joi, 16 februarie 2017

Coquelet grand-mère

 Coquelet, mai des intalnit sub numele de poussin, este un termen dat de macelari puilor tineri, care au mai putin de 28 de zile la sacrificare si care de obicei cantaresc 400-450 grame.
 Reteta de mai jos este facuta dupa o reteta clasica fratuzeasca, dar cu cateva modificari. Umplutura clasica contine paine, ciuperci, masline, usturoi, cimbru si grasime de rata. Eu am inlocuit ciupercile cu putin jambon si rosii uscate, facand-o mai aromata si savuroasa, dar pastrand simplitatea.
 Coquelet-ul se gaseste in orice supermarket, cel mai des congelat.

Ingrediente pentru 4 persoane:
-2 coquelet  - 30 lei;
-30g unt - 1 leu;
-1/2 capatana usturoi - 0,5 lei;
-2 linguri untura de rata;
-800g cartofi curatati si taiati bucati mari- 1 leu;
-sare si piper.

Pentru umplutura:
-50g jambon - 6 lei;
-50g masline verzi fara samburi - 1 leu;
-30g paine ceva mai tare, taiata marunt;
-30g rosii uscate - 2 lei;
-50g untura de rata;
-1/2 capatana usturoi - 0,5 lei;
-2 lg cimbru verde;
-sare si piper.

 Se incepe cu pregatirea umpluturii. Se toaca marunt jambonul, maslinele, painea, rosiile si usturoiul. Se amesteca cu untura, cimbrul, sarea si piperul.
 Se introduce amestecul in pui, iar picioarele se leaga cu o ata de bucatarie. Astfel se evita ca umplutura sa iasa afara.

 Dupa ce se umple fiecare pui, se freaca cu unt, sare si piper. Se pun intr-un vas termorezistent alaturi de grauntii de usturoi, necuratati si cartofii presarati cu sare si piper. Se presara cu cimbru, iar la final se adauga untura de rata. Se acopera si se da la cuptorul preincalzit la 180°C pentru o ora. Se ia capacul cu 10 minute inainte sa fie gata, pentru a deveni rumeni.

 Se scot din cuptor si se taie pe jumatate. O jumatate de pui si cativa cartofi, este suficient pentru o portie. Cateva picaturi de sos putin iute si un pahar de vin roze, fac acest preparat delicios.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu