miercuri, 6 mai 2015

Spaghetti alla puttanesca con tonno

Spaghetti alla puttanesca, tradus "spaghetele curvelor" din italiana, este o reteta de paste italieneasca, aromata si sarata. Ingredientele sunt de obicei tipice sudului Italiei: rosii, ulei de masline, masline, capere si usturoi.
 Exista diferite variante asupra originii si metodei initiale de preparare, dar cel mai probabil dateaza de prin anii 1950.
 Retetele difera dupa preferinte, de exemplu varianta Napoletana este preparata fara ansoa, spre deosebire de cea din Lazio, si uneori se adauga ardei iute. In cele mai multe cazuri, sucul este sarat (din cauza caperelor, maslinelor si ansoaului) si destul de aromat (de la usturoi). Traditional se face cu spaghete, dar se potriveste si cu penne, linguine, bucatini si vermicelli. 
Usturoiul si ansoaul, tocate marunt, sunt calite in ulei de masline. Se adauga ardeiul iute, maslinele, caperele, rosiile, oregano si se asezoneaza cu sare si piper. Se gateste pana cand se reduce si se pune peste spaghetele gatite al dente. Iar la final se presara cu putin patrunjel. 


Ingrediente pentru 6 portii, pret aproximativ 36 lei, pret portie 6 lei.

-spaghete 500g - 5 lei;
-200g masline negre fara samburi taiate jumatati - 5 lei;
-rosii cherry 400g taiate sferturi - 5,5 lei;
-ansoa 20g - 5 lei;
-pasta rosii 100g - 1 leu;
-capere 40g - 1,5 lei;
-2 conserve ton - 15 lei;
-ulei masline 40 ml - 1 leu;
-1 legatura patrunjel - 1 leu;
-1 ardei iute sau cativa chili uscati - 50 bani;
-1/2 capatana usturoi, curatat si taiat felii- 30 bani;
-sare si piper.

Pentru servire:
-parmezan
-cateva frunze busuioc

 Se fierb spaghetele cu un minut mai putin decat scrie pe ambalaj.

 Intre timp se pune o tigaie pe foc, dat la mediu, se adauga uleiul de masline, usturoiul, ansoaul si ardeiul tocat marunt. Se prajeste pana cand  usturoiul incepe sa se rumeneasca. Se adauga rosiile, maslinele, caperele si sosul de rosii. Se fierb la foc mediu cateva minute pana cand sosul se ingroasa putin. Se adauga tonul si se mai tine pe foc inca 1 minut. La final se adauga patrunjelul tocat.

 Se scurg pastele de apa si se aduc in tigaia cu sos. Se amesteca cu atentie pentru a nu se sfarama tonul. Se gusta si se asezoneaza cu sare si piper.

 Se transfera in farfurii si presara cu parmezan si busuioc






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu