marți, 27 ianuarie 2015

Langustine cu bacon crocant, salata de castraveti, ridichi, sfecla si ulei cu busuioc

Ingrediente pentru 2 persoane.

Pentru langustine:
-6 langustine - 600g;
-5 graunti usturoi;
-sare;
-ulei de masline extravirgin.

Pentru salata:
-3 castraveti;
-1 legatura ridichi;
-2 lg germeni de ridichi;
-cateva frunze de rucola;
-cateva frunze de loboda rosie (cat mai mici);
-3 lg otet din vin de Xeres;
-ulei masline extravirgin;
-sare si piper.

Pentru bacon-ul crocant:                                              Pentru uleiul aromat:                          
-150g bacon taiat felii subtiri;                                      -100ml ulei masline extravirgin;
-sare.                                                                             -1 mana frunze busuioc.

 Se fierbe putina apa intr-o oala, se adauga langustinele cand apa clocoteste pentru 1 minut. Se scot, se curata de carapace si se pun la scurs. Se incalzeste uleiul de masline si se adauga usturoiul zdrobit, necuratat de coaja. Se tine focul la mediu, pentru a nu se arde usturoiul, si dupa 1 minut se adauga langustinele. Se prajesc pentru 2 minute, se scot, se pun pe un servetel absorbant si se dau deoparte.

 Se fierbe sfecla la aburi pentru 30-40 min, pana cand se inteapa usor cu o furculita. Se lasa sa se raceasca, se curata de coaja, iar cu ajutorul unui dispozitiv de scoatere a cotoarelor de mar se scot cilindri din sfecle. Se taie felii subtiri si se amesteca cu putin otet, ulei de masline si sare.
 Se curata castravetii de coaja, se taie felii subtiri inlaturandu-se partea cu seminte. Ridichiile se taie felii subtiri. Se amesteca cu castravetii si se stropesc cu otetul  si putin ulei de masline. Se lasa 10-15 min apoi se scurg si se presara cu putina sare.

Se aseaza bacon-ul intr-o tava pe hartie de copt, se acopera cu o alta bucata de hartie, iar deasupra ei se pune o greutate (ex.: o tava cu putina apa in ea). Se da la cuptor, la temperatura mare, pana cand devine crocant, cca 15 min.

Se blanseaza busuiocul in apa clocotita pentru 30 sec. Se scoate in apa rece si se pune la scurs. Se pune intr-un blender, se adauga uleiul si se mixeaza bine, pana cand uleiul se ingroasa. Se strecoara printr-o sita foarte fina, sau chiar o bucata de tifon, pentru a inlatura bucatile de busuioc ramase.

Se pun pe o farfurie intinsa cate 3 cozi de langustine. Se adauga pe rand bucati de castravete, ridiche, sfecla, rucola, germeni de ridiche, loboda si bacon crocant, in forma de semiluna. La final se stropeste totul cu uleiul aromat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu