luni, 20 aprilie 2020

Surf and Turf

Pregătire: 30 minute
Preparare: 60 minute
Cantitate: 6 porții
Preț: 120 lei
Dificultate: avansată

Ingrediente 


Preparare 

Pentru mușchiul de vită
-600 mușchiuleț vită
-2 crenguțe cimbru
-30g. unt
-2linguri ulei de măsline
-sare, piper
 Se încinge uleiul într-o tigaie. Se adaugă mușchiul de vită tăiat în bucăți mai mici cât să intre în tigaie. Se adaugă cimbrul și se prăjește pe fiecare parte câte 2 minute ori până când este bine rumenit. Se presară cu sare și se dă la cuptorul preîncălzit la 160°C pentru 10 minute ori până când ajunge la o temperatură interioară de 70°C (medium rare).
 

Pentru creveții tempura:

-300g. creveți decorticați -100g. făină tempura -150ml. apă rece
-ulei pentru prăjit
 -sare

 Se amestecă apa cu făina. Se presară creveții cu sare, se dau prin aluat, se scurg bine, și apoi se prăjesc în baie de ulei. Se scot pe hârtie absorbantă pentru a se înlătura uleiul în exces.
 
Pentru scoicile Saint Jaques:
-8 scoici Saint Jaques
-2 lg. ulei de măsline 
-20g. unt
-sare
 Se încinge uleiul într-o tigaie, se adaugă scoicile și se presară cu sare și piper. Se prăjesc pentru 2 minute, se întorc, se presară și pe această parte cu sare și piper, se adaugă untul și se continuă gătirea pentru încă 2 minute.
 


Pentru morcovii picanți: 
-200g. morcovi baby
-2 lg. ulei de măsline
-1 lg. zahăr brun
-1 lg. fulgi de ardei iute
-sare
 Se gătesc morcovii la abur pentru 5 minute ori până când se străpung ușor cu furculița. Se scot în apă rece, se scurg de apă, se amestecă cu sarea, fulgii de ardei și zahărul și se prăjesc până se rumenesc iar zahărul se topește.
 


Pentru vinete:
-1/2 vânătă   
-ulei pentru prăjit 
-sare
 Se taie vânăta felii de 1 cm grosime, se presară cu sare și se lasă să se scurgă de apă pentru 10 minute. Se usucă cu ajutorul unor șervețele, iar apoi se prăjesc în ulei.
 

Pentru mazăre: 
-200g mazăre
-ulei de măsline
-sar
 Se gătește mazărea la abur după indicațiile de pe ambalaj. Se scoate în apa foarte rece pentru a se opri gătirea. Se scurge de apă, și apoi se presară cu sare și stropește cu ulei de măsline.






Pentru sosul de coacăze:  
-100g. coacăze negre -100ml. vin roșu sec
-30ml. vin de Porto
-1/2 ceapă roșie
-2 grăunți de usturoi
 -2 crenguțe cimbru
-2 lg. ulei de măsline
-sare
 Se taie ceapa și uturoiul mărunt. Se călesc într-o tigaie pentru 2 minute, se adaugă coacăzele, cimbrul și vinul. Se gătește până când scade la jumătate. Se lasă să se răcească puțin, iar apoi se pasează cu ajutorul unui mixer. Se trece printr-o strecurătoare fină, iar dacă e prea subțire, se încălzește din nou și se adaugă unt până când capătă consistența dorită.



Pentru uleiul infuzat: 
-15g. busuioc verde
-5g. mentă verde
-2 fire usturoi verde
-100ml. ulei de măsline
 Se blanșează busuiocul, menta și usturoiul. Se scurg de apă și se toacă mărunt. Se amestecă cu uleiul și se pasează într-un blender. Se trece apoi printr-o strecurătoare fină.
 

Servire

 Cum sunt multe ingrediente, iar timpul gătirii este lung, recomand ținerea lor într-o tavă în cuptorul încălzit la 60-70°C.
 Se folosește o farfurie întinsă în centru căreia se pune o lingură din sosul de coacăze. Se taie un sfert din mușchiul de vită, poate avea între 3 și 5cm, depinzând de grosimea bucății de carne. Se așează bucata de mușchi pe o felie de vânătă, se adaugă și un morcov (ori 2 dacă sunt foarte mici), câțiva creveți, 2 scoici, 2 linguri de mazăre, iar la final se stropește totul cu uleiul infuzat.












Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu