joi, 19 noiembrie 2015

Salata cu piept de rata afumat, bulgur si sos de rodii


Ingrediente pentru 4 portii - pret total~32 lei sau 8 lei portie:

Pentru pieptul de rata (20 lei pieptul de rata plus restul ingredientelor),:
-1 piept de rata 350g - 15 lei;
-100g orez;
-50g zahar brun;
-4 lg ceai verde;
-2 flori de anason;
-sare;
-ulei de masline;.
Pentru salata (10 lei):
-100g valeriana - 5 lei;
-2 mandarine -1,5 lei;
-10 fructe physalis - 2 lei;
-2 lg ulei de masline extra virgin;
-2 lg sos de rodii;
-2 lg otet de Xeres;
-sare.
Pentru bulgur (2lei):
-100g bulgur;
-sare;
-ulei de masline.

Pieptul de rata:
Se incing intr-o tigaie 2 linguri de ulei. Se prajeste pieptul de rata pe partea cu pielea pentru 4 minute.
 Intre timp se pregateste afumatoarea: intr-un wok se pun 2 folii de aluminiu, iar in ele se adauga orezul amestecat cu zaharul, ceaiul si anasonul.

Se porneste aragazul la foc mare, iar in momentul in care incepe sa iasa fum, se pune deasupra pieptul de rata pus intr-o strecuratoare/gratar (orice vas/gratar care are loc in wok si permite fumului sa treaca prin el si totodata acoperirea wok-ului) si se acopera cu un capac sau folie de aluminiu. Se da focul la mediu si se tine pe aragaz 10-15 minute.
 Pentru o gatire "well done", se continua gatirea 5 minute in cuptor sau 2-3 minute intr-o tigaie. Se lasa 10 minute sa se odihneasca, iar apoi se taie felii subtiri.
Pentru salata:
Se curata mandarinele de coaja si pielita, iar fructele physalis se taie in jumatati. Se amesteca cu restul ingredientelor si se da deoparte.
Pentru bulgur:
Se pune bulgurul intr-un vas si se acopera cu apa clocotita (daca se pune o ceasca de bulgur, se adauga o ceasca de apa). Se presara cu putina sare si se acopera. Dupa 10 minute, timp suficient ca bulgurul sa se gateasca, se adauga putin ulei de masline si se amesteca.

Pentru servire:
Se pune in mijlocul unei farfurii intinse un sfert din cantitatea de bulgur. Se pun deasupra cateva felii din pieptul de rata urmat de o portie de salata. Se stropeste cu cateva picaturi de sos de rodie. Ca si potrivire cu un pahar de vin, as spune ca un vin alb sau roze s-ar potrivi mai bine, dat fiind ca este o salata. Dar eu am avut un vin rosu sec, soi Shiraz, si nu am nici o remuscare.

Enjoy!







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu