miercuri, 12 noiembrie 2014

Spaghetti alle vongole

 Spaghetti alle vongole (italieneste pentru spaghete cu scoici) este un preparat foarte popular in Italia, in special in regiunea centrala, facut cu scoici proaspete din marea Mediterana.
 Italienii gatesc acest preparat in doua feluri: in alb, cu ulei, usturoi, patrunjel si cateodata putin vin alb; si in rosu, la fel ca la cealalta varianta doar ca se adauga rosii si busuioc. Traditional, scoicile sunt preparate rapid in ulei de masline cu mult usturoi. Scoicile se deschid in timpul gatirii, lasand un lichid care devine principalul agent de aromare. Se adauga peste pastele fierte, cu sare, piper si patrunjel.
 Se pot adauga diverse ingrediente dupa gust, dar niciodata nu se adauga branza, deoarece va taia aroma scoicilor si a uleiului de masline. Varianta mea este cea in rosu cu putin vin alb, ardei iute, dar fara busuioc.
 Scoicile sunt foarte sensibile, asa ca se recomanda gatirea lor in maxim 24 de ore dupa cumparare, pentru ca nu se stie exact cand au fost recoltate si pot avea deja 2-3 zile in momentul in care au fost cumparate. Se pastreaza in frigider, intr-un vas mare, acoperite cu un prosop umed.

Ingrediente pentru 4 portii:

-1kg scoici proaspete (Vongole);
-400g spaghete;
-300g rosii Kumato;
-1 leg patrunjel;
-6 catei usturoi;
-1 ardei iute;
-100 ml vin alb sec;
-ulei masline extravirgin;
-sare si piper.



 Se spala scoicile in apa rece, se arunca cele care sunt deschise, si se pastreaza in apa rece pana cand vor fi gatite.

 Se fierb pastele cu 1 minut mai putin decat scrie pe ambalaj. Se scurg de apa, se stropesc cu putin ulei de masline si se dau deoparte.




 Se incalzesc 4 lg ulei de masline intr-o cratita incapatoare. Se adauga usturoiul si ardeiul iute, tocate marunt. Se prajesc la foc mic, pentru a nu se arde usturoiul, 2-3 minute dupa care se adauga rosiile taiate in jumatati si jumatate din legatura de patrunjel tocata marunt.


                                                                            
Se continua prajirea, la foc mic, inca 2 minute dupa care se adauga scoicile si vinul alb. Se acopera cratita cu un capac, se da focul la mediu, si se continua gatirea pentru 3-4 minute amestecand din cand in cand.
Daca sunt scoici care nu s-au deschis, se arunca. 

 Se iau de pe foc si se amesteca cu pastele.

 Se servesc imediat alaturi de un pahar de vin alb sec.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu