marți, 20 ianuarie 2015

Salata Thai cu vita


 Salatele Thai sunt componente ale bucatariei thai, bucataria traditionala Thailandeza. Salatele Thai de multe ori nu contin legume crude sau fructe ca ingredient principal, ci carne tocata, fructe de mare sau chiar taitei. Ca si salatele occidentale, aceste preparate contin un agent care da acreala, de obicei lime, si includ plante aromatice si salate. Salatele Thai sunt servite ca fel principal, de multe ori cu orez sau taitei de orez.

Ingrediente pentru 4 portii:
Pentru salata:
-400 g carne de vita (muschiulet sau carne maturata)
-1/2 kg varza chinezeasca;
-300g rosii - taiate bucati mai mici;
-200g castravete - curatat de seminte si feliat;
-2 ardei capia - taiati bastonase;
-1 leg ceapa verde - taiata marunt;
-cateva frunze menta proaspata;
-200 g taitei;
-ulei pentru prajit;
-piper Sichuan;
-sare.

Pentru dressing:
-zeama de la un lime;
-20 ml sos soia;
-1 lg zahar.


 Cel mai delicat ingredient in aceasta salata este carnea. Calitatea ei trebuie sa fie foarte buna, intrucat gatirea va consta doar intr-o prajire rapida, si trebuie sa ramana frageda. Pentru aceasta se foloseste muschiulet sau carne maturata. De asemenea se poate folosi carne gatita la cuptor, care este deja fragezita, iar inainte de a fi aruncata in salata doar se prajeste putin, pentru aroma si crusta.


 Pentru acest preparat eu am folosit pulpa de manzat maturata, am gasit la Cora, dar se gasete si in alte supermaketuri. Pretul, putin piperat, este adecvat calitatii - 60 lei/ kg.


 Se taie carnea fasii subtiri. Se prajeste intr-un wok, cu putin ulei de floarea soarelui, pana cand se rumeneste. Nu trebuie prajit foarte mult, maxim 4 minute in cazul muschiuletului sau a carnii maturate, iar daca se foloseste carne gatita inainte, trebuie prajita doar 2 minute. Se asezoneaza cu sare si piper si se da deoparte.


  Se fierb taiteii dupa cum scrie pe ambalaj.

 Se amesteca varza cu ardeii, rosiile, castravetele, ceapa, taiteii, carnea si menta. Se adauga piper si sare, dar nu foarte multa pentru ca dressingul contine sos de soia.

 Pentru dressing se amesteca sosul de soia cu zeama de lamaie si zaharul, pana cand cel din urma se dizolva.

 Pentru servire se pune in farfurii salata si se stropeste din belsug cu sosul obtinut anterior.








Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu