miercuri, 25 noiembrie 2015

Piept de rata cu ardei si broccoli picant




Ingrediente pentru 4 portii 30 lei, pret portie7.5 lei:

Pentru pieptul de rata cu ardei:
-1 piept rata - 250g - 15 lei;
-1 leg ceapa verde - 1 leu;
-2 ardei capia taiati cubulete- 2 lei;
-1/2 capatana usturoi  - 0,5 lei;
-cateva fire de cimbru;
-1 ceapa taiata sferturi
-1 lingurita ghimbir dat pe razatoare;
-30 ml sos de soia;
-2 lg miere;
-20 ml ulei de masline;
-sare;


Pentru broccoli picant:                                               Pentru servire:                
-2 bucati broccoli - 8 lei;                                            -1 lime - 1 leu.
-1/2 capatana usturoi - 0,5 lei;
-1 ardei iute - 0,5 lei;
-20 ml ulei de masline;
-sare.



 Se taie pieptul de rata cubulete. Se poate inlatura grasimea si pielea daca se doreste. Se prajesc in putin ulei de masline alaturi de cateva fire de cimbru pana cand se rumenesc, 3-4 minute. Se adauga sosul de soia si mierea si se continua prajirea pentru inca un minut. Se scot din tigaie, cu tot cu lichidul in care s-au prajit, si se dau deoparte. In aceeasi tigaie se adauga uleiul ramas si se prajesc in ele usturoiul taitat marunt, ardeiul si ceapa pana cand incep sa se inmoaie, in jur de 4 minute. In ultimul minut de prajire se adauga ghimbirul. Se asezoneaza cu sare si se amesteca cu ceapa verde taiata rondele.



 Intre timp se pune o oala cu apa la fiert. Se fierbe broccoliul in ea pentru 3 minute. Se scoate in apa rece dupa care se pune la scurs. Se incalzeste uleiul intr-un wok, se adauga usturoiul taiat marunt si ardeiul iute taiat la randul lui marunt. Dupa 1 minut de prajire se adauga broccoliul si se continua prajirea pentru inca 2-3 minute. Se scoate din tigaie si se asezoneaza cu putina sare.



 Pentru servire se pune in centrul farfuriei ardeiul prajit, deasupra se pun bucatile de piept de rata si se stropesc cu amestecul de grasime, sos de soia si miere. Se presara cu frunze de cimbru. Se serveste alaturi de broccoli stropit cu putina zeama de lamaie si ulei de masline.

                                   
                                 




joi, 19 noiembrie 2015

Salata cu piept de rata afumat, bulgur si sos de rodii


Ingrediente pentru 4 portii - pret total~32 lei sau 8 lei portie:

Pentru pieptul de rata (20 lei pieptul de rata plus restul ingredientelor),:
-1 piept de rata 350g - 15 lei;
-100g orez;
-50g zahar brun;
-4 lg ceai verde;
-2 flori de anason;
-sare;
-ulei de masline;.
Pentru salata (10 lei):
-100g valeriana - 5 lei;
-2 mandarine -1,5 lei;
-10 fructe physalis - 2 lei;
-2 lg ulei de masline extra virgin;
-2 lg sos de rodii;
-2 lg otet de Xeres;
-sare.
Pentru bulgur (2lei):
-100g bulgur;
-sare;
-ulei de masline.

Pieptul de rata:
Se incing intr-o tigaie 2 linguri de ulei. Se prajeste pieptul de rata pe partea cu pielea pentru 4 minute.
 Intre timp se pregateste afumatoarea: intr-un wok se pun 2 folii de aluminiu, iar in ele se adauga orezul amestecat cu zaharul, ceaiul si anasonul.

Se porneste aragazul la foc mare, iar in momentul in care incepe sa iasa fum, se pune deasupra pieptul de rata pus intr-o strecuratoare/gratar (orice vas/gratar care are loc in wok si permite fumului sa treaca prin el si totodata acoperirea wok-ului) si se acopera cu un capac sau folie de aluminiu. Se da focul la mediu si se tine pe aragaz 10-15 minute.
 Pentru o gatire "well done", se continua gatirea 5 minute in cuptor sau 2-3 minute intr-o tigaie. Se lasa 10 minute sa se odihneasca, iar apoi se taie felii subtiri.
Pentru salata:
Se curata mandarinele de coaja si pielita, iar fructele physalis se taie in jumatati. Se amesteca cu restul ingredientelor si se da deoparte.
Pentru bulgur:
Se pune bulgurul intr-un vas si se acopera cu apa clocotita (daca se pune o ceasca de bulgur, se adauga o ceasca de apa). Se presara cu putina sare si se acopera. Dupa 10 minute, timp suficient ca bulgurul sa se gateasca, se adauga putin ulei de masline si se amesteca.

Pentru servire:
Se pune in mijlocul unei farfurii intinse un sfert din cantitatea de bulgur. Se pun deasupra cateva felii din pieptul de rata urmat de o portie de salata. Se stropeste cu cateva picaturi de sos de rodie. Ca si potrivire cu un pahar de vin, as spune ca un vin alb sau roze s-ar potrivi mai bine, dat fiind ca este o salata. Dar eu am avut un vin rosu sec, soi Shiraz, si nu am nici o remuscare.

Enjoy!