duminică, 24 aprilie 2016

Fish and chips

Fish and chips este un preparat de origine Englezeasca, si un exemplu foarte vechi al bucatariei fusion, constand in peste prajit in aluat (pane) cu cartofi prajiti. Este un produs foarte comun de fast food.
Prajirea se facea traditional in untura, dar uleiurile vegetale sunt acum folosite predominant.
Cartofii sunt taiati in bucati mari, si prajiti in baie de ulei, de cele mai multe ori putin fierti inainte.
Aluatul traditional se face din apa si faina, adaugandu-se praf de copt si putin otet, sa ajute la crearea bulelor din aluat. In alte retete se foloseste lapte sau bere. Berea face aluatul mai pufos, mai colorat (depinde de tipul de bere folosit) si mai aromat.
Pestele folosit cel mai des este codul, dar se pot folosi si alte tipuri de peste alb.
Garnitura cea mai intalnita este de obicei piureul de mazare. Zeama de lamaie, este gasita in marea majoritate a cazurilor. Iar ca sos, cel mai intalnit este sosul tartar.

Ingrediente pentru 8 portii - pret total 70 lei/pret portie 9 lei:


Pentru peste:
-800g file de peste alb - 35 lei;
-300g faina - 1,5 lei;
-500ml bere - 3 lei;
-1/2 pliculet praf de copt sau cubulet drojdie - 0,5 lei;
-1/2 litru ulei - 4 lei.
-sare;

Se amesteca faina cu drojdia/praful de copt si sarea. Se adauga berea treptat si se amesteca pana cand este toata incorporata. Trebuie sa aiba consistenta unui aluat de clatite. Daca este prea gros, se mai adauga putina bere. Se acopera si se da deoparte 15 minute.
Intre timp se taie pestele in 8 portii egale si se asezoneaza cu sare si se presara cu faina. Se trece prin aluat si apoi se prajeste in baie de ulei bine incins pana cand se rumeneste pe ambele parti. Se scoate pe servetele de bucatarie pentru a se inlatura uleiul in exces.




Pentru cartofi:
-2 kg cartofi - 4 lei;
-sare.

Se curata de coaja cartofii si se taie bucati mari. Se pun intr-o oala cu apa rece si se pun la fiert pentru 7 minute. Se scot pe o tava si se lasa sa se raceasca. Cand se usuca, se prajesc in uleiul in care a fost prajit pestele.



Pentru piureul de mazare:
-1kg mazare congelata - 10 lei;
-50g unt - 1.5 lei;
-3 graunti usturoi;
-sare.

Se gateste mazarea la abur alaturi de usturoiul taiat felii. Se scurge de apa, se amesteca cu untul, se presara cu sare si se zdrobeste cu o furculita.

Pentru sosul tartar:
-400g maioneza - 5 lei;
-3 linguri capere;
-1 leg arpagic- 3 lei;
-3 castraveti murati;
-3 lg zeama de lamaie;
-1/leg partunjel;

Se taie marunt caperele, castravetii si verdeata. Se amesteca cu maioneza si zeama de lamaie.


Se servesc imediat, cat pestele si cartofii sunt inca calzi. O bere rece este o alegere buna alaturi de acest preparat.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu