joi, 10 decembrie 2015

Supa cantoneza cu fructe de mare

 Supa cantoneza cu fructe de mare este una dintre cele mai raspandite supe din bucataria cantoneza (una dintre cele 8 bucatarii traditionale chinezesti). Este foarte raspandita in Honk Kong si de asemenea in toate Chinatowns din alte tari. Supa este considerata ca avand pret intre mediu si scump, depinzand de ingrediente. 
 Este in general groasa si omogena, iar ca culoare este alba si putin transparenta.

 In ciuda faptului ca sunt multe ingrediente ce trebuie folosite, se prepara relativ usor. Iar daca supa de legume este deja pregatita prepararea nu dureaza mai mult de o ora. Este o schimbare interesanta de la supele/ciorbele clasice preparate la noi.


Ingrediente pentru 8 portii - 65 lei pret total/ 8 lei portie:
-500g creveti (250 g decorticati) - 25 lei;
-1 crab - 12 lei;
-200g ciuperci pleurotus - 2 lei;
-100g ciuperci shimeji mix - 7 lei;
-300g surimi - 4 lei;
-200g tofu - 3,5 lei;
-albusurile de la 5 oua - 3 lei;
-1 capatana usturoi -0,5 lei;
-50g amidon de porumb - 0,5 lei;
-1 leg ceapa - 1 leu;
-50 ml vin din orez;
-30 ml sos de soia;
-2 litri supa de legume/pui -2-3 lei;
-800 ml supa de creveti -1.5 lei;
-2 lg ulei pentru prajit;
-sare.

 Din carcasele crevetilor, o ceapa, 1 morcov, 1 bucata mica telina, 1 bucata pastarnac, un praf de sare si 1 litru apa se face supa de creveti. Se fierbe pana cand legumele sunt usor de patruns cu o furculita, si cantitatea de apa scade cu 1/4.

 Se fierbe crabul in apa cu sare pentru 5-6 minute, iar apoi se desface carapacea si se scoate carnea. Se da deoparte.

 Se taie crevetii si surimii in bucati de 3-4 cm, iar branza tofu in cubulete mici.

 Se taie usturoiul marunt si se prajeste pentru un minut intr-o oala in uleiul incins. Se adauga ciupercile, vinul de orez si sosul de soia si se continua prajirea inca un minut. Se adauga cele doua supe, incalzite in prealabil. Cand supa clocoteste se adauga crevetii, surimii, branza tofu si carnea de crab si se continua fierberea pentru 2 minute. Apoi se adauga treptat albusurile de ou, amestecandu-se usor pentru a nu se lega. Cand albusurile de ou incep sa se ridice la suprafata, se adauga amidonul care a fost dizolvat in putina apa. Se opreste focul si se adauga ceapa verde care a fost taiata marunt. Se gusta si se mai adauga sare daca este nevoie.

 Se serveste fierbinte cu ceapa verde presarata deasupra.






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu