duminică, 18 mai 2014

Tagliatelle alla Bolognese


 Sosul Bolognese, cunoscut in iataliana ca ragu alla bolognese, este un sos cu ingredient principal carnea originar din Bologna, Italia. In bucataria italiana este facut de obicei ca dressing pentru "Tagliatelle alla Bolognese" si "Lasagna alla Bolognese".

Ingrediente pentru 6-8 portii:
-1 kg carne de vita slaba tocata;
-1 ceapa mare tocata marunt;
-3 morcovi dati pe razatoare;
-1 telina data pe razatoare;
-5 graunti usturoi tocati marunt;
-2 conserve rosii decojite;
-3 linguri pasta de rosii concentrata;
-50g parmezan;
-50g pancetta tocata marunt;
-150 ml vin rosu sec;
-30g unt;
-3 lg ulei masline;
-3 frunze dafin;
-2 lg sare;
-1 lg piper;
-1 lg nucsoara.
-1 kg tagliatelle.

Pentru servire:
-50g parmezan;
-1 leg. patrunjel;


 Preparare sos ragu:

 Se incalzesc untul si uleiul intr-un vas la foc mediu.  Se adauga ceapa, morcovul, telina, usturoiul si frunzele de dafin si se prajesc pana cand se inmoaie. Se adauga carnea de vita si pancetta si se continua prajirea, amestecand frecvent, pana cand carnea devine maronie.
  In acest moment se adauga vinul, se amesteca bine pana cand vinul se evapora aproape in totalitate. Se adauga rosiile din conserve, tocate marunt, pasta de rosii, sarea, piperul si nucsoara. Se da focul la minim, se acopera si se fierbe inabusit, amestecand din cand in cand, pana cand sosul devine foarte gros, pentru aproximativ 3 ore. Se asezoneaza cu sare si piper daca este cazul.

 Se serveste alaturi de tagliatellele fierte dupa cum scrie pe ambalaj, parmezan si patrunjel tocat.



Un comentariu: