marți, 22 martie 2016

Bibimbap

 Bibimbap este un preparat specific Coreean. Tradus literalmente inseamna "orez amestecat". Pe scurt, este un bol cu orez fiert, legume sotate si un ou prajit, amestecate inainte de servire. Nelipsite sunt sosul gochujang (un sos de ardei iute) si sosul de soia. Se adauga de cele mai multe ori si carne de vita in completare. Inainte de servire se amesteca bine toate ingredientele.
 Legumele folosite in mod obisnuit sunt: castravete, dovlecel, ciuperci, spanac, muguri de soia, tofu, salata, iar puiul sau fructele de mare pot inlocui vita. Pentru un efect vizual mai atragator, dar si pentru o mai buna nutritie sunt folosite legume de cel putin 5 culori diferite. Legumele sunt aranjate in asa fel incat culorile adiacente sa se completeze.
 Sosul de ardei, alaturi de ulei de susan si seminte de susan sunt specifice Coreei de Sud.
 Exista multiple variatii ale acestui preparat, se poate folosi aproape orice leguma, imaginatia trebuie lasata sa isi faca treaba.
 Se serveste de cele mai multe ori in vase foarte mari, ceea ce e bine, pentru ca adevarata savoare nu vine cu primele imbucaturi. Cu cat descoperi mai multe arome, cu atat devii mai atras sa mananci mai departe. Asa ca nu se recomanda consumarea in timpul unei cure de slabire, pentru ca nu exista posibilitatea abtinerii, cat de mare ar fi vasul, se mananca tot.
 Gradul de dificultate este mediu. Iar timpul gatirii, cu o buna organizare, nu trebuie sa dureze foarte mult. Fiecare preparat trebuie gatit individual, asa ca 2 tigai, injumatatesc la propriu timpul.

Tinand cont ca se folosesc multe ingrediente, am sa descriu prepararea separat pentru fiecare ingredient.

Folosind cantitatile de mai jos se obtin 4 portii generoase.
Pretul total este de 70-80 lei, iar pretul per portie este de aproximativ 20 de lei.

Carnea:
-800g carne vita tocata -  20 lei;
-2 graunti usturoi tocati foarte marunt;
-1 lg ghimbir dat pe razatore;
-1 lg ulei de susan;
-2 lg ulei pentru prajit;
-2 lg sos de soia;
-1 lg sare.

 Se amesteca carnea cu restul ingredientelor, mai putin uleiul pentru prajit, si se lasa sa se aromeze cel putin 30 min. Dupa care se prajeste in uleiul pentru prajit, amestecandu-se frecvent, pana cand se rumeneste putin.

Zucchinii:
-2 zucchini - 5 lei;
-1 ardei iute taiat rondele- 1 leu;
-2 graunti usturoi tocati marunt;
-1 lg sare;
-2 lg ulei pentru prajit;

 Se incinge uleiul, se adauga usturoiul si ardeiul urmat de zucchini-ul taiat julienne si presarat cu sare. Se prajeste la foc mare pentru 2 minute, pana cand se inmoaie putin.

Morcovii:
 Am folosit 2 tipuri de morcovi, portocalii si mov. O parte i-am gatit cu ghimbir si seminte de susan alb, cei mov, iar restul cu usturoi si seminte de susan negru.

-3 morcovi mari 400g- 1,5 lei;
-5 morcovi mov 400g - 3 lei;
-1 lg seminte de susan alb;
-1 lg seminte de susan negru;
-2 lg usturoi zdrobit;
-sare;
-ulei pentru prajit.
 Se taie morcovii bastonase subtiri si se presara cu putina sare, nu se amesteca. Se prajesc cei portocalii alaturi de usturoi, adaugandu-se spre final susanul alb, pentru 2-3 min. Cei mov se amesteca cu ghimbirul si se prajesc si ei tot pentru 2-3 minute, iar la final, se adauga susanul negru.

Ciupercile:
-500g ciuperci champignon - 6 lei;
-2 graunti usturoi tocati marunt;
-un praf de sare;
-ulei pentru prajit.

 Se taie ciupercile felii subtiri si se amesteca cu sarea si usturoiul. Se prajesc in ulei pentru cateva minute, pana cand se rumenesc. Daca lasa prea multa apa, se scurg in timpul prajirii.

Ciupercile shiitake:
- 6 ciuperci shiitake deshidratate - 3 lei;
- un praf de sare;
- ulei pentru prajit.

 Se tin ciupercile in apa calda pentru cateva ore, pana cand se hidrateaza. Apoi se taie marunt, se presara cu putina sare si se prajesc pentru 1 minut, in putin ulei foarte bine incins.

Spanacul:
-400g spanac congelat sau proaspat - 4 lei;
-50g unt - 1,5 lei;
-2 graunti usturoi tocati marunt;
-zeama de la 1/2 lamaie - 0,5 lei;
-sare

 Se decongeleaza spanacul si apoi se soteaza in unt pentru 3 minute. Se adauga usturoiul, sarea si zeama de lamaie si se continua gatirea pentru inca 2 minute.

Vlastarii de fasole:
-200g vlastari de fasole - 7 lei;
-2 fire de ceapa verde tocate marunt - 0,5 lei;
-putina sare;
-ulei pentru prajit.

 Se prajesc vlastarii de fasole pentru 2 minute in ulei. La final se presara cu putina sare si se amesteca cu ceapa.

Ceapa:
-3 cepe mari - 1leu;
-1lg sare;
-ulei pentru prajit

 Se incinge uleiul, se adauga ceapa si se da focul la mediu. Se presara cu sare si se prajeste pentru 5 minute, pana cand ceapa devine translucida.

Sosul picant:
 In mod obisnuit se foloseste sosul gochujang care din pacate nu se gaseste la noi. Asa ca eu am improvizat un sos.

-2 lg sos de ardei iute - 0,5 lei;
-100 ml sos de rosii - 0,5 lei;
-1 lg zahar brun;
-2 lg ulei de susan;
-1 lg seminte de susan alb;
-1 lg seminte de susan negru.

Se amesteca toate ingredientele energic pana cand se dizolva zaharul.

Ouale:
-4 oua -2 lei;
-ulei pentru prajit.

 Se prajesc ouale in ulei la foc mic. Cand albusul se albeste si se intareste, dar galbenusul este inca moale, se ia de pe foc.

Orezul:
-400g orez - 5 lei;
-sare.

 Se fierbe orezul in apa cu sare dupa cum scrie pe ambalaj.


Pentru servire:

 Este nevoie de 4 vase adanci termorezistente. Se imparte orezul in 4 portii egale si se pune in fiecare vas. Se dau vasele la cuptor pana cand orezul se incalzeste foarte bine. Se pun deasupra orezului parti egale din toppinguri. Deasupra lor se pune sosul si oul. Daca o parte din ingrediente s-au racit, se mai incalzesc putin in cuptor. Inainte de servire se amesteca toate ingredientele, dupa gust se adauga extra sos de soia si sos picant.











Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu