joi, 4 iunie 2015

Burger cu rata confiata, dulceata de ceapa rosie si foie gras


 Foie gras-ul, tradus ficat gras, este un produs facut din ficat de rata sau gasca special ingrasate. Este definit ca un ficat de rata sau gasca ingrasata fortat cu porumb cu un tub de hranit. Sunt unele tari, in afara Frantei, unde acesta se produce folosind hranirea normala. Ratele sunt hranite fortat de doua ori pe zi timp de 12 zile, iar gastele de trei ori pe zi timp de 17 zile. Ratele sunt sacrificate la 100 de zile si gastele la 112 zile.
 Foie gras-ul este o binecunoscuta delicatesa in bucataria Franceza. Are o aroma bogata si delicata, deosebita de cea a unui ficat normal de rata sau gasca.
 Exista trei forme de prezentare:
-foie gras entier -ficatul intreg sau unul dintre lobi;
-foie gras - preparat din bucati de ficat asamblate impreuna;
-bloc de foie gras - un bloc gatit si modelat in forma compacta cu un continut de minim 98% foie gras.

Ingrediente pentru 10 burgeri: pret total 90 lei sau 9 lei un burger.

-4 pulpe de rata - 40 lei;
-300g branza chamembert - 12 lei;
-200g bloc foie gras - 20 lei;
-o punga salata cu frunze mici (salata de camp, spanac, rucoloa etc.) 50g - 6 lei;
-1 kg ceapa rosie - 3 lei;
-50g zahar brun - 0,5 lei;
-100 ml otet balsamic -1.5 lei;
-1 capatana usturoi - 0,5 lei;
-10 chifle - 7 lei;
-ulei de masline;
-sare si piper;
-200g untura rata.



 Se pregatesc pulpele de rata dupa reteta de aici. Cand sunt gata se scurg de untura, se inlatura oasele si apoi se maruntesc bucati mai mici.

 Intre timp se toaca ceapa marunt, se presara cu un praf de sare si se prajeste in putin ulei de masline, la foc mic, pentru 15-20 de minute, pana cand se rumeneste bine. Se adauga otetul balsamic, zaharul si se continua gatirea pentru inca 5 minute, pana cand ceapa incepe sa se innegreasca si sa devina foarte lipicoasa. Optional se pot adauga si grauntii de usturoi care s-au gatit alaturi de pulpele de rata.



 Se taie chiflele in jumatati si se ung cu dulceata de ceapa. Se imparte carnea in 10 portii si se incalzeste fiecare portie intr-o tigaie de clatite sau o tigaie cu baza drepta, pentru a se scoate usor. Se poate pune si branza pe carne in tigaie pentru a se topi. Se pune carnea de rata si branza peste dulceata de ceapa, se adauga salata, apoi 20g foie gras, se preasara cu piper si apoi se adauga inca o lingura de dulceata de ceapa.

 Data fiind combinatia, se potriveste cu o bere aramie, dar si cu un pahar cu vin roze sau rosu sec.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu