire: 

-12 chifle - 6 lei ;
-100 gr. baby spanac - 6 lei.

Sosuri:
 Reteta pentru guacamole se gaseste aici. Se pastreaza la frigider pana cand sunt gata burgerii.

 Pentru sosul de iaurt se amesteca iaurtul cu hreanul, mararul tocat marunt, zeama de la lime si putina sare. Se pune langa sosul guacamole pana la servire.

 Dovlecelul fript:
Se taie dovlecelul felii de 1/2 cm, se presara cu sare si se lasa sa se scurga de apa circa 10 minute. Se unge o tigaie grill cu putin ulei si se incinge bine. Se frig bucatile de dovlecel pe ambele parti pana cand se inmoaie putin. Se scot din tigaie si se stropesc cu uleiul de masline ramas.

 Burgerul din somon:
 Se curata somonul de piele in caz ca are. Se pune intr-un blender si se toaca marunt.

 Se toaca marunt ceapa, mararul, ardeiul iute, caperele si maslinele. Pentru rapiditate se pot pune si ele in blender, dar separat de somon.

 Se pune somonul intr-un bol, se adauga ouale batute, mixul obtinut anterior, sare si piper. Se amesteca adaugandu-se treptat pesmetul pana cand devine o pasta omogena. Se formeaza apoi burgeri de marimea chiflelor, in jur de 12 din cantitatea mentionata mai sus. Eu m-am ajutat de niste forme metalice cilindrice pentru a obtine forme egale. Se pot frige/praji pe gratar/tigaie grill/tigaie fara a se adauga ulei pentru vor lasa suficienta grasime. Daca se prepara intr-o tigaie grill sau o tigaie, din cand in cand se mai scurge excesul de grasime. Se frig/prajesc pe fiecare parte 3-4 minute, depinde de grosime, pana cand sunt bine rumeniti.

 Asamblare:
 Se taie chiflele pe jumatate, se pune un strat de guacamole, un burger, o felie de dovlecel, sosul de iaurt, iar la final cateva frunze de spanac. Se servesc alaturi de cartofii gatiti la cuptor si un pahar de vin alb rece. Cateva felii de lime pentru a stropi burgerul din cand in cand sunt binevenite, in acest fel se evita greata in cazul consumului excesiv.











Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu