duminică, 3 iunie 2018

Foie gras cu piure de mazăre și salată de rucola


Pregătire:30 minute
Preparare:40 minute
Cantitate:8 porții
Preț:  120 lei
Dificultate: medie

Ingrediente

Pentru foie gras:

-1 ficat de rață sau gâscă 800g;
-1 lg. sare;
-1 lg. piper proaspăt măcinat;
 Se separă lobii ficatului, și se taie pe lungime. Se înlătură cât mai multe vinișoare cu mâna. Se presară cu sare și piper, iar apoi se pune pe o bucată de folie alimentară întinsă. Se distribuie uniform în formă dreptunghiulară și se rulează sub formă cilindrică. Se ține apoi pentru 2 ore în frigider sau pentru 30 de minute in congelator, ori până când se întărește. Se poate găti în 3 feluri, se poate fierbe (ca aici), ori se poate găti la cuptor la bain-marie (doar ca nu se mai pune in folia alimentară, ci într-un vas dreptunghiular termorezistent micuț sau într-o mini formă de cozonac), ori la sous-vide, metodă aleasă pentru această rețetă. Se scoate din frigider/congelator și se bagă într-o pungă de vidat, vidându-se ulterior cu ajutorul unui aparat de vidat. Se încălzește apa în aparatul de vidat la 60C, se pune punga în aparat și se gătește pentru 30 de minute. Se lasă să se răcească apoi și se taie felii de 2 cm grosime, dar chiar înainte de servire.
 

Pentru piureul de mazăre:

-600 g. mazăre congelată; -1 ceapă albă;
-50 g. parmezan;
-50 g. unt;
-3 grăunți usturoi;
-2 lg. mentă verde;
-2lg ulei de măsline;
-sare, piper;
 Se decongelează mazărea și se gătește conform instrucțiunilor de pe ambalaj. Se toacă ceapa și usturoiul mărunt și se prăjesc în uleiul de măsline pentru 2-3 minute. Se dă parmezanul pe răzătoare, iar menta se toacă mărunt. Se pun toate ingredientele într-un vas ți se pasează cu ajutorul unui blender vertical până când se ajunge la consistenta dorită. Dacă este prea gros piureul, se mai adaugă puțin din apa in care a fost gătit. Se acoperă și se dă deoparte.
 

Pentru salata de rucola:
-150 g. rucola;
-30 g. roșii uscate;
-2 lg. capere;
-2 lg. ulei de măsline;
-2 lg. oțet balsamic;
-sare, piper.
 Se toacă caperele și roșiile mărunt, se adaugă alături de restul ingredientelor într-un vas și se amestecă bine.

Pentru servire:

-8 felii de pâine;
-ulei de măsline.
 Se taie discuri din feliile de pâine de dimensiunea ruloului făcut din ficat, iar apoi se prăjesc. Se taie ruloul de foie gras în 8 porții egale. Se pune o bucată de pâine în centrul unei farfurii plate, urmat de 2 linguri cu piure, iar apoi o bucată de foie gras. Se adaugă la final o porție de salată peste bucata de foie gras. Se stropește cu puțin ulei de măsline și se servește alături de un pahar cu vin alb.
 



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu