marți, 16 februarie 2016

Pozole cu carne de curcan

 Pozole este o supa sau tocana traditionala din Mexic. Ca si ingrediente principale are "hominy" si carne (de obicei de porc) si poate fi asezonata si garnisita cu ardei, varza, ridichi, ceapa, avocado, lime, lamaie si diverse sosuri.
 Cea mai usoara definitie pentru "hominy" este urmatoarea: porumb uscat rehidratat. "Rehidratarea" se face prin fierbere indelungata si pentru fragezire se foloseste un ingredient "ciudat": soda caustica. Se foloseste o cantitate atent controlata, si dupa ce este fiarta o perioada, se inlatura prin mai multe clatiri. Nu cred ca se gaseste la noi, iar ca si inlocuitor, eu unul nu gasesc boabele de porumb potrivite. As spune ca nautul este mai apropiat ca si gust si textura. Cum hominy nu am gasit, am folosit naut, iar ca si carne se pote folosi si pui, am ales sa folosesc curcan.
 Un alt ingredient nelipsit din aceasta supa sunt ardeii iuti. Se folosesc de obicei ardei iuti uscati, care se fierb pentru rehidratare, si apoi se amesteca cu putina ceapa, usturoi si zeama de lamaie si se paseaza pana devin un sos subtire. Se pot folosi mai multe tipuri de ardei, dar foarte important sa existe un soi foarte iute. Eu am folosit doua soiuri "arbol" pentru iuteala si "pasilla" pentru aroma usor afumata. Se pot inlocui cu alte soiuri locale de ardei in lipsa sau chiar cu ardei proaspeti. Ardeii folositi de mine se gasesc in magazinele de mirodenii.

Ingrediente pentru 8 portii - pret aproximativ 50 lei/ pret portie 6 lei .


Pentru supa:
-1 kg pulpa de curcan (dezosata si fara piele) - 22 lei;
-500g naut - 5 lei;
-2 morcovi - 0,5 lei;
-1 ceapa mare - 0,5 lei;
-3 frunze de dafin;
-2 lg cimbru verde;
-1/2 capatana usturoi - 0,5 lei;
-3 lg ulei de masline;
-sare.

Pentru piureul de ardei:                              Pentru servire:
-6 ardei arbol - 3 lei;                                      -1/2 salata iceberg - 2lei;
-2 ardei pasilla - 2 lei;                                    -1 leg ridichi - 1leu;
-1 ceapa mica - 0,5 lei;                                  -1 ceapa - 0,5 lei;
-1/2 capatana usturoi - 0,5 lei;                       -1 avocado - 3lei;
-2 lg sos de rosii;                                           -2 lg oregano uscat;
-zeama de la 1 lime;                                      -2 lime - 2 lei;
-sare.                                                              -tortillas - 4 lei.

 Se pune nautul la inmuiat cu o seara inainte. Se pune la fiert. Se schimba de cateva ori apa in care se fierbe si se incearca sa se inlature cat mai multe coji. Trebuie fiert pentru 2 pana la 3 ore. Cand e gatit se da deoparte.





 Se incinge uleiul de masline intr-o oala (cca 5l). Se taie pulpa de curcan in bucati mari si se pune in uleiul incins. Cand se rumenesc pe toate partile se adauga cimbrul, foile de dafin, ceapa tocata marunt, usturoiul zdrobit si morcovul taiat cubulete. Se continua prajirea pentru 2-3 minute. Se adauga apa pana cand se umple oala. Se asezoneaza cu sare si se lasa sa fiarba, la foc mic,  pana cand carnea devine foarte frageda, aprox 1-1,5h.





 Se curata ardeii iuti de seminte apoi se pun intr-o oala si se acopera cu apa. Se fierb pentru 5 minute, la foc mic, pana cand se rehidrateaza. Se scot din apa si se pun intr-un blender, se adauga restul ingredientelor si se amesteca pana cand devin o pasta. Se adauga din apa in care au fiert pana cand devine o pasta subtire.





 Se scoate carnea din oala cand este gata. Se rupe in bucati mici. Se pun bucatile de carne din nou in oala alaturi de piureul de ardei si naut. Daca a scazut foarte mult se adauga putina supa de legume. Se da in clocot si se fierbe pentru inca 10 minute.


Pentru servire:
 Se pune supa in farfurii iar deasupra se pun cateva frunze tocate de salata, bucati de ridichi, ceapa, avocado si  se presara oregano. La final se storc 2-3 felii de lime si se serveste alaturi de tortillas calde. Chiar daca este o supa, o bere light mexicana se potriveste de minune.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu