vineri, 21 iunie 2013

Piept de rata cu sufleu de morcovi si sos de merisoare

Ingrediente:
-un piept de rata;
-o crenguta rozmarin;
-o ceapa;
-2 oua;
-2 linguri de faina;
-100 ml lapte;
-400g morcovi;
-1 ardei chilli;
-1/2 lg praf de copt;
-100g merisoare confiate;
-1 lg zahar;
-ulei de masline;
-50 ml coniac;
-50 ml vin rosu;
-zeama de la o portocala;
-1 leg. untisor;
-7-8 frunze busuioc;
-7-8 frunze menta;
-2 cartofi;
-sare si piper.

 Se pune pieptul de rata la macerat cu 2-3 linguri de ulei de masline, rozmarin, sare si piper. Se tine cateva ore in frigider. Se scoate din frigider, se lasa pana ajunge la temperatura camerei si se taie pielea pe diagonala din ambele sensuri. Se pune, pe partea cu piele, in tigaia incinsa cu putin ulei de masline alaturi de o crenguta de rozmarin. Se lasa 2-3 minute pana se rumeneste bine, apoi se intoarce pe cealalta parte si se mai lasa 2 minute. Se pune intr-un vas termorezistent si se da la cuptorul preincalzit la 160°C pentru 15 minute. Se lasa sa se odihneasca 5-10 minute si apoi se feliaza.
 Se fierb morcovii pana se inmoaie. Se taie ceapa marunt si se caleste alaturi de ardeiul chilli cu doua linguri din untura lasata de rata. Se adauga faina treptat, apoi laptele. Se lasa pe foc pana fierbe laptele apoi se pune  in blender cu morcovii, galbenusurile, praful de copt stins cu putin din apa in care au fiert morcovii, sare si piper. Se amesteca pana devine o pasta omogena. Daca este prea groasa se mai adauga din apa in care au fiert morcovii. Se bat albusurile spuma si se amesteca treptat cu pasta de morcovi. Se pune in forme termorezistente, unse cu unt sau margarina, si se da la cuptorul preincalzit la 160°C pentru 30 min, pana se rumenesc.
 Se incalzesc trei linguri de untura si se prajesc meriosarele, pana cand se umfla putin. Se adauga coniacul, vinul, zeama de la portocala, zaharul si un praf de sare. Se lasa pe foc pana scade si se ingroasa.
 Se amesteca untisorul cu menta si busuiocul, se adauga ulei de masline, sare si putina zeama de lamaie.
 Se potriveste de minune alaturi de cativa cartofi fierti si apoi prajiti in untura lasata de rata.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu